Общество

10-те главни града на руския Урал

Уралските планини географски се намират на границата на Европа и Азия, тук има много природни ресурси и съвременни промишлени производства.

Една четвърт от руските градове с милионно население се намират именно тук.

1. Екатеринбург (1,54 млн.)

Дмитрий Поташкин/Getty Images

Градът се счита за столица на Урал. Основан е през 1723 г. с указ на Петър I и получава името си в чест на съпругата му, императрица Екатерина I. До края на XIX в. тук са сечени повечето монети на Руската империя.

Днес Екатеринбург е градът на тежкото машиностроене. Архитектурният му облик се формира предимно от сгради в стила на съветския конструктивизъм. А през 1991 г. тук е открито единственото метро в Урал.

Тук можете да намерите нашия удобен гид за това какво да видите в Екатеринбург.

2. Челябинск (1,18 млн.)

Мария Кузкина/Getty Images

Градът, основан през 1736-а, се превръща в най-важния индустриален център на страната. Но Челябинск е интересен и с географската си особеност – той се намира на кръстопътя на Урал и Сибир. Река Миас минава през центъра му: оказва се, че левият ѝ бряг е уралски, а десният – сибирски. Фактът, че двата бряга принадлежат към различни геоложки структури, се вижда дори с невъоръжено око.

Вижте още: Къде в Русия завършва Урал и започва Сибир?

3. Уфа (1,16 млн.)

frantic00/Getty Images

Столицата на Република Башкортостан е един от най-зелените градове в Урал. Има десетки малки градски паркове, както и няколко лесопарка, дендрариуми, ботаническа градина и дори лимонариум, където се отглежда голямо разнообразие от цитрусови плодове.

Градът е основан още през XVI век. Днес нефтохимическата промишленост се счита за основата на неговата икономика.

4. Перм (1,03 млн.)

Алексей Савин/Getty Images

Историята на града започва с построяването на медодобивен завод през 1723 година. Още през първата половина на XIX в. Перм се превръща във важен транспортен възел. Основният продукт е солта, която се добива тук в големи количества (дори имената на градове имат „солни“ корени – Усолие, Соликамск).

По време на Великата отечествена война над 120 промишлени предприятия са евакуирани в Перм и околните градове. Това е един от ключовите индустриални центрове на СССР.

Днес градът е и един от културните центрове на Русия. Пермският театър за опера и балет е единственият в Русия, в който са поставяни само десет опери и три балета на Пьотр Чайковски. В художествената галерия можете да видите уникални дървени скулптури на руския север, а освен това е отворен и Музеят за съвременно изкуство PERMM.

Вижте още: Опознайте с нас историческите квартали на Перм

5. Ижевск (621 хил.)

Alx_Yago/Getty Images

Какво мислите, че е общото между столицата на Русия и столицата на Удмуртия? Точно така – и двата града имат Червени площади. Е-е, истината е, че площадът в Ижевск първоначално се е наричал Михайловски заради намиращия се в близост събор „Св. Михаил“. Но през 1918 г. е преименуван на Червен, а няколко години по-късно там е издигнат паметник на войниците от Червената армия. А в началото на 2000-те години разрушеният от болшевиките Махайловски събор е възстановен.

Ижевск, основан през 1760-а, е известен като „оръжейната столица“ на Русия най-вече заради намиращия се тук концерн „Калашников“.

Вижте още: Животът в Ижевск, родният дом на най-популярното оръжие в света

6. Оренбург (539 хил.)

Евгений Биятов/Sputnik

Шалове от кози пух, които се плетат в Оренбург, се считат за един от символите на Русия наред с матрьошката и балалайката. Те са много леки, но много топли. Причината за това е местната порода кози, които се отглеждат само в този регион. Пухът им е най-финият в света и е много издръжлив. В същото време Оренбург остава индустриалният център на Урал: тук се намират предприятия за добив и преработка на природен газ.

7. Магнитогорск (411 хил.) 

Максим Шмаков/Getty Images

Магнитогорск е вторият по големина град в Челябинска област. Това е центърът на черната металургия. През 1931 г. Магнитогорск става един от първите социалистически градове в страната, които се строят към големи промишлени предприятия. Задачата е градските квартали не само бързо да решават проблема с жилищата на работниците, но и да станат модел на новия пролетарски начин на живот. Известният германски архитект Ернст Май поставя основите на застрояването на града.  

Вижте още: Как чужденци помагат да се построи Магнитогорск – промишленият център на СССР

8. Нижни Тагил (333 хил.)

М. Конанков/Octagon.Media/ТАСС

Това е вторият по големина град в Свердловска област (след Екатеринбург). Дължи произхода си на находища на медна и желязна руда, открити в началото на XVIII век. Освен различни видове продукция на черната металургия тук се произвеждат оръжия за руската армия и товарни вагони.

9. Курган (306 хил.)

Алексей Малгавко/Sputnik

Според официалната история Курган е основан през 1679 г. от селянина Тимофей Невежин, а Екатерина II му дава статут на град през 1782 година.

Курган е административен център на Курганска област. Тук се намира световноизвестният център по травматология и ортопедия на името на Гавриил Илизаров, академик, изобретил устройство за срастване на костни фрактури.

10. Стерлитамак (277 хил.) 

Чердин (CC BY-SA)

През XVIII в. Стерлитамак започва да се развива бързо благодарение на изграждането на „солен кей“: през него преминават търговски кервани със сол. За факта, че градът е бил богат, говорят оцелелите до наши дни стари къщи на търговци.

Вторият по големина град в Башкортостан днес, както и Уфа, е център на химическата промишленост.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest