Общество

10 причини, поради които никога не трябва да посещаваш руска дача

Романтичната аура на уютна селска къща е само върхът на айсберга.

Знаеш ли какво наистина те очаква там?

  1. Трудно е да стигнеш

На път към дачата

На път към дачатаАнтон Белицкий/Sputnik

Проблемите започват от самото начало – как да стигнеш до дачата? Ако имаш собствена кола, бъди сигурен, че ще прекараш три часа в задръстване, защото не си единственият, който си отива на дачата – всички го правят в петък вечер или събота сутрин.

И ако нямаш кола, ще трябва да хванеш претъпкан влак или автобус, където ще трябва да стоиш прав, защото тази дама със саксии за разсад трябва да заеме две места, лоша жена! После ще трябва да извървиш няколко километра до дачата и не забравяй, че ще носиш всички онези торби с храна и други неща, с които си се запасил за два дни.

  1. Трябва да работиш здраво

Твоят домакин на дачата ще ти даде всички възможни работи за вършене

Твоят домакин на дачата ще ти даде всички възможни работи за вършенеЕкатерина Чеснокова/Sputnik

Ако си представяш дачата като рай, където лежиш на шезлонг с коктейл, то значи живееш в рая на глупака. На дачата трябва да работиш, защото винаги има нещо, което трябва да бъде нагласено, ремонтирано или засадено, а тревата също се нуждае от косене. Разбира се, човек може да залее цялата земя с бетон… но тогава ще изглежда още по-малко като рай. Но дори и в този случай – винаги има какво да се оправи вътре в къщата – или поне да се чисти.

  1. Комарите…

Приготви си репелент

Приготви си репелентLegion Media

Добре, късно вечерта си свършил почти всичко и седиш на люлеещ се стол навън, за да се насладиш най-накрая на коктейла си и да послушаш пеещите цикади. Но няма да имаш този шанс. Защото когато слънцето залезе, е време за комари!

Много е забавно, че в понеделник на работа винаги можеш да идентифицираш хората с дачи – чешат се усилено.

  1. Всичките ти дрехи миришат на пушек

Обичайно мъжко

Обичайно мъжко „облекло“ за правене на шашликиСергей Пятаков/Sputnik

Уикендът на дачата винаги е съчетан с барбекю или шашлики, както го наричаме в Русия. Винаги има един човек, който е отговорен за печенето. Но няма значение дали ти си този човек или не… дрехите ти ще продължат да миришат на опушено. И трябва да се върнеш в града с тях, преди да можеш да ги сложиш в пералнята. А, чакай малко… Руснаците се намерили начин да се справят с това: те просто имат специални опушени дрехи на дачата!

  1. Луди съседи

Съседите гледат... Кой ще оплеви по-добре?

Съседите гледат… Кой ще оплеви по-добре?Владимир Песня/Sputnik

Е, в блока ти също има няколко съседи и със сигурност някои от тях са шумни. Но те поне не те виждат! В руската провинция онези, които могат да си го позволят, изграждат високи тухлени огради, така че никой да не ги вижда. Въпреки това повечето дачи имат просто ограда с верига или дървена ограда – и двете позволяват на съседите да те шпионират. Това означава, че не можеш да работиш над цялостния си тен… И партитата и песните до полунощ от съседите и от двете страни винаги са неприятни.

Те могат да решат да косят тревата си в 7:00 часа сутринта в неделя, или да започнат да горят сухи листа, когато навън е +30 °С. И няма бягство от този ужасен дим, дори смрадливите ти дрехи за опушени дни няма да те спасят.

Но да имаш луди съседи си има и едно предимство – можете да отпразнувате луда Нова година заедно, да купите фойерверки и да пиете навън цяла нощ.

  1. Тоалетна? Каква тоалетна?

Legion Media

Повечето класически дачи имат дървени бараки в градината, служещи като тоалетни. Така че, ако трябва да отидеш през нощта, ще трябва да се облечеш, да си обуеш обувките, да вземеш фенер и да се молиш някой хищен звяр да не се нахвърли върху теб.

Друго нещо за тези тоалетни е, че те разчитат на една дълбока дупка, която постепенно се запълва през лятото. И тогава трябва да бъдат изпразнени в септична яма. Това се разбира по миризмата. Плюс това, тези малки дървени колиби са рай за десетки видове насекоми… Е, ако случайно си смел биолог или ентомолог, ще се забавляваш!

  1. Топла вода, душ? Ходи си в града, приятелю

Баня в дачата

Баня в дачатаМихаил Мордасов/TASS

Външните тоалетни могат да се считат за лукс в сравнение с факта, че къщите с топла вода (или вода изобщо) и душ са рядкост. В най-добрия случай ще имаш кабина със слънчев резервоар за топлене на вода. Ако нямаш водоснабдяване, ще трябва сам да го напълниш, като се качваш по стълба с кофи. А ако имаш водоснабдяване, все още трябва да се молиш лятото да е слънчево и водата да се затопли поне малко. Късмет… или по-добре изчакай, докато се върнеш у дома в комфорта на града, за да се изкъпеш.

  1. Без отопление

Твоят домакин на дачата винаги ще ти намери старо яке за вас, не се притеснявай

Твоят домакин на дачата винаги ще ти намери старо яке за вас, не се притеснявайВладимир Песня/Sputnik

Когато е лято, липсата на комфорт с тоалетната и душа изглежда не е толкова страшна. А дървените дачи винаги запазват приятен хлад, когато влизаш от жегата навън. Но ако е дъждовно +15 °С лято, ще трябва да навлечеш всичките си дрехи за опушени дни, тъй като повечето къщи нямат отопление или газ. Ето защо руснаците обикновено не ходят на дачата през зимата. Електрическите преносими печки не са в състояние да затоплят цяла къща, която наистина замръзва през зимата.

  1. Лош мобилен сигнал (без снимки в Instagram!)

Legion Media

Хората казват „Не се е случило, ако не е публикувано в Instagram“. Следвайки тази поговорка, руснаците просто не ходят на дачата си – те не могат да публикуват всички онези страхотни цветя или лехи с домати и ягоди на бабушките си. Да не говорим за онези готини небрежни опушени тоалети! Приятел ти изпраща видео със смешни котенца? Ще трябва да потърпиш, докато не се върнеш в града, където сигналът е достатъчно силен, за да го гледаш. Получаваш промоция от приложението за доставки? Дори и не си го помисляй, а дори да успееш да поръчаш, те просто няма да дойдат!

  1. Все някой ден трябва да напуснеш дачата

Алексей Куденко/Sputnik

Най-неприятното е, че винаги има време, когато трябва да си тръгнеш от дачата и да се върнеш към града, динамиката и работата. Онези слънчеви уикенди, когато спореше с готвача на барбекюто за това колко препечена искаш пържолата си, лова на комари през нощта с цялото семейство, гнева към шумните съседи… Всичко това ще свърши. Така че на дачата плачеш два пъти – когато пристигаш и когато си тръгваш.

ПП: Авторът на тази статия е плакал над всяка от десетте точки и е тръгнал към дачата си веднага след като е предал статията си на редактора. И какво означава това? Приеми го сериозно – дачата е перфектното място за дигитален детокс.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest