Общество

10-те най-популярни стайни растения в Русия

Руснаците обожават цветята и можеш да видиш саксии с какви ли не растения буквално във всяко жилище.

Най-много се търсят ето тези. 

Откакто се помня родителите ми, баба и дядо, дори и роднините от село ВИНАГИ са имали растения в саксии на первазите. Константин Михалчевски/Sputnik

Ако площта позволяваше, това бяха дори цели цветарници, отдолу догоре със саксии. Имаше и сложни конструкции-държатели за саксии, така че „висящите“ клончета на някои растения да има къде да растат. Виждаш цветя в офисите, цветя на стълбището в коридорите на болници, училища и университети. Снимка от архива на Дария Ушкова

През почивните дни в кухнята се разстилаха вестници и се правеше пресаждане, пръскане и поливане. При все това повечето растения не изискваха много грижи и затова бяха лесни за поддържане. А лейката или бутилката с престояла вода за поливане беше предмет от интериора в жилището!

  1. Алое

Legion Media

В съветско време това е най-популярният домашен „питомец“. Наричат го наистина не с чуждестранното му име „алое“, а с руската дума „столетник“. Считало се, че цветето или живее сто години, или цъфти веднъж на сто години. Хората го държат в жилището си не заради красотата, а най-вече заради целебните му свойства. Разрязаният по дължина лист от алое се налага на акне, абсцеси и изгаряния, а по-късно става ясно, че от него могат да се правят освен това маски за коса и лице.

  1. Теменужки

Legion Media

Това цвете има чисто декоративна функция. Неговите притежатели често се хвалят един на друг със сортовете, с това колко често и колко дълго цъфтят теменужките. Всяка домакиня има своя тайна как те се пресаждат, колко често се поливат и какви грижи се полагат за тях, а също и свои трикове да не се допуска листата да пожълтяват. 

  1. Фикус

Legion Media

Руснаците обожават всички видове фикуси! Растението не е кой знае колко придирчиво, но все пак изисква редовно поливане и бърсане на праха от листата.Legion Media

Между другото за стопаните бърсането на листата на фикуса е своеобразна медитация.Legion Media

  1. Мушкато

Legion Media

Това цвете изисква внимателно отглеждане: определена температура, много слънчева светлина и подрязване на увехналите листа. Не можеш да отидеш в отпуск за една седмица и да оставиш мушкатото у дома само. Между другото, руснаците се притесняват на кого да доверят поливането на цветята, когато не са вкъщи. Затова пък, ако мушкатото е започнало да цъфти, то това е особена гордост.

  1. Кактус

Legion Media

Отколешна и най-голяма любов. Кактусите прекрасно понасят и жегата, и студа, и зимната горещина от централното отопление в Русия. Могат да се поливат не по-често от веднъж в седмицата! Така че кактусите и секулентите стават много популярни и особено в последно време, тъй като много дизайнери произвеждат вече красиви и стилни саксии. 

  1. Драцена

Legion Media

Кой в студена Русия не иска да има в дома си своя собствена палма! Палмите се асоциират с юга и екзотичните морски курорти, затова всички са във възторг от палмите в Сочи. Стайната палма драцена не е капризна и в същото време е твърде екзотична, така че често може да се види в руските домове.

  1. Шлюмбергера

Legion Media

Как се нарича научно това растение в Русия никой не знае, затова у нас е прието цветето да му се казва „декемврийче“. Причината е, че това растение, родено в Южна Америка, цъфти през декември, а може да цъфти и цяла зима и с това радва изключително много стопаните си. А „декемврийчетата“ растат твърде активно, така че може да се даде разсад на приятели или дори да се засадят няколко цвята в една саксия, за да е пълна красотата. 

  1. Спатифилум

Legion Media

„Спатифилум великолепни“ напълно оправдава името си. Това ефектно цвете обича топлината и влагата, така че собствениците му задължително имат пулверизатори, с които активно напояват своите домашни любимци или дори купуват овлажнители за въздух специално за цветята си.

  1. Орхидея

Legion Media

Напоследък мнозина изпитват жал към рязаните цветя и затова за рождени дни и 8 март на жените все по-често подаряват цветя в саксии. Живи, те ще радват окото дълго време. А какво по-красиво от цъфнала орхидея? Е, наистина щастливите ѝ собственици ще трябва да се занимават с нея. Освен това тя не харесва други растения – и ще трябва да отделиш специално място за нея в апартамента.

  1. Цитрусово дърво

Legion Media

Жителите на централна Русия и на севера не са разглезени от различни овощни дървета, особено в дивата природа. Ето защо отглеждането на истински плодове, лимон или портокал на перваза на прозореца е истинско щастие. Особено често такива дървета се купуват от хора, които имат деца. Струва си тези красавици да бъдат и поливани, и пресаждани, и пръскани.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest