10-те най-красиви църкви в Сибир – смесица на барок и будизъм

Знаменитият руски край е нещо като друга страна със своите правила, манталитет и разбира се архитектура.

Виж как европейският барок се е преобразил на местна почва.

Барокът влиза в Русия в самия край на XVII век, а неговият разцвет настъпва през XVIII век. На руска почва архитектурните похвати на това течение са претърпели промени в Москва и Санкт Петербург, а в Сибир те направо са се преобразили под силното влияние на Азия. Местните храмове придобиват източни орнаменти и мотиви – арки под формата на езици на пламък, колела на Дхарма, будистки ступи и лотосови цветя.

  1. Църквата Въздвижение на Светия и животворящ кръст Господен в Иркутск

Александър Зиков (CC BY-SA 2.0)

Иркутск е разположен на границата с будистката Бурятия, а освен това през XVIII век градът се е намирал на оживен търговски път с Китай. Тази богато украсена църква от червени тухли, построена през втората половина на XVIII век, е един от най-ярките примери за сибирски барок. По нея можеш да видиш всички детайли, присъщи на този стил. Първо, това са множество „пламтящи“, които по форма наподобяват очертанията на будистки храмове-ступи (на снимката над вратата в средата).Марсин Консек (CC BY-SA 4.0)

На второ място, на снимката в горния десен ъгъл в теракотен медальон, изследователи виждат ясен образ на будисткото колело на Дхарма.

  1. Богоявленският събор в Иркутск

Байкалски (CC BY-SA 3.0)

Още един храм в Иркутск в сибирски бароков стил. Пъстротата и цветовете на тази катедрала от средата на XVIII век наподобяват азиатски храмове, а формата е много нетипична за руските църкви.Марсин Консек (CC BY-SA 4.0)

  1. Църква Троица в Иркутск

Марсин Консек (CC BY-SA 4.0)

Друг невероятно показателен пример от Иркутск. На снимката вляво можеш да видиш многостепенните „пламтящи“ арки под куполния свод и ажурени корнизи. А такъв „ланцетен“ декор над входа на църквата, както е на снимката вдясно, може да се намери само в сибирския барок.

  1. Църква на Захария и Елизабет в Тоболск

Yevgeniyaiva (CC BY-SA 4.0)

Тоболск е бил стожер на развитието на Сибир и дълго време се е смятал за негова столица. През града често са преминавали и търговци, пътуващи от Азия до Санкт Петербург и обратно.Александър Цирлин (CC BY-SA 4.0)

Широките „сплескани“ куполни сводове на тази църква приличат на будистките храмове. Освен това тук можеш да видиш и „пламтящи“ в ориенталски стил кокошници над прозорците.

  1. Манастирът „Света Троица“ в Тюмен

Legion Media

Бароковите църкви на един от най-старите манастири в Сибир са построени в началото на XVIII век.На църквата „Света Троица“ (вляво) отчетливо се виждат пламтящи кокошници и сплесканите куполни сводове, както и на църквата на Петър и Павел (вдясно).DMyshkin (CC BY-SA 4.0)

  1. Съборът на Светия покров в Красноярск

Вадим Животовски

Един от най-старите оцелели храмове в Красноярск е построен в края на XVIII век. Катедралата от червени тухли с удължен барабан и купол има много богат декор, в който се виждат орнаменти под формата на будистка ступа и лотос.

  1. Одигитриевският събор в Улан Уде

Артьом Белевич; Аркадий Зарубин (CC BY-SA 3.0)

Улан Уде е столицата на съвременна Бурятия, будисткият център на Русия, който сега е известен предимно с Иволгинския дацан – главният център на будизма в Русия. А в средата на XVIII в. това е бил провинциалният сибирски град Удинск, основан от руснаците за събиране на данък от местните племена. А Одигитриевският събор е първата каменна сграда в града. Будистките мотиви могат да се видят както в декора, така и във формата на куполите и сводовете.

  1. Църквата Възкресение в Томск

Andrewjohov (CC BY-SA 3.0)

Томск е бил важен център на транзитната търговия и по-късно през него е преминава Транссибирската магистрала. Тази църква има много стъпаловидни орнаменти и изпъкнали гипсови корнизи. Дори входната арка има форма, която не е типична за православната архитектура.Ymblanter (CC BY-SA 4.0)

  1. Храмът „Покров на Пресвета Богородица“ в Ханти-Мансийск

Legion media; Станислав Милютин

Тази църква е построена в началото на XIX в. и е представител на късния сибирски барок, вече по-малко ажурна и по-строга. Ориенталските мотиви са представени от сплесканата куполна шатра и формата на купола на камбанарията, ясна препратка към будистката ступа.

  1. Съборът „Света Троица“ в Канск

Дочуто в Канск

Малкият град Канск на приток на Енисей е построен като крепост по време на усвояването на Сибир, а църквата „Света Троица“ е построена в края на XVIII началото на XIX век и е първата каменна сграда в града. Заради формата на куполната шатра на камбанарията и декоративните куполи храмът дори може да бъде сбъркан с джамия, но това е просто късен сибирски барок.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest