Общество

10 причини никога да не ходите в Русия

Защо екскурзията в една огромна страна може да се окаже огромно разочарование.

1. Транссибирската жп линия

Снимка: Lori/Legion-MediaСнимка: Lori/Legion-Media

Да прекараш цяла седмица във влак, който изминава близо 9200 км през осем различни часови зони, спира в 87 различни града и прекосява два континента? Не, благодаря! И това ми било „приключението на живота“. Обзалагам се, че истинското приключение е да намериш къде да се изкъпеш в този влак.

2. Далечният Изток на Русия

Снимка: Lori/Legion-MediaСнимка: Lori/Legion-Media

Това място поражда у пътешествениците твърде много въпроси: защо местните се дивят на цъфтящите сакури, защо обичат да ядат азиатска храна и да прекарват почивните си дни в Китай? Това въобще Русия ли е?

Всичко тук изглежда много странно, особено районите около Владивосток. В горите растат субтропични и субарктични дървета, а боровете са обвити с лиани и горски плодове с вкус на лимон. В морето плуват южни риби като фугу и акули, редом с херинги и навага от северната част на планетата. Що за магия е това?

Снимка: Юрий Смитюк / ТАСССнимка: Юрий Смитюк / ТАСС

А още дори не съм споменавала тигрите, които обитават руския Далечен Изток. Сибирският тигър е еволюирал – пораснал му е дълга, гъста козина, каквато нямат нито един друг вид тигър в южните страни – така че той може да дебне плячката си даже и през зимата. Не е зле да се запознете с местните диви зверове във филмите на BBC.

​3. Камчатка

Снимка: Вадим ГипенрайтерСнимка: Вадим Гипенрайтер

Скъп хайвер и обиколки с хеликоптер до вулканичните земи и долината на гейзерите? Можеш да си позволиш това пътуване, само ако си намерил съкровище на някой потънал кораб и си имал късмет да го продадеш, без да те хвърлят в затвора.

4. Сибир

Снимка: Владимир ЧуприковСнимка: Владимир Чуприков

Русия е 40% Сибир, а Сибир е световноизвестен със своите зими и минусови температури. Леден въздух, пара от устата, червени бузи и гигантски филцови ватенки на краката – със сигурност няма да забравиш пътешествието си в Сибир през зимата. Помни как си оцелял в този невъобразим студ и си доживял да кажеш на всички, че никога, ама никога не бива да ходят там.

Сибир заема близо 10% от повърхността на Земята и граничи с Монголия на изток и с бреговете на Северния ледовит океан на север. Само най-големият социопат може да се чувства щастлив тук – човек може да върви 3000 км, без да срещне жива душа.

Тази земя на затворници и герои, газови находища, петролни сонди, въглищни и златни мини е страхотно място за приключенски ваканции, изследователски походи и дейности с много адреналин. Сибир има най-голямата горска покривка в света и е пълен с високи планини, кристални езера и градове, осеяни с дървена архитектура. Звучи като идеалното място да се загубиш и да прекараш остатъка от живота си в компанията на кафяви мечки. По-добре да си в безопасност, отколкото да съжаляваш – така че си стой у дома.

5. Езерото Байкал

Снимка: Shutterstock / Legion-MediaСнимка: Shutterstock / Legion-Media

Най-скучното езеро на света. Дори си няма и чудовище, което да живее тук! Ако не вярваш, можеш да погледнеш направо през водата: водите на Байкал са толкова чисти, че видимостта е 40 м – дори и през зимата, защото и ледът е ясен като кристал.

Езерото Байкал е толкова огромно, че заема 1/3 от площта на България, а за да го обиколиш, ще са ти нужни около четири месеца при нормална крачка. Каква безсмислена задача.

В Байкал живеят над 300 ендемични животни и видове птици, а Байкалският сладководен тюлен е най-страшният от всички тях – погледът му на извънземно е смразяващ. Слава богу, че тези създания са твърде дебели и мързеливи, за да подгонят турист.

6. Алтай

Снимка: Lori/Legion-MediaСнимка: Lori/Legion-Media

Зашеметяващата тишина и космическите гледки на Чуйската степ, планински върхове, музей на открито върху скала, юрти, камили и духът на номадската свобода. Ами ако ти се прииска да останеш завинаги? Ще слушаш песните на кайчите, пътуващите разказвачи на приказки от Алтай и ще пиеш кумис до края на дните си. Ужас!

7. Сочи

Снимка: Сергей Фадеичев / ТАСССнимка: Сергей Фадеичев / ТАСС

„Ако имах късмет, щях да живея в Сочи“, гласи една поговорка. Наистина ли искаш да преживееш зимен сняг и лятна жега в рамките на една и съща екскурзия? Това е доста вероятно в „лятната столица“ на Русия с нейния субтропичен климат, където температурите могат да достигнат 39° C. Между другото, тук имаше Зимна олимпиада.

Горещ рекорд по снежните склонове на Сочи: масово пускане със ски по бански

Обикновено Сочи е популярен плажен курорт, който винаги е претъпкан с  туристи, дошли да поплуват или просто да си починат. Но когато накрая си тръгнат от плажа, всички се качват в планината, където карат ски и сноуборд от декември до април. Има ли нещо по-лошо от това да прекараш ваканцията си в непрекъснато сноване между планините и морето като магаре, натоварено с две бали слама?

8. Белите нощи в Санкт Петербург

Снимка: Антон МалковСнимка: Антон Малков

Така наречените „бели нощи“ на Санкт Петербург са просто катастрофа. Истинската нощ така и не настъпва тук от средата на юни до края на юли. Нима искаш да получиш инсомния?

9. Московското метро

Снимка: Вьорьош СаболчСнимка: Вьорьош Саболч

Най-ужасното нещо в Московското метро дори не е, че 200 от спирките му са обекти на културното наслество и приличат на подземни мраморни дворци с колони и полилеи. В Московското метро има безплатен безжичен интернет във всяка мотриса по всяка линия и всички пътници могат да го ползват. Престанете да зяпате телефоните си – говорете си! 

10. Руската кухня

Снимка: Lori/Legion-MediaСнимка: Lori/Legion-Media

Докато пътуваш, пробвай местната кухня, казват хората. Според тях ще е забавно. Руската регионална кухня е толкова объркваща. В Русия живеят над 100 различни националности с огромно разнообразие от кулинарни традиции, което превръща страната в една от най-екзотичните гастрономични дестинации. Торта с брашно от диви черешизамразена риба, огромни ароматни буузи със солен чай с мляко – това ядене ли е изобщо? Със сигурност не би искал да пробваш което и да е от тези ястия със странни имена и съставки.

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest