10-те най-красиви здания на Владивосток

Без съмнение най-красивото във Владивосток е неговата природа, хълмове, невероятните мостове, романтичните изгледи от фаровете.

Туристите обаче ще бъдат приятно изненадани от факта, че градът има много красива и разнообразна архитектура.

  1. Гарата

Legion Media

Много хора мечтаят да направят пътешествие по Трансибирската магистрала. И тези, които ще преминат по нея от край до край, на финала ще видят това модернистично здание на железопътната гара. Съвременният си вид гарата получава през 1910-12 години, когато по проекта на архитект Владимир Плансон я престрояват в псевдоруски стил, за да създадат обща архитектурна композиция с Ярославската жп гара в Москва, откъдето започва пътешествието по Транссиба.

Ул. „Алеутская“, 2

  1. Пощата

Alexxx1979 (CC BY-SA 4.0)

Пощенските връзки са един от основните проблеми на града на другия край на империята и затова организирането на пощенско-телеграфната е един от приоритетите на градските власти през царското време. Сградата на пощата – още една постройка в псевдоруски стил – е построена през 1890-те години по проекта на руско-полския архитект Александър Гвоздзиовски. В същото здание и сега работи Пощата на Русия.

Ул. „Светланская“, 41

  1. Зданието на универсалния магазин „Торговсия дом Кунст и Алберс“

Lisichka (CC BY-SA 3.0)

Владивосток е основан през 1860 година, а градоустройственият му разцвет е през 1880-те години. Германските търговци, които основават марката „Кунст и Алберс“, пристигат да правят бизнес в съвсем новия град и веднага отварят тук пилотен магазин. Отначало това е едноетажна дървена постройка. След това откриват няколко търговски къщи и филиали по целия Далечен изток. През 1900-те младият германски архитект Георг Юнгхендел построява за тях голямо здание в стил ар нуво на една от главните улици на града – „Светланская“. В същата сграда и до ден-днешен работи универсален магазин.

Ул. „Светланская“, 35

  1. Домът с апартаменти под наем на Сдружението за изучаване на Амурския край

Любов Самоенко (CC BY-SA 3.0)

Още една сграда в стил ар нуво на улица „Светланская“ е построена през 1912-1914 години за Сдружението за изучаване на Амурския край. Това е била „доходна“ къща, или с други думи от много апартаменти за отдаване под наем. В миналото в подземието на сградата е имало кабаре. През съветско време частично е преоборудвана в киносалон и частично като лаборатория на местния Научно-изследователски институт. А по-късно става собственост на Далекоизточното отделение на Академията на науките, която и досега го стопанисва.

Ул. „Светланская“, 50

  1. Лютеранската църква Свети Павел във Владивосток

Getty Images

Смята се, че тази църква е най-старото запазилото религиозно здание в града. Неин архитект е вече известният ни германец Георг Юнгхендел, който се е вдъхновявал от стила на северната готика. А търговската фирма „Кунст и Алберс“ дава внушителна сума за построяването на църквата. През 1990-те години храмът е върнат на възстановеното лютеранско общество.

Ул. „Пушкинская“, 14

  1. Домът на фамилия Бринер

AlexNIKKOR (CC BY-SA 4.0)

През 1913 г. вече напълно „порусначилия“ се Георг Юнгхендел оставя на града още един паметник в стила на романтичния ар нуво. Лютеранецът и търговец на коприна Юлиус Бринер поръчва къщата за семейството си, след като е получава руско гражданство и купува земя във Владивосток. Нека да споменем, че той е дядо на холивудския актьор Юл Бринър, който е роден в това имение, а пред къщата сега има негов паметник. 

Ул. „Алеутская“, 15Б

  1. Католическата църква Пресвята Богородица (Владивосток)

Helgi-S (CC BY-SA 3.0)

Тази неоготическа църква дълго време е била най-големият католически храм в Далечния изток. Построена е по проект на автора на местната поща Гвоздзиовски. Енориашите на църквата са били основно полски емигранти. През съветско време храмът е затворен и предаден на държавния архив, през 1990-те е възстановен, а полски католици даряват пари за леене на куполите. 

Ул. „Володарского“, 22

  1. Източният институт

ИА PrimaMedia

Институтът е едно от първите висши учебни заведения във Владивосток. В него са се подготвяли специалисти за контакти и търговия със съседните азиатски страни – Китай, Япония и Корея, изучавали са се източни езици, култура и дори японското бойно изкуство джиу джицу. Стилът на зданието се определя като далекоизточен класицизъм, той съчетава и неоампир, и неоренесанс и още много псевдоисторически стилове. 

Ул. „Пушкинская“, 10

  1. Събранието на чиновниците (Пушкинският театър)

Tatiana Baloban (CC BY-SA 3.0)

Точно срещу Източния институт пред 1907-1908 години по проект на Павел Вагнер построяват еклектично здание, която съчетава ар нуво и неоготика. Първоначално тук се е намирала библиотека и е имало помещения за сбрания на клубове и творчески вечери, а също и театрална зала. Сега в зданието се изнасят любителски спектакли от студенти от Далекоизточния университет. 

Ул. „Пушкинская“, 27

  1. Приморският океанариум

Legion Media

Най-съвременно здание от нашия списък е Приморският океанариум, построен на остров Руски през 2016 година. Отгоре той прилича на мидена черупка, която прозира от морска вълна. Върху площ от над 37 000 кв. м са разположени многобройни аквариуми, в които можеш да видиш над 100 вида риби и млекопитаещи, а акцент, разбира се, е поставен върху обитаващите Далечния изток на Русия. 

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest