10-те най-красиви сгради и места в Ростов на Дон

В този южен град разкошните частни имения се съчетават доста добре с бруталните съветски сгради.

Кметството на Ростов

Moreorless (CC BY-SA 3.0)

Тази сграда е домакин на Градската дума, а днес тук се помещава кметството. Създадена е по проект на Александър Померанцев, известен руски архитект, проектирал катедралата „Александър Невски“ в София, построена от 1897 до 1899 година.

Сградата е в стил Боз-ар, архитектурен стил, който смесва принципите на френския неокласицизъм с готически и ренесансови елементи. Тя е повредена при пожар през 1922 г., а след това и през Втората световна война. Възстановено след войната, кметството до ден днешен остава една от най-красивите сгради в Ростов на Дон.

Домът на Чернова

Legion Media

Тази великолепна жилищна къща е построена през 1899 г. като подарък за любовница на богат човек. Основната особеност на сградата е белведерът, украсен с миниатюрен купол. Фасадата е поразителна, декорирана със скулптури и масивен балкон.

Първоначалният собственик губи сградата, тъй като тя е национализирана след Революцията през 1917 година. Оттогава през годините тук се помещават шивашка школа, прокуратура и архив.

Сградата преминава през основна реконструкция през 2001 г., оттогава тук има банков офис. Тя също има статут на обект на културното наследство с регионално значение.

Парамоновата къща

Legion Media

Следващата жилищна сграда в нашия списък е построена през 1914 г. за милионера Николай Парамонов, който току-що е амнистиран от тригодишен затвор, за който е осъден за „неуважение към властите и призоваване към сваляне на държавната система“ в царска Русия.

Безкомпромисният милионер живее тук със съпругата и децата си, докато сградата не е реквизирана от болшевиките, които Парамонов подкрепя само няколко години по-рано.

Пожар нанася щети на сградата през 1918 г., но тя е реконструирана през 1923 г., няколко години след като той бяга от страната, за да се засели в Германия. През 30-те години на миналия век сградата е превърната в местен музей, а по-късно – в библиотека.

Сградата на Държавната банка

Виктор Погонцев/Global Look Press

Построена през 1915 г., първоначално е предназначена за заместник на много по-малка сграда, където има офис на Държавната банка на Руската империя.

Подобно на много други забележителни сгради в града, и тази е национализирана от съветския режим след Революцията. Сградата претърпява последната си реконструкция през 1994 г., по време на която са възстановени оригиналната хералдическа композиция и знакът на държавния банков офис.

Днес историческата сграда е домакин на ростовския клон на Централната банка на Русия. Тя също има статут на обект на културното наследство с регионално значение.

Къщата на братя Мартин

No Worries (CC BY-SA 3.0)

Местен архитект проектира тази сграда, като строителството е завършено през 1893 година. Първият собственик е британският поданик Иван Мартин и семейството му. Неговият необичаен архитектурен стил комбинира руски и немски влияния: двуетажната сграда има и малка кула.

През 1920-те години сградата е национализирана и превърната в комунални апартаменти. След това, през 2007 г., тя е дадена за музеен комплекс, посветен на живота и делото на писателя Михаил Шолохов.

Петровско имение

No Worries (CC BY-SA 3.0)

Тази сграда е построена в края на XIX в. и има необичайна история на собственост. През 1898 г. принадлежи на железопътна компания, която я обещава като бонус на онзи адвокат, който ѝ помогне да спечели съдебно заседание, свързано с бизнеса ѝ.

Ростовският адвокат Аполон Петров се заема и помага на компанията да спечели делото. В резултат на това той не само получава позицията на правен консултант на мениджмънта на компанията, но и става пълноправен собственик на тази великолепна и луксозна жилищна сграда, в която живее със съпругата и децата си.

След Революцията Петров се преселва във Франция, докато имението му е национализирано. През 1959 г. сградата е предадена на Регионалния музей на изобразителните изкуства в Ростов.

Училище по икономика на домакинствата и готварство

Rost.galis (CC BY-SA 3.0)

През 1898 г. Николай Токарев, богат търговец от Ростов, използва средствата си, за да открие училище, в което учениците се учат на икономика на домакинството и готварство. Две години по-късно, през 1901 г., търговецът спонсорира изграждането на двуетажна сграда, която да бъде домакин на неговото училище. Когато е завършена, Токарев подарява сградата на града.

По съветско време тук се помещава столова, но през 1990-те е приватизирана. През 2009 г. сградата е придобита от ресторантьорския бизнес. Новите собственици променят първоначалния червеникав цвят на стените в сив.

Ростовски драматичен театър

Legion Media

По време на строежа си през 1935 г. тази сграда е перла на конструктивисткия архитектурен стил в СССР, който има за цел да отрази съвременното индустриално общество, като отхвърля декоративната стилизация и примамва към индустриалния прогрес.

По-специално, архитектите на Ростовския драматичен театър „Максим Горки“ черпят вдъхновение от индустриалния бум в СССР и проектират сградата така, че да прилича на гигантски трактор с гъсенични вериги.

Иверски манастир

Dmitry89 (CC BY-SA 3.0)

Легендата гласи, че Самуил Фьодоров, богат ростовски търговец, поръчва този манастир за дъщеря си, която иска да стане монахиня. Манастирът е завършен и осветен през 1908 година.

Местните жители вярват също, че последният цар – Николай II – и синът му Алексей посещават манастира, когато минават покрай Ростов. По време на Първата световна война манастирът приютява сиропиталище за момичета от Полша.

Съветските власти затварят метоха през 1929 година. И все пак, през 1991 г., след разпадането на СССР, женският манастир е отново отворен.

Църква „Сурп хач“

Legion Media

Тази арменска църква от XVIII в. е известна още като църква „Свети кръст“. Построена между 1786 и 1792 г., тя често е сочена за най-старата сграда в града, оцеляла до днес.

Сега това е едно от най-популярните места в Ростов на Дон за Богоявленското къпане на жителите на града.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest