10 по-рано неизвестни факта за полета на Гагарин в космоса

Откъде първият космонавт заимства легендарната фраза „Поехали“, защо Гагарин лети въоръжен и среща ли Бог в орбита?

Александър Моклецов/Sputnik

Няколко седмици преди легендарния полет на Юрий Гагарин, състоял се на 12 април 1961 г., в космоса изпращат облечен в скафандър манекен на име Иван Иванович и кучето Звьоздочка. Заредно с тях на кораба има магнитофон, който предава на Земята записи с кулинарни рецепти и хорови песни. Това е направено специално, за да обърква американците, които наблюдават полета и за да се опитват безуспешно да разшифроват „кодираната“ информация.

Sputnik

Надписът СССР на шлема на Гагарин е нанесен буквално 20 минути преди излитането. В последния момент решават, че при кацането на земята космонавтът може да бъде взет за чуждестранен шпионин. Буквално година по-рано над територията на СССР свалят разузнавателен самолет, на борда на който се намира американецът Франсис Гари Пауърс, носещ подобен шлем.

Sputnik

При пускането на кораба Юрий Гагарин е задължен да каже щатната фраза „Екипаж, излитам!“. Космонавтът обаче решава да наруши протокола и произнася станалата по-късно известна по цял свят фраза „Поехали!“ („Потегляме“). Това обикновено казва инструктора му Марк Галай при излитането на самолети – той искрено не разбира защо трябва да се обръща към екипажа, ако същият се състои само от един човек.

Sputnik

Корабът на Гагарин „Восток 1“ се управлява в автоматичен режим, тъй като никой не може да предскаже как ще се държи човекът в такива екстремни условия. За всеки случай дават на Юрий плик с кодове за активация на ръчното управление. За да го получи трябва да реши проста аритметическа задача, което обаче би било сложно за човек в състояние на паника.

А. Голиков/Sputnik

Преди излитането си Юрий Гагарин пише прощално писмо до жена си Валентина, което трябва да ѝ връчат, ако той загине. Съпругата на първия човек в космоса все пак получава писмото след седем години, когато Гагарин умира в авиокатастрофа на 27 март 1968 година.

Sputnik

По онова време нямат ясна представа как космическият кораб ще премине през плътните слоеве на атмосферата. Като вижда пламъците в илюминаторите, Гагарин решава, че корабът ще катастрофира, затова предава до Земята: „Горя, прощавайте, другари!“. По разбираеми причини тези думи са пратени в забвение.

Александър Сергеев/Sputnik

Юрий Гагарин излита със званието старши лейтенант, а се приземява на Земята като майор. Има версия, че лично Хрушчов се обръща към министъра на отбраната Родион Малиновски с препоръка космонавтът да бъде повишен. Хрушчов изискал да се подмине званието капитан и първият човек в космоса директно да бъде направен майор.

Sputnik

По време на полета на „Восток 1“ за първи път в историята в космоса се оказва огнестрелно оръжие. Гагарин получава пистолет „Макаров“. Предполага се, че космонавтът може да се приземи в пуста местност, където ще му се наложи да се защитава от диви животни. Именно така се случва с екипажа на „Восход 2“, на които през 1965 г. им се налага да гонят вълци и мечки в заснежената тайга на Южен Урал.

Sputnik

Кацането на космонавта в капсула тогава е технически невъзможно, затова Гагарин се катапултира и се приземява с парашут. В херметически затворения му скафандър клапанът за подаване на въздуха не сработва веднага, така че той се задушава известно време. Първият човек космоса, след като извървява целия този тежък път, едва не загива на финалната права.

Sputnik

Два дни след завръщането на Земята на прием в Кремъл Никита Хрушчов отвежда Гагарин настрани и го пита дали не е видял Бог. На шега космонавтът отговаря: „Видях го“. А съветският лидер отговаря: „Моля те, не казвай на никого“. След известно време космонавтът е посетен от патриарх Алексий I със същия въпрос. На Гагарин обаче му е неудобно да се шегува с главата на Руската православна църква и отговаря: „Не, отче, за съжаление не го видях“. „Моля те, Юра, не казвай на никого това“, заръчва му Алексий.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest