Общество

10-те най-големи етнически групи в руския Кавказ

В Русия има над 200 народа, а около 50 от тях живеят в различни райони на Кавказ.

Руският Кавказ е дом на огромен брой етнически групи – всяка със своя история, език, култура и гастрономия. Някои от републиките са почти моно-етнически, като например Ингушетия, където на ингушетите се падат 95% от местното население, но има и многонационални републики като Дагестан, където живеят около 30 народа, говорещи на 14 държавни езика. Кои са кавказките етнически групи, смятани за най-многобройни?

1. Чеченците

Елена Афонина/ТАСС

Това е една от най-големите етнически групи не само в региона, но и в страната. Повечето от тях, обаче, живеят в Чеченската република – над 1,2 милиона (от 1,5 милиона). Чеченци живеят и в съседните Дагестан и Ингушетия. Чеченският език има 7 диалекта и много местни поддиалекти.

Чеченците се наричат „нохчий“ (народ) и „вайнах“ („нашия народ“) – това е общо название за чеченците и свързаните с тях ингушетски народи. Чеченското общество се състои от „теипи“, към които принадлежат няколко фамилии, свързани с роднински връзки. Повечето чеченци са мюсюлмани. Жените покриват главите си с традиционен шал (който, обаче, не покрива лицето) и носят дълги, ярки рокли. Мъжете също не носят къси панталони на улицата.

2. Черкезите

Сергей Бобильов/ТАСС

Черкезите (които също често се наричат адиги) имат няколко под-етноса: адигейци, кабардинци, шапсуги и черкези. Броят им по целия свят е около 2,5 милиона (някои източници твърдят, че той е до 5 милиона), а в Русия живеят приблизително 720 000. Повече от половината от тях обитават Кабардино-Балкария (кабардинци), Адигея (адигейци), Карачай-Черкезия (черкези), Краснодарския край (шапсуги) и други региони. Черкезките народи имат един общ език с различни регионални диалекти. В същото време, под-етносите имат еднакви традиции, обичаи и култура.

Черкезите също са основно мюсюлмани, но в Северна Осетия има и православни християни.

3. Аварците

Антон Апостол/ТАСС

Аварците са най-многочислената етническа група в Дагестан. В тази република те наброяват около 900 000 (от общо 1 милион по света), т.е. около една-четвърт от населението на Дагестан. Аварският е и най-разпространеният език в Дагестан, но регионалните му диалекти могат да варират силно. Много съвременни аварци изповядват сунитски ислям. Един от най-прочутите съвременни аварци е световният UFC шампион Хабиб Нурмагомедов.

4. Даргинците

Антон Апостол/ТАСС

Втората по големина етническа група в Дагестан след аварците са даргинците – около 500 000 (от около 600 000 по целия свят). Даргинският език и култура имат дълга история: първите ръкописи с даргински думи са датирани от XIII век.

Днешната даргинска азбука има 46 букви, но езикът е разделен на много диалекти. Също като аварците, даргинците са сунити.

Сред даргинците има под-етнически групи: например, кубачинците, които населяват село Кубачи, известно като център на народните занаяти.

5. Осетинци 

Елена Афонина/ТАСС

В Република Северна Осетия по-голямата част от населението се състои от осетинци, които се смятат за наследници на древните алани.

В руския Кавказ живеят около 500 000 осетинци от общо 700 000 по света.

Осетинският език принадлежи към иранската група. Повечето осетинци са православни християни, като тази религия при тях е съчетана с древни кавказки обичаи. Само 10% са мюсюлмани, за разлика от съседните региони.

6. Ингушите

Елена Афонина/ТАСС

Повечето ингуши живеят в Република Ингушетия (около 400 000 души), като още 300 000 живеят в други региони на Русия и в чужбина. Ингушите се наричат „галгай“. Според лингвисти, тази дума произлиза от думата „гала“ – кула и означава обитателите на кули. Ингушките наблюдателни кули наистина са впечатляващи паметници на архитектурата, запазени из цялата тази планинска република.

Те се наричат и „вайнахи“, като чеченците. Ингушите също си имат собствен език, които се смята за официален език в републиката, наред с руския. Местните медии излъчват и на ингушетски език.

7. Кумиките

Антон Апостол/ТАСС

Кумиките са най-големият тюркски народ в Кавказ. Броят им е около 500 000 души, като 430 000 от тях живеят в Дагестан (това е третата по големина етническа група в републиката). Историческият район, където живеят те, се нарича „Кумикия“ (между реките Терек и Сулак). Кумикският език е един от най-старите езици със собствено писмо в Кавказ и до началото на XX в. той се използва за междуетническа комуникация в Северен Кавказ – той дори е изучаван от известния писател Лев Толстой, който посещава региона.

8. Лезгинците

Антон Апостол/ТАСС

Може да сте чували за популярния кавказки танц „лезгинка“? Нито едно събитие – от сватба до голям концерт, не минава без това фолклорно изпълнение. То идва от името на лезгинския народ. В исторически план, те живеят в югоизточните райони на Дагестан, както в северен Азербайджан. В Дагестан живеят около 400 000 лезгинци, а в останалите руски региони има още около 100 000. Азербайджан е дом на около 200 000 лезгинци. Ето защо съвременните лезгинци често говорят не само руски и лезгински, но и азербайджански.

9. Карачаевците

Сергей Бобильов/ТАСС

Това е тюркска етническа група, която живее основно в планинската република Карачай-Черкезия. В момента има общо около 200 000 карачаевци. Учените смятат, че предците им са аланците. В карачайския език са останали много древни алански думи. 

В живота на съвременните карачаевски спазването на моралните норми, фолклорните традиции и гостоприемството заемат централно място. Всички гости трябва винаги да бъдат хранени с „хичини“ – пържени мекички със зеленчукова или месна плънка!

10. Лакците

Антон Апостол/ТАСС

Сред най-големите етнически групи в Дагестан са и лакците. Те наброяват около 200 000 и повечето от тях живеят в историческата си територия – Лакия, която се намира край Калмикия.

Първата джамия в Кавказ също се намира в Лакия, в село Кумух. Тя е построена през VIII в. и е запазена и до днес.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest