Общество

10-те най-добри ястия от руския Кавказ

В руския Кавказ живеят около 50 етнически групи и всяка от тях пази своите специфични кулинарни традиции.

Има обаче нещо общо в кавказката кухня: засищащи сладкиши, триумф на месото и… силно желание гостите да се нахранят така, че да не могат да станат от масата.

Руският Кавказ е предимно планинска област, разположена между Каспийско и Черно море. Мултиетническото население тук от векове живее тук рамо до рамо.

Народите на Дагестан, Северна Осетия, Чечения, Кабардино-Балкария, Карачаево-Черкезия и други територии имат своя собствена национална кухня, която обаче се основава на питателни ястия и много свежа зеленина. По-долу сме представили най-популярните кавказки гастрономически изкушения, които можете да опитате в Русия (според нас!).

1. Шашлик

Legion Media

Парчета месо (обикновено агнешко или пилешко) на шиш е едно от най-популярните кавказки ястия. То навлиза в руската кухня в края на XIX век, а в съветско време става синоним на пролетни и летни уикенди. Сега може да се намери буквално на всяко кътче на Русия, а не само в ресторантите. Руснаците обожават най-много да си правят барбекю на открито! Преди да се изпече месото трябва да се маринова и има десетки начини и съставки за това!

2. Хичин

Legion Media

Този плосък хляб с различни пълнежи е царят на трапезата в съседните републики Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия. Хичините обаче са съвсем различни и са предмет на спор между местните готвачи. Балкарските хичини са тънки плоски питки, а карачайските се правят от бухнало тесто с кефир или мляко. Най-често те са пълнени с картофи, зеленина и месо. Въпреки това, ако посетите някой от тези региони, бъдете готови за атаката на хичин в стомаха ви.

3. Хинкал

Legion Media

Това е най-дагестанското ястие, което можете да намерите. Звучи като грузинските хинкали, но тук вареното тесто и месото се сервират отделно. Дагестан е дом на около 30 етнически групи и всички те приготвят хинкал по свой начин. Аварците използват големи парчета тесто, лакците – малки продълговати ивици, кумиките го разточват на тънки ромбове, а даргинците го усукват на „охлюви“ и след това го запарват. Кое е по-вкусно може да решите едва след гастрономическо пътуване.

4. Чуду

Юлия Мулино

Друго характерно ястие от дагестанската кухня е плоският хляб чуду. Обикновено се пълни със зеленина (но има и пикантни варианти), приготвя се на сух тиган и се намазва с масло или олио.

Чуду няма традиционна рецепта, но обикновено се прави със сезонни пълнежи. Прясна зеленина (коприва или пресен лук) през пролетта, сирене и млади картофи през лятото, тиква през есента и агнешко през зимата.

5. Хингалш

Muhammad Sugaipov (CC BY-SA 3.0)

Чеченският плосък хляб се нарича хингалш. За разлика от чуду и хичин, това ястие се приготвя не само от пшенично, но и от царевично брашно. Тестото е много тънко, почти въздушно, а пълнежът е ярък и сочен. Най-популярният пълнеж е тиква. Когато се сервира, хингалшът обикновено се нарязва на парчета. Това също е популярна храна, която можете да похапнете по улиците в Чечения.

6. Жижиг-галнаш

Rocky Jaguar (CC BY-SA 3.0)

Всъщност това трудно за произнасяне ястие е просто месо с ньоки от Чечения. Жижиг означава месо, а галнаш означава ньоки. Големи парчета месо (агнешко, телешко или пилешко) се варят и се сервират с ньоки от пшенично брашно или кнедли в дълбока чиния с месен бульон.

7. Осетински пирог

Legion Media

Големите и вкусни пироги от Северна Осетия са добре познати в Русия, но в Кавказ можете да намерите ТОЛКОВА МНОГО различни форми и пълнежи!

Фиджини са пироги (големи или малки), пълнени с нарязано говеждо месо и бульон. Валибах е пирог с домашно осетинско сирене. Местните хора приготвят и такива с тиква, картофи и боб. И всички те си заслужават да бъдат опитани!

8. Адигейско сирене

Legion Media

Жителите на Адигея правят меко сирене от краве мляко. Това меко сирене не се топи при печене или пържене и може да се натроши. Преди олимпийските игри в Москва през 1980 г. то се прави само в домашни условия, а когато съветските и чуждестранните гости получават възможността да го опитат, те го харесват и така започва масовото му производство. През 2009 г. адигейското сирене получава статут на търговска марка на продукт с географско указание и сега само компании в Адигея имат право да използват името адигейското сирене.

9. Урбеч

Legion Media

Кавказката „нутела“ се нарича урбеч. Всъщност това е масло от пържени бадеми, кашу, шамфъстък, орехи, тиквени семки и много, много други дарове на природата. В Дагестан урбечът, смесен с мед, е популярен десерт и дори се използва като лечебно средство.

10. Кефир

Legion Media

Кавказците почитат ферментиралите млечни напитки заради здравословните им свойства. Кефирът или киселото краве мляко е най-популярният сред тях. След като идва от Кавказ (съвременна Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия), той се е разпространява в Русия преди повече от век и сега се счита за важна част от руската кухня.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest