Общество

10-те най-интересни обекта в арт парк „Таврида“

Вижте най-интересните арт обекти, които са създадени от млади руски архитекти и дизайнери в Крим.

Още от времето на Екатерина II, когато Крим става част от Руската империя, полуостровът се превръща не само в популярен курорт, но и в притегателно място за творческите хора. Известни художници, поети и музиканти идват тук, за да подобрят здравето си и да се вдъхновят от местните пейзажи.

Днес Крим не престава да е мека за хората на изкуството, а през 2015 г. тук се появява арт клъстерът „Таврида“, който привлича креативната младеж от цялата страна на образователни форуми, арт резиденции и фестивал на младото изкуство.

През 2019 г. арт парк със същото име е създаден върху 30 хектара в залива Капсел близо до Судак. Всяка година той се попълва с нови предмети на изкуството и инсталации от млади дизайнери, архитекти и художници.

Ето как изглежда паркът сега.

„Човек, гледащ към морето“

Арт парк „Таврида“

Една от визитните картички на арт парка е работата на художника Сергей Паукер-Бравин от 2019 година. Инсталацията е висока 15 метра и олицетворява творческите хора, които търсят вдъхновение преди ново достижение.

„Асол“

Арт парк „Таврида“

През 2020 г. Асол, героиня от „Корабът с алените платна“, се присъединява към „Човек, гледащ към морето“. 13-метровата скулптура е дело на същия автор, тя стои срещу своя приятел мечтател и според идеята на художника това трябва да е метафора на увереността в щастливото бъдеще. През нощта и двете скулптури светят.

„Маски“

Арт парк „Таврида“

Двете огромни маски на Аполон и Венера, символизиращи изкуството и красотата, са дело на арт група DAP (design architecture placement). Скулптурната композиция е своеобразна врата към арт парка.

„Стоунхендж“

Арт парк „Таврида“

Още една творба на арт групата DAP е композиция, напомняща английския Стоунхендж. Тя е направена от индустриални варели. Художниците иронизират проблема с уличното изкуство и оскверняването на архитектурните паметници, те приканват всеки да остави своя отпечатък върху техния арт обект.

„Слънцето на Таврида“

Арт парк „Таврида“

Художниците Глеб Иванов и Александър Фунтов създават този предмет на изкуството с помощта на учени от радиоастрономическата обсерватория. Светлинната инсталация, подобнa на фар, имитира излъчването на астрофизични пулсари.

„Светофар“

Арт парк „Таврида“

Арт група DAP съчета няколко значения и символа в този арт обект. Това е както дървото на живота, така и кръстопът на различни пътища (и творчески такива), а освен това е вълшебен кристал, който отговаря на важните въпроси на всеки – трябва само да натиснете копчето.

„Там-там“

Арт парк „Таврида“

Идеята за тази работа се ражда по време на семинар в Таврида. Всеки желаещ може да удари огромния барабан и да създаде свой собствен ритъм, който да звучи край морето. По мнението на авторите от творческата асоциация „Кашу“, това е метафора за пулсирането на новата творческа енергия.

„Време“

Арт парк „Таврида“

Това е още една работа, която е изпълнена от участниците в ръководения от Сергей Паукер-Бравин семинар. 9-метровият циферблат показва не времето, а цялата история на Вселената от възникването на живота до настоящето.

„Лястовиче гнездо“

Арт парк „Таврида“

Готическият замък на скала в Ялта е известен с прозвището „Лястовиче гнездо“. Той е един от символите на Крим. Арт групата DAP преосмисля разпознаваемата забележителност и прави нейно индустриално копие.

„Кула“

Арт парк „Таврида“

„Кула“ на бюро Megabudka на пръв поглед изглежда като паметник на индустриалното изкуство и почит към металните конструкции от началото на XX век. Но всъщност прътовете на кулата образуват орнамент, който се отнася към Кеми-обинската култура от 3-то хилядолетие пр.н.е. Това са реликви от ранната бронзова епоха, които археолозите откриват в Крим през 1957 година.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest