Общество

10 руски народни музикални инструмента, които трябва да познавате

Виждали ли сте някога КРЪГЛА балалайка? А тя дори не е най-странното в списъка.

Балалайка

Александър Кондратюк/Sputnik

Този инструмент най-вероятно произлиза от думите „говоря“, „бърборя“. Музикантите свирят на балалайка и „избърборват“ някои народни текстове – това е доста популярно развлечение сред селяните. На Световното изложение в Париж през 1889 г. Русия показва не само постиженията си в селското стопанство и науката, но и организира концерт на руски народен оркестър. Така балалайката става световно известен руски инструмент и един от най-разпознаваемите символи на Русия.

Домра

Legion Media

Този традиционен руски инструмент е бабушка (баба) на балалайката. Появява се в славянските земи след татаро-монголското иго и произлиза от монголски струнни инструменти, при които звукът се извлича с дърпане на струните. Разликата между домра и балалайка е, че тялото на балалайката е триъгълно и се свири с пръсти, а домрата е във формата на полукълбо и на нея се свири с перце.

Домрата и балалайката са в основата на всеки руски народен оркестър. И двата инструмента се различават по размер (прима, пиколо, алт, бас, контрабас) и заедно произвеждат ярък и дълбок звук.

Гусли

Legion Media

Когато чуете гусли, си представяте, че се разхождате в гората, прегръщате бреза и се наслаждавате на пеенето на птиците.

Този древен музикален инструмент съществува от IX век. Има от 5 до 60 струни, а свирачът – гуслар – може да използва както пръсти, така и перце в зависимост от размера на гуслите.

Всъщност често се използва като акомпанимент при разказването на приказки (гусли означава „бръмчене“, „жужене“). Днес дори в московското метро можете да срещнете съвременни гуслари!

Акордеони

Legion Media, Иля Питалев/Sputnik

В Русия има няколко вида инструменти, които означават „акордеон“ на други езици: гармон или гармошка, баян и акордеон. Те се появяват в Русия, според различни източници, в края на XVIII или началото на XIX век. Мястото на произход също не е ясно: някои твърдят, че идва от Европа, други – от Китай, а според трети твърдят акордеонът е изобретен в Русия. Във всеки случай руснаците харесват този инструмент и го използват при пеене на народни песни и преразказ на романси.

Гармонът е най-компактният сред тях и на него човек се учи най-лесно да свири. Ако някой мъж свири на гармон, лесно може да стане истинската звезда сред дамите!

Баянът е по-голям, има повече музикални октави и по-дълбок звук.

Акордеонът има клавиши като на пиано отляво вместо бутони. Всички тези инструменти все още са популярни в Русия.

Свистулка (Свирка)

Legion Media

Най-простият и малък инструмент имитира пеенето на птици (и се съчетава невероятно с гусли).

Изработена от керамика (обикновено във формата на птица), тя има от една до четири дупки. Докато затваряте някои от тях с пръсти и в същото време духате, можете да издавате различни звуци.

Бубен (дайре)

Артьом Геодакян/ТАСС

Бубените са инструменти, които са широкоразпространени сред много народности и все още се използват не само за музика, но и за различни ритуали (поне сред алтайските и ненецките шамани). Славяните наричат инструмента, изработен от кожа, опъната върху дървена рамка и с десетки малки звънчета, бубен.

В Русия „бубен“ е синоним на „лице“ на разговорен език, използван предимно от бродягите. „Дать в бубен“ (на руски) означава „да ударя (някого) в лицето“.

Ложки (Лъжици)

Legion Media

Много полезен инструмент, който влиза в работа и за вечеря. Толкова е просто да се свири на ложки, че има много детски народни оркестри, които свирят само с лъжици. Наричат ​​ги ложкари.

Всъщност те използват само дървени лъжици. Един музикант може да свири на две до пет лъжици едновременно. И звукът зависи от вида на дървото и размера на лъжицата.

Трешчотка

Максим Богодвид/Sputnik

Древният славянски начин да вдигнете шум! Този инструмент се състои от няколко дъбови „плочи“ на въже и звучи като стъпване върху сухи клони в гора.

Във фолклорните групи трешчотките се използват за пеене на забавни песни („частушки“).

Дудка

Виктор Садчиков/ТАСС

Има много видове руски народни флейти, които са направени от различни видове дърво и са с различни перфорации. Сред тях е върбовият свирел (произлиза от глагола „свирукам“), кленовата пижатка (от „пиж“, което означава „ръкав“), брезовата жалейка (вероятно от „съжалявам“), хвойновият рожок (означава „рог“) и други.

Всички те на руски се наричат ​ „дудка“ и се използват не само за музика, но и на пасища, за лов и по време на ритуали.

Дрова (дърва)

Запознайте се със славянския ксилофон! Конструкцията е много проста: вземете малко дърво (смята се, че брезата или кленът са най-подходящи) и го удряте с пръчка. Всяко парче дърво има жлеб: колкото по-дълбок е жлебът, толкова по-висок е тонът.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest