10-те най-живописни градски парка в Русия

Когато хората в тези градове искат да се насладят на природата или дори да изкачат някоя планина, е достатъчно просто да отидат до местния парк.

1. Краснодар, Галицки парк

Виталий Тимкив/ТАСС

Този парк често е сравняван с парка „Зарядие“ в Мосва. Той е открит в Краснодар през 2017 г. с финансиране от местния предприемач Сергей Галицки и моментално се превръща в една от най-популярните атракции в града. Паркът е разделен на много райони с различни зони за деца и спорт, пътеки за разходки, развлекателни съоръжения и амфитеатър с летни кина и дървета по стълбите, които са много освежаващи в летните горещини.

Вижте още: Наслада за окото: нов невероятен парк в Краснодар

2. Кисловодск, Курортни парк

Алексей Даничев/Sputnik

Районът на Кавказките минерални води е мрежа от най-старите курортни градове в Русия. Той е пълен с живописни паркове в планините, но един от най-големите и най-красивите от тях се намира в Кисловодск. Долната част на парка е пълна с кафенета, музеи и магазини. Докато се изкачвате все по-нависоко, се озовавате на височина от 1200 м над морското равнище и можете да се насладите на невероятна гледка към Кавказ.

Вижте още: Преди и след: известният курорт Кисловодск ще бъде превърнат в град на спорта (СНИМКИ)

3. Виборг – парк „Монрепо“

Legion Media

Скалистият парк на брега на Финския залив е тихо и уютно място, създадено за медитация сред природата. На френски „монрепо“ означава „моята почивка“ и това е идеално име за парка, който е на над 200 години. В миналото тук е имало огромно благородническо имение, но до днес са оцелели само няколко сгради от тези далечни времена.

4. Челябинск, парк „Гагарин“

Legion Media

Този голям и зелен парк в индустриален град на границата на Урал е истинска гора. Още преди войната тук има циркови представления, масово теглене на шейни в тройки и дори парашутна кула. През 1961 г., няколко дни след прочутия полет на Гагарин, паркът е кръстен в чест на съветския космонавт. В наши дни паркът многократно е обявяван за най-добрия в Русия. Той е и много чист, тъй като за него се грижи местния супергерой Чистоман!

Вижте още: Как индустриални зони в Челябинска област вдъхновиха чуждестранни студенти

5. Казан, Горкинско-Ометиевската гора

MarSaf

Името на този парк може и да е трудно за произнасяне, но всъщност това е просто един район с две съседни гори, които са обединени. Местните го наричат просто „Лес“ („гора“ на руски). В него има кафенета, детски площадки, лятно кино, няколко велоалеи и дори крайбрежна алея с модерни арт инсталации – и всичко това е заобиколено от древни дървета.

Вижте още: 10-те най-красиви сгради и забележителности в Казан

6. Ярославъл, парк „Дамански остров“

Legion Media

Този островен парк в центъра на Ярославъл е едно от най-добрите места в града за семейни забавления. Тук можете да се разходите по сенчестите алеи и пътечки, да се насладите на цъфтящите растения, да посетите къща, обърната наопаки, и да си наемете велосипед или лодка. Островът е свързан с града с пешеходен и велосипеден мост, който предлага невероятна гледка към р. Волга.

Вижте още: Какво да видиш в Ярославъл, „столицата на Златния пръстен“ на Русия

7. Красноярск, парк „Татишев остров“

Кирил Кухмар/ТАСС

Най-големият остров на р. Енисей е превърнат в парк от местните жители. Тук има над 9 км велоалеи, голям плаж и рафтове за размяна на книги (буккросинг). През зимата феновете на плуването в ледените води се струпват в Татишев парк. На острова живеят мармоти и посетителите често ги хранят.

8. Нижни Новгород, парк „Швейцария“

NHF0PM4T0P (CC BY-SA 3.0)

„Швейцария“ е историческото име на този парк на хълма на р. Ока. Той се появява за първи път в началото на XX в. благодарение на ботаници-аматьори. Хълмистата територия е превърната в градски парк, отворен за всички, с алеи за разходка и летни кафенета. В момента паркът е в основен ремонт, след който в него ще има спортна площадка за инвалиди, екологично училище и нови алеи. Реновираният парк ще бъде открит през август 2021 г. в чест на 800-ата годишнина на Нижни Новгород.

Вижте още: 10-те най-красиви сгради и забележителности в Нижни Новгород

9. Санкт Петербург, Лятната градина

Legion Media

Този древен градски парк е любимо творение на Петър Велики, който мечтае да си има собствен Версай. Класическа архитектура, елегантни градини и мраморни фонтани – Лятната градина има всичко, на което може да се надява един посетител.

Вижте още: Царско великолепие: 5 тайни на главния парк на Санкт Петербург

10. Москва, Сребърен бор

Максим Блинов/Sputnik

Можете да се разхождате цял ден в тази огромна гора в северозападната част на Москва, без да успеете да видите всичко! Популярно развлечение тук е карането на СЪП (стендъп падъл борд) сърф – ще намерите летни плажове (включително нудистки) или пък възможности да се разходите из екопътеките. Често се срещат катерици и таралежи и се чуват песните на славеи и косове. И всичко това насред един мегаполис!

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest