Общество

10-те главни произведения на Александър Пушкин

Той е изключителен руски гений.

Ако успеете да го изчетете и да разберете защо руснаците го почитат, ще можете да проникнете в тайната на националния манталитет.

Пушкин (1799-1837) живее само 37 години в началото на XIX век. Той е плейбой, свободолюбив, поклонник на красивите жени и най-умният руснак на своето време. Успява не просто да оформи този руски език, на който след това е написана цялата велика руска литература, но и самият той да създаде на него редица наистина гениални произведения. Чужденците трудно могат да оценят техните мащаби, защото пушкиновият стих на практика не се поддава на превод (получава се бледо и дори вулгарно подобие на оригинала или скучен академичен опус). Отчасти това се дължи и на факта, че мъдростта на Пушкин и проблемите, които го вълнуват, са разбираеми и близки само за руското съзнание. Вие обаче се опитайте.

Стихотворения

Михаил Врубел,

Михаил Врубел, „Пророк“Третяковска галерия

Най-големият руски поет е написал около 360 стихотворения. Започва да стихоплетства още от детството (неговите по-възрастни съвременници разказват за истински обрат, който момчето преживява, когато е на 11 години).

Едно от най-добрите стихотворения за любовта, написано на руски език, е на Пушкин „К***“ („Аз помня чудното мигновение“, 1825). Да припомним, че то е преведено на 210 езика. „Пророк“ (1826) пък е мощна библейска интерпретация за целта на поезия.  

Пушкин описва своето любимо време на годината в Русия, което неизменно е източник на вдъхновение и приток на творчески сили в стихотворението „Есен“ (1833). Стихотворението „Спомен“ (1828) има невероятна дълбочина и е нощно разкаяние за всичко, което е направил в живота. В стихотворението „Поет (Засега не се иска поет)“ (1827) Пушкин отваря пред читателя вратите на своята творческа „лаборатория“ и показва как вътре в един човек може да живее еснаф и гений. А в стихотворението „Из Пиндемонте (не ценя високопоставените права)“ (1836) Пушкин споделя с нас съкровената тайна на свободата и щастието, която е актуална и днес. И накрая „Въздигнах си аз паметник неръкотворен“ (1836) е осмисляне и обобщение на собственото му творчество.

Руслан и Людмила (1817-1820)

„Битката на Руслан с Черномор. Москва“. Литография от П. П. Шчеглов. 1887 гСвободни източници

Всяко руско дене знае наизуст началото на тази приказна поема за зеления дъб край морето, около който ходи учен котарак и където седи русалка. Пушкин се вдъхновява от фолклора и пише първата си голяма поема, като потапя читателя във вълшебния свят, в който коварният чародей Черномор похищава прекрасната Людмила, а богатирът Руслан тръгва на път да я спаси. Още през 1841 г. Михаил Глинка съчинява своята знаменита опера „Руслан и Людмила“ по мотиви на пушкиновата поема. 

Евгений Онегин (1823-1832)

Фильм-опера

Фильм-опера „Евгений Онегин“реж. Роман Тихомиров, 1958/“Ленфилм“

Романът в стихове е определян не само като връх на творчеството на Пушкин, но и като „Енциклопедия на руския живот“. Младият образован дворянин Онегин се премества от столицата на село, там скучае и иска да се развлича някак си, но вместо това неочаквано и за самия него става участник в трагедии и мелодрами. Дъщерята на съседите Татяна му се признава в любов (писмото на Татяна е най-доброто признание в любов в руската литература). Той обаче по някаква причина се влачи след сестра й Олга, а това е причината най-добрият приятел на Онегин да го извика на дуел…

Произведението е изключително трудно за превод, защото Пушкин изобретява специална „онегинска строфа“ със стройна структура и поредица от рими и се придържа към нея от началото до края на романа. Затова пък то отлично звучи като опера по целия свят – написва я Пьотр Чайковски през 1877-78 година.

Борис Годунов (1825)

Опера

Опера „Борис Годунов“Дамир Юсупов/Болшой театър

В центъра на стихотворението е описана трагедия – една от най-загадъчните страници в руската история, а именно убийството на царевича Дмитрий, последния наследник на династията Рюриковичи. Според слухове престолонаследникът е убит по заповед на Борис Годунов, за да седне той самият на трона … 

В пиесата открито се проследяват паралели с времето, в което живее Пушкин. Той създава произведението докато е на заточение заради волнодумни стихотворения, а в страната тече въстанието на декабристите, което той преживява много силно и в което участват много негови приятели. Опусът обаче е твърде актуален с размислите си и за съвременна Русия.

По трагедията „Борис Годунов“ през 1869 г. Модест Мусоргски пише известната едноименна опера. Постановки по произведението се правят на много пъти на сцените на различни театри, а освен това то е и екранизирано. 

Малки трагедии (1830)

Михаил Швейцер/“Мосфилм“, 1979

Пушкин продължава експериментите с драматургията и докато е затворен заради холерна карантина в имението си Болдино. Там написва цикъл от четири неголеми пиеси в стихове „Рицарят скъперник“, „Моцарт и Салиери“, „Каменният гост“ и „Пир по време на чума“. Поетът изследва човешките страни и във всяка трагедия поставя героите (и читателя) пред строг морален избор. 

Всички пиеси заедно и поотделно са поставяни в театри и екранизирани. 

Повести на покойния Иван Петрович Белкин (1830)

Арам Ванециан. Илюстрация към

Арам Ванециан. Илюстрация към „Приказките на Белкин“, 1947Свободни източници

„Повестите на Белкин“ – завладяващ цикъл от пет повести. В тях има и сантиментална история за дворянка, която се облича като селянка за запознанство с красивия съсед, а техните бащи водят вражда помежду си. Има и романтична история за дуел, в който един от участниците решава да отложи своя изстрел и кани опонента си да се върнат към двубоя след няколко дни. И невероятна история за офицер, който се жени случайно …

Медният конник (1833)

Сцена от балета

Сцена от балета „Медният конник“Борис Рябинин/Sputnik

Тази повест в стихотворна форма е истински химн за Санкт Петербург. „Обичам те, творение на Петър“ е един от най-известните цитати от произведението. А името на повестта пък е дало прякора на паметника на Петър I, станал символ на града. 

Сюжетът обаче е изграден въз основа на печална история – Пушкин описва най-голямото наводнение, което става в града през 1824 година.  

Дама пика (1834)

Сцена от операта

Сцена от операта „Дама Пика“Е. Стоналов/Sputnik

Това е повест, в която се разказва как играта на карти може да доведе до умопомрачение. За да научи заветната печеливша комбинация от карти, младият Герман прониква в спалнята на стара графиня, която от уплаха умира, а призракът й започва да се явява на героя и да повтаря „тройка, седмица, туз“… 

Произведението жъне голям успех в Европа, е Пьотр Чайковски написва едноименната опера по нейни мотиви.

Капитанската дъщеря (1836)

„Връчване на писмо до Екатерина II“, базирано на сюжета на историята „Капитанската дъщеря“, 1861 г.

Този роман за селското въстание на Емелян Пугачов, което залива почти цяла Русия през XVIII век. Преди всичко обаче това произведение е за честта, дворянския дълг и любовта, както и досега ги разбира руският човек. 

Струва си този роман да бъде прочетен заради фразата, превърнала се в афоризъм: „Не дай Бог да видя руски бунт — безсмислен и безпощаден“. Личността на Емелян Пугачов поражда изключително силен интерес у Пушкин и освен художествения роман той написва и историческата монография „Историята на Пугачовския бунт“.

Приказки

Иван Билибин/Свободни източници

Няма руско дете, което да не познава удивителните приказки в стихове на Пушкин. Със своя лек и живописен стил той преразказва народни приказки, чути от любимата му бавачка Арина Родионовна. Най-красивите и значими са „Приказка за рибаря и рибата“, в която Пушкин говори за мярката на нашите желания, „Приказка за цар Салтан“ и „Приказка за мъртвата принцеса и седемте юнаци“.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest