10 странни руски джаджи за кухнята

Как се правят пелмени с пистолет и защо в каната за квас има дупка в средата? Вижте тези необикновени кухненски прибори, които руснаците използват и до днес.

1. Резачка за зеле

Вероятно знаете, че не само българите, но и руснаците са големи любители на киселото зеле и много от тях си го правят вкъщи, също както техните предци. На пръв поглед този уред изглежда доста застрашителен, но с него зелето се реже бързо и на тънки ленти. „Сечката“ или „тяпката“ е остър полукръгъл нож с дървена дръжка. Днес малко домакини го имат в кухнята си, макар че все още се произвежда за ценителите на фолклорните предмети.Art-Mod

2. „Пистолет“ за пелмени

Приготвянето на традиционните руски пелмени отнема часове! Но в годините на СССР са изобретени няколко устройства, които улесняват този процес. Един от тях е „пистолетът“ за пелмени.Александър Овчинников/TAСС

Той работи по следния начин: на половината от разточеното тесто с пистолета се очертават бъдещите пелмени, след което във всяко кръгче се поставя каймата, покрива се втората половина от разточеното тесто, притиска се с „пистолета“, а след това пелменът се „изстрелва“. Звучи странно, но ако го гледате, ще разберете за какво става въпрос:https://www.youtube.com/embed/U2J85aqWUCg

3. Форма за пелмени

Тези устройства днес са много по-популярни от „пистолетите“ и също помагат при правенето на много пелмени едновременно. Формите са най-различни – не само за пелмени, но и за манти. Пелмените, направени с тази джаджа, са ъгловати.Legion Media

4. Кафеварка за коли

Този доста странен уред се произвежда през 1970-те и 1980-те за любителите на кафето. Тази кафеварка се захранва от запалката в колата. Освен нея, в комплекта обикновено има и две малки чашки за кафе. Според инструкциите, с нея човек може да си направи кафе, дори когато шофира!Борис Крищул/ТАСС

5. Електрически уред за шашлик

Всяка пролет руснаците откриват сезона на барбекютата: те се събират в дачите си с приятели и роднини, за да пекат месо на скарата. Но какво се случва, ако не можеш да излезеш на открито? За такива случаи, съветските изобретатели измислят необикновен електрически грил, който е подходящ за правене на шашлик на закрито!Жан Гаубиц/ТАСС

6. Електрически самовар

Автономните устройства за правене на чай, познати като самовари, се произвеждат в Русия още от средата на XVIII век. Днес те са рядкост сред обитателите на градовете, но все още се произвеждат. Автентични самовари могат да се видят на всеки панаир, а електрическият им вариант е предназначен за употреба в домашни условия и работи като чайника.Андрей Соломонов/Sputnik

7. Кана за квас

Правенето на газирана напитка от хляб може да ви се стори доста странно, но квасът е една от най-разпространените напитки сред руснаците – още от древни времена. Той действа освежаващо в летните горещини и се пие студен. В миналото квасът се сервирал в необикновени кани или бъклици, известни като квасници. Дупката в средата е направена, за да може в нея да се постави ледът, който да изстудява напитката. Тези кани се правят и до днес, но са по-скоро сувенири, тъй като в наши дни всички имат хладилници в домовете си.Владимир Вяткин/Sputnik

8. Уред за правене на ореховки

Този уред, известен като „орешница“, е една от най-популярните джаджи във всяка съветска кухня. И до днес можете да го намерите в много руски апартаменти! Той е нещо като двоен тиган за печене на сладки под формата на орехи. Половинките на сладките се пълнят с варено кондензирано мляко и се слепват. Има и по-рядка разновидност на тигана, където формичките са във вид на гъби.Legion Media

9. Уред за правене на манти 

Големите задушени пелмени, известни като манти, са традиционно тюркско ястие, което става част от съветската кухня и все още е много популярно. За да се улесни процесът на готвене, в СССР изобретяват уред на няколко нива, който наричат „мантоварка“. Той работи на принципа на тенджерите под налягане, но има повече нива, а по средата има голяма дупка за по-добра циркулация на парата.Legion Media

10. Разделител за яйца

Тази необикновена джаджа се използва в СССР, за да се разделят белтъците от жълтъците. Жълтъкът остава отгоре, а белтъкът изтича отдолу.GrimSPB/pikabu.ru

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest