Общество

10 съветски настолни игри, които трябва веднага да изпробвате

Съветските настолни игри са много повече от хвърляне на зарчета.

„Морзов код“

RetroSound/Avito.ru

Тази игра е много практична, защото „отглежда“ професионални шифровчици още от деца. Играта въвежда съветските деца в основите на радиокомуникациите и работата с шифри.

„Боен кораб“

Олга/Avito.ru

Тази игра по никакъв начин не е уникално съветско изобретение, защото най-примитивната ѝ форма с лист и химикал е създадена много преди появата на електронните устройства. Конзолната ѝ версия обаче завладява Съветския съюз. Съветската електронна версия на „Боен кораб“ има вградени светлинни и звукови ефекти.

„Мениджър“

Анастасия/Avito.ru

През 1988 г. съветите копират класическото „Монополи“ и го превръщат в бордова игра със „социалистически“ особености, макар че играта си остава също толкова конкурентна, колко е замислена поначало, тъй като основните ѝ принципи се запазват.

„Зад волана“

А.А/Avito.ru

Много преди светът да чуе за небезизвестната игра Need for Speed, съветските деца се състезават по свой собствен начин. Този симулатор по шофиране използва въртящ се диск и волан, за да създаде илюзията за шофиране.

„Пинбол“

Николай/Avito.ru

Ето как изглежда съветският вариант на класическата „Пинбол“. Основният принцип е запазен, но визуално нещата са различни. Тук рисунките са вдъхновени от емблематичната руска фолклорна приказка „Колобок“.

„Змията на Рубик“

Елена/Avito.ru

Всички познаваме прословутото „Кубче на Рубик“, в което светът се влюбва. Да, неговата игра близначка „Змията на Рубик“ е също толкова популярна сред съветските деца, колкото и оригинала. Играещият трябва да върти и обръща различни части от цялото, за да създава форми и фигури.

„Кулата“

иван/Avito.ru

Това е още един пъзел, подобен на „Змията на Рубик“. Играта се състои от цилиндрична кула със свободно въртящи се нива, пълни с топчета с различни цветове. Играчът трябва да за върти нивата ръчно и да използва една празна клетка, за да подреди вертикално всички топчета по цвят.

„Лабиринтът“

Avito.ru

Тези идват под най-различни форми. Целта на играта е да се насочи топче към центъра на лабиринта. Подобен тип игра имат и повече от едно топчр, като за игра се изискват много умения и търпение.

„Футбол“

Алексей/Avito.ru

Тази игра има настолна версия, която представлява футболно поле и фигурката на всеки играч се постава върху еластична пружина. За да „ударят“ топката, играчите трябва да я издърпат и да я пуснат, като освободят фигурката, която пък „рита“ топката, насочвайки я към вратата на противниковия отбор. Топката често изхвърча от полето, поради липса на мрежа.

„Баскетбол“

Павел Львович/Avito.ru

Тази бордова игра няма фигурки. Вместо това има поле с два баскетболни коша с пластмасов покрив. Играчките трябва да натискат бутони от всяка страна, за да „ударят“ топка с помощта на инструмент, поставен в тялото на играта.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest