Общество

10-те най-високи сгради в Русия

Главните небостъргачи в страната са концентрирани предимно в Москва, но рекордьорът е издигнат в Санкт Петербург.

  1. „Кулата на Набережная“ на бизнес центъра „Москва Сити“

268,4 метра

Ludvig14 (CC BY-SA)

Много точки от нашата класация ще вземат именно кулите на международния бизнес център „Москва-Сити“. Целият район в западната част на Москва започва да се строи през 1996 г. и днес се състои от 15 небостъргача, както офис, така и жилищни. „Кулата на Набережная“ е комплекс от три сгради. Най-високата от тях е кула „С“, завършена през 2007 година. След завършването си структурата запазва статута на най-високата сграда в Европа в продължение на две години.

  1. Трите кули Capital Towers в Москва

295 метра

Наталия Селиверстова/Sputnik

Три първокласни жилищни сгради с еднаква височина – River Tower, City Tower и Park Tower – са завършени на Краснопресненската набережна край Москва Сити през 2023 година.

  1. Кула „Москва“ в „Москва Сити“

301,8 метра

CommunistSquared (CC BY-SA)

Кулата „Москва“ е най-високата от двете сгради на комплекса „Столичен град“. Кулата е завършена през 2009 г. и до 2011 г. е най-високата в цялото постсъветско пространство.

  1. Neva Towers (кула 1) в „Москва Сити“

302 метра

kishjar? (CC BY-SA)

Комплексът Neva Towers включва две кули, като и двете са сред 10-те най-високи сгради в страната. Първата е висока 302 метра, има 68 етажа и представлява многофункционална сграда с офиси и апартаменти. Тя е завършена през 2020 година.

  1. Небостъргач „Евразия“ в „Москва Сити“

308,9 метра

Ninara (CC BY-SA)

Единствената стоманена кула сред бетонните структури на град Москва. Поради финансови затруднения я издигат повече от 10 години. Освен офиси в нея се помещават хотел, ресторанти, фитнес център и развлекателни комплекси.

  1. Кулата „Меркурий“ в „Москва Сити“

340,1 метра

Артьом Коротаев/ТАСС

Многократно е получавала престижни световни награди за своята архитектура и ниво на обслужване. В нея се помещават офиси, както и места за провеждане на събития. В допълнение към 75-те надземни етажа сградата разполага с още пет етажа подземен паркинг. Завършена е към 2014 г. и за кратко, но е смятана за най-високата в Европа.

  1. Neva Tower (Кула 2) в „Москва Сити“

345 метра

kishjar? (CC BY-SA)

Втората от сградите в комплекса Neva Tower. Тази 345-метрова кула е завършена към 2019 г. и представлява жилищна сграда на 79 етажа.

  1. Кулата „Око“ в „Москва Сити“

354,1 метра

Legion Media

Комплексът „Око“ се състои от две кули. Южната, завършена през 2015 г., превъзхожда северната с почти 100 метра височина. В нея се намира и най-високата наблюдателна площадка в Европа.

  1. Кулата „Восток“ в „Москва Сити“

373,7 метра

kishjar? (CC BY-SA)

До 2017 г. този небостъргач е най-високият в Русия. Той е част от комплекса „Федерация“, който се състои от две сгради. Втората от тях, Западната кула, е с височина 242,4 метра.

  1. „Лахта център“ в Санкт Петербург

462 метра

Andrey Korzun (CC BY-SA)

Това е не само най-високата сграда в Русия, но и най-високата в Европа. Освен това тя е и най-северният небостъргач в света! Завършена е през 2018 г., но дори и сега вътре продължават довършителните работи.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest