Общество

10 съвременни картини от живота на Петър Велики

През 2022 г. се навършват 350 години от рождението на първия руски император.

По този повод съвременни художници нарисуваха някои важни теми от биографията на великия Петър.

  1. Иля Зоркин. „Началото на самодържавието“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

На картината е изобразен Петър, заобиколен от патриарха, стрелци и боляри, които прекланят глави пред царя в знак на лоялност и признаване на властта му. През 1689 г. той завзема властта от княгиня София, която е регент на него и на „немощния“ му брат Иван.

  1. Андрей Пианковски. „Запознанство с морето и външната търговия“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

През 1693 г. Петър пристига в Архангелск, който в края на XVII в. е главното морско пристанище на страната, единственият „прозорец към Европа“. Царят е изумен от вида на истинските морски съдове, качва се на палубите им и изучава всеки детайл. Заедно с конвой от чуждестранни кораби царят дори отплава с яхтата си на 300 мили в Бяло море.

  1. Андрей Блиок. „Воронежко корабостроене“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

През 1697 г. Петър се отправя на голямо пътешествие из Европа. Царят остава за най-дълго в Холандия, където изучава основите на корабостроенето. В Русия Петър създава корабостроителница във Воронеж и започва да строи първите кораби за Азовския флот. Царят кани чуждестранни майстори и лично участва в залагането на 58-оръдейния кораб „Гото Предестинация“ („Божествено Предопределение“), първият руски боен кораб. Целта на царя е да получи достъп до Черно море.

  1. Иван Логинов. „Нови обичаи. Образование“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

За амбициозните си планове за реформиране на Русия Петър се нуждае от квалифициран персонал. Той изпраща деца от благороднически семейства да учат в чужбина, предимно военноморски науки, а по-късно сам приема изпити и проверява знанията им. Онези, които се учат зле, са наказвани от Петър и принуждавани да работят като прости моряци.

  1. Алексей Перепелкин. „Обществен живот. Асамблея при Петър Велики“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

Петър реформира много неща в страната – заповядва на благородниците да си подстрижат брадите и да се облекат в рокли в европейски стил, а на дамите оголва раменете – нещо, с което те дълго време не могат да свикнат и смятат за неприлично. Друга новост са асамблеите – свободни срещи на благородниците, на които да общуват, да танцуват и да се забавляват.

  1. Самир Рахманов. „Битката при Лесная“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

През 1700 г. Петър Велики влиза в дълга война с Швеция, известна още като Северната война. На 28 септември 1708 г. на малка поляна край село Лесная се разиграва кървава битка, по време на която руската армия постига победа. Това е една от стъпките за обръщане на хода на войната – най-вече защото шведите спират настъплението си срещу Москва.

  1. Александър Бистров. „Полтавската победа“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

Отказвайки се от настъплението си срещу Москва, шведите се насочват към Украйна и през пролетта на 1709 г. обсаждат Полтава. По време на битката руската армия разгромява шведите, те бягат от бойното поле, а раненият крал Карл XII се спасява с бягство в Османската империя. Победата в битката при Полтава е повратен момент в Северната война – от този момент нататък Петър само напредва.

  1. Николай Блохин. „Гангутското сражение“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

Битката при нос Гангут през 1714 г. е наричано „морската Полтава“. Това е първата военноморска победа на руския флот в историята на Русия – и все още се чества като ден на воинската слава.

  1. Иля Овчаренко. „Командване на четирите флота“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

По време на Северната война шведските капери (разрешени от властите пирати) действат в Балтийско море. Русия, Дания, Англия и Холандия обединяват усилията си, за да прочистят Балтийско море от каперите и шведския флот, който ги прикрива. Петър е изобразен на палубата на кораба „Ингерманландия“, заобиколен от европейски адмирали.

  1. Ксения Карпенко. „Петър I – император. Церемония в Троицкия събор на Александро-Невската лавра“, 2022

„30 картини от живота на Петър Велики. 2022“

След победата във Северната война срещу шведите през 1721 г. Петър обявява Русия за империя и става първият руски цар, който приема титлата император.

Изложбата „30 картини от живота на Петър Велики. 2022“ ще се проведе на Марсово поле в Санкт Петербург от 9 юни до 9 август 2022 година.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest