Общество

10 случая, в които Русия и САЩ започват Третата световна война

В продължение на десетилетия безброй хора по земното кълбо си лягат да спят, без да знаят дали на следващия ден светът ще продължи да съществува.

Техните кошмари обикновено приемат формата на атомна фурна. Разбира се за човешките същества Третата световна война e болна фантазия. Още един сюжет за сценарии на филми за киното и телевизията. Ето някои от тези най-известни ленти.

  1. „Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба“ (1964)

В този шедьовър на Кубрик един побъркан американски военен е напълно убеден, че комунистите планират да господстват над света. За да им попречи, не му хрумва нищо по-добро, освен да заповяда бомбардировка на Съветския съюз. Впоследствие заповедта е отменена, но американски бомбардировач Bе-52, който губи радиовръзка, пуска една ядрена бомба по целта си.

  1. „Защитна система“ (1964)

По време на Студената война поради информационна грешка една ескадрила от американски бомбардировачи е изпратена да унищожи Москва… Журналисти от САЩ (не кой да е друг, а Хенри Фонда) се опитва да ги върне, но усъвършенстваната модерна система за сигурност не позволява отмяна на атаката, така че той трябва да убеди Съветския съюз да не прави контранападение. Като отчаян жест президентът предлага да бъде пожертван град в Съединените щати, ако неговите пилоти успеят в смъртоносната си мисия срещу Москва.

  1. „Инцидентът в Бедфорд“ (1965)

По време на мисия край бреговете на Гренландия американският разрушител USS Bedford прихваща сигналите на съветска подводница. Капитанът решава да си играе на котка и мишка с руснаците, но изобщо няма и представа, че тази игра ще има трагични последици и за двата отбора. Последици, които предизвикват взрив и оставят облак във форма на гъба.

  1. „Трета световна война“’ (1982)

Макар заглавието да е пределно ясно за какво се разказва във филма, продължете да четете. През 1987 г. съветски парашутисти правят десант в Аляска, за да саботират петролопровод като ответна мярка на зърнено ембарго, наложено срещу СССР от САЩ. Завързва се сражение на помпена станция, защитавана от полковник Джейк Кафи и подразделение на разузнаването на Националната гвардия. Опасността нараства, защото руският премиер и президентът на САЩ си играят на котка и мишка.

  1. „Червена зора“ (1984)

Най-големият кошмар за мнозина американци става реалност: руснаци, кубинци и никарагуанци завладяват страната им (или поне едно неизвестно селце в Колорадо) и установяват комунизъм. Много бързо група младежи (без военна подготовка и почти невъоръжени, но пък изпълнени със силен патриотичен дух) успяват да създадат ефективна съпротива срещу нашественика, въоръжен до зъби, но без сърце… и без вериги за бързо хранене.

  1. „Нишки“ (1984)

Британският филм в документален стил разказва за ядрен холокост, предизвикан от война между САЩ и СССР, и за въздействията му върху работническата класа в град Шефилд, Великобритания, и дългосрочните последици от ядрената война върху цивилизацията.

В „Нишки“ войната избухва заради напрежението между САЩ и СССР след държавен преврат в Иран, предизвикал съветска военна намеса. Избухват сражения в Персийския залив, които водят до потопяването на подводница и американски самолетоносач. САЩ блокират Куба, а Великобритания изпраща части в Западен Берлин. Скоро ядрените ракети вече са във въздуха.  

Някои критици са на мнение, че тази лента е „филмът, който се доближава най-много до представянето на пълния ужас от ядрената война и нейните последици, както и от катастрофалното ѝ въздействие за човешката култура“.

7. „Америка“ (1987)

И така, в този случай войната е обявена и САЩ са разгромени. Съветският съюз окупира страната, след като тя се предава. Създава лагери за принудителен труд за гражданите, а междувременно изгражда своя собствена структура от колаборационисти. В такъв филм разбира се непременно трябва да се появи един брадат смелчак (Крис Кристоферсън), който създава бунтовнически сили и започва контранападението.

8. „В ранни зори“ (1990)

Екипажът на един ядрен бомбардировач атакува Съветския съюз. Междувременно президентът на САЩ се опитва отчаяно да си върне контрола върху своята армия, след като хеликоптерът му се е взривил по време на ограничен двустранен ядрен обстрел. Прилича на втора част на „Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба“, но без острия черен хумор и без таланта на Кубрик.

9. „Всички страхове“ (2002)

В този филм за авантюристичната сага на Джак Райън, един разбунтувал се руски генерал заповядва на пилоти от въздушна база да атакуват със своите Tу-22M американския самолетоносач USS John C. Stennis (CVN-74) в Северно море. Руската атака е успешна и в отговор американският президент Фаулър разпорежда изтребители F-16 на американските ВВС да атакуват руската база, откъдето са излетели самолетите, участвали в нападението. За щастие обаче съществува Джак Райън, който пристига и заповядва операцията да бъде спряна.

10. „Червена зора“ (2012)

Това е римейк на филма „Червена зора“ от 1984-а, който разказва на инвазията в САЩ на съветски части. В новата версия съветите са заменени от севернокорейци. Или поне така изглежда, защото скоро разбираме, че нападателите са подкрепяни от крайнонационалистическа Русия. Така че, американците ще трябва да неутрализират група на руския спецназ на своята територия. Този път няма (очевидно) никакво ядрено унищожение.

автор: ХАЙМЕ НОГЕРА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest