Общество

10 пейзажа от Иван Шишкин, вдъхновени от руските гори

Руският художник Иван Шишкин (1831-1898) е известен с класическите си горски пейзажи до такава степен, че в родината си е познат като „лесной богатир“ (горски богатир).

Но руската гора, която неговата четка рисува, не е гъста, злокобна и изпълнена с опасности, а топла и приветлива, обляна в слънчева светлина.

Бор на скала, 1855

Руски музей

Този етюд, който художникът прави, докато е ученик в Московското училище за живопис, скулптура и архитектура, е придобит от Руския музей, основното хранилище на руското изкуство в Санкт Петербург. Вдъхновен от успеха си, Шишкин се мести в града, тогава столица, и продължава да учи в Художествената академия.

Гледка към остров Валаам (местността Куко), 1859

Руски музей

Като ученик той много пътува по скалистите горски хоризонти на Карелия и рисува природата. За тази картина от 1860 г. получава златен медал от Академията и стипендия за пътуване до Европа.

Изглед от околностите на Дюселдорф, 1865

Руски музей

Шишкин рисува тази картина в Германия по поръчка на колекционера Николай Биков. За тази негова работа санктпетербургската алма матер го награждава с титлата академик. Копнеейки за родните пейзажи, художникът скоро се връща в Русия.

Ръж, 1878

Третяковска галерия

На една от скиците за това платно Шишкин пише: „Шир, простор, земя. Ръж. Божия благодат. Руско богатство.“ И наистина е трудно да си представим пейзаж, по-близък до руската душа. С четката си Шишкин „разказва“ за природата в родното си градче Елабуга (сега в Република Татарстан). Картината участва в изложбата на пътуващите художници и е купена от Павел Третяков.

Ручей в брезова гора, 1883

Руски музей

Шишкин остава в контакт с пътуващите художници, които отстояват реализма и фолклорните елементи, и често участва в изложбите им. Близкият му приятел Иван Крамской, който рисува няколко негови портрета, казва относно уменията на колегата си, че „… той е по-добър от всички други взети заедно“.

Ъгъл на обрасла градина. Седмолист, 1884

Третяковска галерия

В Дюселдорфското училище по живопис възпитават в Шишкин специална любов към земната, обикновена страна на природата. Етюдите му, които приличат на части от картини, са много детайлни и се приемат като самостоятелни творби.

Горска шир, 1884

Третяковска галерия

Шишкин е работохолик, но семейна трагедия му дава още по-силен тласък към заниманията му. Първо жена му, майката на децата му, умира. След това той се жени втори път, но отново преживява същата ужасна загуба.

Дъбове. Вечер, 1887

Третяковска галерия

Рисунките на Шишкин от 1880-те показват как талантът му продължава да се развива. Въпреки че вече е смятан за майстор художник, той никога не спира да учи за природата. „В художествената дейност, в изучаването на природата, никога не можеш да сложиш точка, никога не можеш да кажеш, че си я усвоил и вече няма какво да научиш“, пише той.

Утро в борова гора, 1889

Руски музей

Това е най-известната му картина. Тя е приета от съвременниците му и известният колекционер Павел Третяков я поръчва за московската галерия. В Съветския съюз (и в днешно време), рисунката е на опаковката на любими бонбони и всеки руснак я познава и харесва.

Зима, 1890

Руски музей

Шишкин рядко рисува на зимна тематика, тъй като предпочита красотата на зеленината. Дори на това почти монохромно платно, което на пръв поглед изглежда мрачно, един от главните детайли е синьото небе.

В дивия север, 1891

Киевска национална художествена галерия

Тази картина е въплъщение на руския литературен романтизъм. Кръстена е и служи за илюстрация на произведение на Михаил Лермонтов, представител на романтизма: „На дивия север виши се самотно/ бор върху голия връх“.

В гората на графиня Мордвинова. Петерхоф, 1891

Третяковска галерия

През 1892 г. почетният професор Шишкин е поканен да проведе клас по рисуване на пейзажи в Императорската академия на изкуствата.

Корабна горичка, 1898

Руски музей

Само шест години по-късно той умира пред платното си. Това е една от последните му картини, на която Шишкин използва любимата си техника „изрязване на дървесните корони“.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest