10 спиращи дъха места и гледки от Владивосток

Главният град и морско пристанище на Далечния изток изумява с красотата на природата си, с маяците и, разбира се, с мостовете си.

1. Златният мост

Legion Media

Най-добрата гледка към това чудо на инженерната технология се открива от хълма Орлово гнездо – това е най-високата точка в историческата част на града. До тази наблюдателна площадка може да се стигне пеша или по въжен фуникулер. Подгответе камерите си: при такава гледка е невъзможно да устоите на изкушението за селфи!

2. Кораби в залива на Златния рог

Legion Media

Когато основателите на града за първи път пристигат в този край (в средата на XIX век), им се сторило, че пейзажът тук прилича на добре известния залив на Златния рог в Истанбул. Решено е мястото да бъде наречено със същото име. Най-добре е да разглеждате корабите (включително военните), платноходките и яхтите от водата, а в допълнение, ще можете да разгледате по-отблизо и Златния мост.

3. Фарът „Токаревска котка“

Legion Media

Тази гледка несъмнено е визитната картичка на Владивосток, а освен това маякът тук е един от най-старите в Русия. Той се намира на изкуствено построен остров, до който води тясна, периодично наводнявана дига. Инстаграмърите обаче не се смущават от това – те са готови да вървят против вятъра и водата в името на добрия кадър. Дори местните жители се отнасят по-емоционално към това място – символичния край на земята; мястото, откъдето започва Тихият океан.

4. Кръстова гора

Legion Media

Планините във Владивосток са ниски – често дори ги наричат ​​хълмове. Независимо от скромните им размери обаче, да се изкачите догоре е трудно. От Кръстова гора се открива още една зашеметяваща гледка към залива на Златния рог, Златния мост и към целия град.

5. Маяка Басаргин

Юрий Смитюк/ТАСС

Още един маяк сочи началото на пролива на Източния Босфор. Разположен е на висока скала, разделена чрез тънък провлак от скалистия бряг. Рифове го обграждат от морето, а гледката е пленяваща!

6. Руски мост

Алексей Баяков (CC BY-SA 3.0)

Още един епичен мост, който ще спре дъха ви. Смята се за най-дългия въжен мост в света! Открит сравнително наскоро, през 2012 г., мостът свързва континенталната част на града с остров Руски. През нощта той е осветен с цветовете на руския флаг. Интересен факт: мостът е изобразен на банкнотата от 2000 рубли.

7. Залив Ринда

Александра Гузева

Този залив в отдалечения край на Руския остров е просто синоним за умиротворение: морето, непокътнатата природа и бушуващата наоколо зеленина. Освен това тук има простичък ресторант, в който дори руският президент Владимир Путин е обядвал!

8. Остров Уши

Юрий Смитюк/ТАСС

Този причудлив остров е част от архипелага императрица Евгения, който включва както Руски, така и няколко други острова на юг от Владивосток. Всички те са известни със своята природа и растително разнообразие. Уши е причудлив и по своята форма: две скали, стърчащи от водата и свързани с провлак.

9. Оръжейни батареи

Legion Media

Владивосток е предимно военно пристанище, затова десетки военни батареи са разположени по цялата криволичеща брегова ивица. Днес обаче те не работят. Една от най-мощните батареи е Ворошиловската на Руския остров. Най-красивите гледки се откриват от батареите Новосилцевская и Назимовская, разположени в двата края на Руския мост.

10. Стъкленият плаж

Dimasigida12 (CC BY-SA 4.0)

На снимките изглежда, че това е някакво вълшебно място, обсипано с хиляди многоцветни стъклени камъчета. Всъщност това наистина е така. Историята за произхода му обаче не е толкова романтична: дълги години тук се намира сметище, боклукът от което по-късно е изнесен. На мястото обаче остават милиони парчета от бутилки и керамични изделия. Морето ги полира и след като те стават гладки, се превръщат в забележителност. Местните жители се притесняват, че туристите скоро ще оберат парченцата от стъкления им плаж като сувенири. 

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest