10-те най-красиви сгради и забележителности в Калининград

Калининград се отличава от всеки друг град в Русия, защото първоначално той е… немски.

1. Катедралата Кьонигсберг

Legion Media

Преди Калининград да стане руски през 1945 г., той принадлежи на Кралство Прусия, а по-късно е част и от Германската империя. Много от архитектурните забележителности на града са построени през тези далечни времена, като катедралата Кьонигсберг може би е най-значимата от всички тях.

Катедралата в готически стил от XIV век е завършена през 1380 година. Тя остава непокътната до 1944 г., когато понася щети в резултат на бомбардировки от съюзническите сили. Новите руски власти започват да възстановяват катедралата едва през 1992 година.

Гробницата на влиятелния немски философ Имануел Кант, някога жител на града, се намира в катедралата.

2. Рибно село(Рибная деревня)

Legion Media

„Рибно село“ е една от най-добрите туристически дестинации в Калининград. Въпреки че е построена едва през 2006 г., стилът ѝ я кара да изглежда като квартал на стар пруски град. Този селски социален център разполага с галерия, хотели, кафенета и магазини. Вероятно най-важното е, че мястото има внушителен маяк, който гледа към река Преголя. На върха на маяка има наблюдателна площадка за посетители.

3. Хотел „Неселбек“

Legion Media

Перфектен начин да изпитате необичайната атмосфера на този град е като отседнете в този тризвезден хотел в стил на средновековен замък. Стаите тук са направени така, че да съответстват на средновековния облик на замъка. Хотелът разполага и със собствена пивоварна, която сервира оригинални бири на своите гости.

Хотелът е домакин на забавления като рицарски турнири, а също така е дом на зловещия музей на средновековните изтезания.

4. Експозиционен комплекс „Planet Ocean“ в Световния музей на океаните

instagram.com/ekaterinaz21

Архитектурната концепция на този нов експозиционен комплекс включва Военноморски център, експозиционно и музейно хранилище, както и образователен център. Тя е разработена от архитектурно студио в Санкт Петербург.

Сградата има сферична форма в знак на почит към Земята. Музейното хранилище и павилионите на Военноморския център имат кубична форма, съответстваща на мерната единица на Океана.

5. Църквата Кройцкирхе

Legion Media

Тази църква е построена между 1930 и 1933 г. за евангелската общност в Кьонигсберг. Въпреки въздушните бомбардировки над града по време на Втората световна война, църквата не понася големи щети. След края на войната тя е използвана и преоборудвана като гараж, а по-късно и като фабрика за риболовно оборудване. През 1988 г. възобновява молитвените служби за православните вярващи.

6. Музей на кехлибара

Legion Media

Този музей е разположен в старо реконструирано укрепление, първоначално поръчано от пруски фелдмаршал по време на Наполеоновите войни (1803-1815). Въпреки това музеят е открит едва през 1979 година. Понастоящем в него се намира впечатляваща колекция от кехлибарени артефакти.

7. Фондовата борса в Кьонигсберг

Legion Media

Тази внушителна сграда е открита през 1875 г., за да бъде домакин на своя съименник, Кьонигсбергската фондова борса. Първоначално сградата е украсена с алегорични фигури на Европа, Америка, Азия и Африка, а на нейните стъпала има 2 фигури на лъвове. Тя е проектирана в северния италиански неоренесансов стил.

Въпреки че сградата е повредена по време на войната, впоследствие тя не е съборена, както много други повредени сгради в Калининград, а вместо това е преустроена през 1967 година. Оттогава тя е домакин на съветски, а по-късно и на руски културен център.

8. Бранденбургската порта

Legion Media

Бранденбургската порта, намираща се в югозападната част на Кьонигсберг, е построена през 1657 г. и първоначално е изработена от дърво. Оригиналната дървена порта е заменена с тухлена конструкция по нареждане на Фридрих II от Прусия през XVIII век. Днес Бранденбургската порта е единствената „порта“ в града, която все още се използва по предназначение (напълно възможно е да шофирате или да минете пеша през нея). Този ценен архитектурен паметник е защитен от държавата.

9. Църква на Светото семейство

Legion Media

Тази неоготическа тухлена църква е построена в южен жилищен квартал на Кьонигсберг между 1904 и 1907 година. Проектирана от известен немски архитект на име Фридрих Хайтман, църквата е използвана от Червената армия като лазарет по време на Втората световна война, а по-късно като депо за тор.

След като бива реставрирана в началото на 80-те години на миналия век, бившата католическа църква е превърната в концертна зала за Калининградската филхармония.

10. Царската порта

Legion Media

Може да изглежда като малък замък, но не е така. Това е една от 6-те порти, които са построени около града. Първоначално наречена Гумбинска, портата получава сегашното си име през 1811 г., когато е наречена на улицата, на която се намира: Кьонигщрасе (Königstrasse). Улицата е наречена така, защото пруските крале преминат по нея по време на военни инспекции.

Днес портата е домакин на исторически и културен център, посветен на пътуването на първия император на Русия, Петър I, в Европа.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest