Общество

10 основни забележителности на руския Далечен изток

Вулкани, гейзери, причудливи скали и величествени мостове. Най-отдалечената част на Русия е пълна с девствена природа и чудеса, създадени от човека.

Руският Далечен изток е огромна, но слабо населена част от страната, простираща се от езерото Байкал до Тихия океан. Тук живеят само осем милиона души в 11 региона, въпреки че обхваща над 40% от територията на Русия. Местните градове, градчета и села са отдалечени на стотици и хиляди километри едни от други (най-големите са Хабаровск и Владивосток с население малко над 600 000 души, а останалите са населени средно с до 50 000-100 000 души). Животът там се характеризира със суров климат, ограничена инфраструктура и много високи цени на хранителните продукти… Но в същото време там има безумно красива природа и гледки, които не могат да бъдат открити никъде другаде!

  1. Авачински залив

Legion Media

Столицата на Камчатка, град Петропавловск-Камчатски, е разположена на брега на залива Авача. Той е заобиколен от хълмове, а в дълбините му се издигат причудливи скали, наречени „Тримата братя“ – легендата разказва, че някога тези скали са били богатири, които се превърнали в камък, за да предпазят града от цунами. Заливът Авача е отделен от Тихия океан с 3-километров проток и това го предпазва от морските стихии. Освен това заливът не замръзва през зимата.

  1. Халактирски плаж

Legion Media

Камчатка е най-доброто място за сърфинг в Русия! Най-популярното място за практикуването му е плажът Халактирский, на около 20 км от Петропавловск-Камчатски. Там можете да намерите гладки и дълги вълни на Тихия океан, които ще впечатлят както професионалистите, така и начинаещите.

  1. Вулканът Ключевска Сопка

Legion Media

В Камчатка има почти 200 вулкана, от които 30 са все още активни. Там се намира и най-високият активен вулкан на континента. Височината на Ключевска Сопка е 4800 м и тя „расте“ всяка година. Само през последните 20 години вулканът е изригвал 10 пъти! Но изкачването му си остава популярна туристическа атракция.

  1. Долината на гейзерите

Legion Media

На територията на Кроноцкия резерват на полуостров Камчатка се намира „космическо“ място, до което може да се стигне само с хеликоптер. Долината на гейзерите е едно от най-отдалечените места в Далечния изток, което привлича всички любители на дивата природа. Представете си само един дълъг 8 км и широк 4 км каньон, в който са съсредоточени около 40 гейзера и термални извора. Някои от тях изригват по няколко пъти на час, а други – по няколко пъти на ден. Над долината винаги има пара и мирис на сяра.

  1. Езерото Джек Лондон

Legion Media

В центъра на Магаданска област има езеро и природен парк, наречени на името на американския писател Джек Лондон. Езерото е заобиколено от планински вериги и други езера, а на повърхността му се виждат няколко малки острова. Климатът в този район е суров и дори през горещото лято по езерото могат да се видят ледени късове.

  1. Остров Талан

Danita Delimont/Global Look Press

На около 100 км от Магадан, в северната част на Охотско море, се намира малкият (около 2,5 кв. км) остров Талан. Той е пуст, но не и необитаем. На него живее огромна колония от различни птици – учените са преброили около 1,8 млн. от тях. Самият остров представлява остри скали, покрити с оскъдна растителност, а птиците просто обожават да се крият в пукнатините му. При хубаво време островът може да се види от Магадан.

  1. Остров Руски

Legion Media

Владивосток е основан през 1860 г. като военноморски аванпост, който защитава източните граници на Руската империя. Една от най-интересните части на града е остров Руски, който е отворен за посетители едва преди няколко години. От началото на XX в. там има военноморска база, а днес туристите могат да видят историческите укрепления.

  1. Златният мост

Legion Media

Символ на Владивосток е мостът над залива Златен рог. Той свързва центъра на града с отдалечения нос Чуркин. Златният мост е един от 10-те най-големи въжени мостове в света. Вечер той е красиво осветен, а от страните му се откриват приказни панорами към града.

  1. Земята на леопарда

Legion Media

Харесвате ли котките? Какво ще кажете за големите? Националният парк „Земя на леопарда“ в Приморието е дом на най-редките далекоизточни леопарди, амурски леопардови котки и амурски тигри. В парка има почти 500 фотокапана, благодарение на които служителите водят досие за живота на дивите котки.

  1. Курилски острови

Legion Media

Курилските острови са верига от 56 големи и малки острова с хълмист релеф, отделящи Охотско море от Тихия океан. Всъщност това са все планински върхове, които се издигат само на 1-2 км над водата, а основната част е скрита в дълбините. Ето защо се откриват толкова живописни гледки! На много от островите има вулкани, бели скали, минерални извори и стълпотворения от птици.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest