Общество

10 основни забележителности на Крим

Забележителностите на Крим – това е безкрайна тема, тъй като те са толкова много!

И всички са различни – има природни забележителности – планини, водопади, заливи, носове; архитектурни забележителности – дворци, замъци, крепости, имения; културни забележителности – музеи, паметници …

1. Ласточкино гнездо

Ласточкино гнездо

Ласточкино гнездо — исторически и архитектурен паметник, подобен по външен вид на средновековен рицарски замък, недалеч от Ялта. Красивата романтична гледка редовно е привличала вниманието на режисьорите.

2. Херсонес Таврический

Херсонес Таврический

«Херсонес Таврический» – намира се почти в самия център на Севастопол. Това е уникален историческо-археологически обект. В продължение на две хиляди години град Херсонес е бил забележителен център на древна и византийска култура на границата с безкрайния варварски свят. Той познава времена на икономически подем и политическо могъщество и упадък, преживял е триумфите на военни победи и тежестта на вражеските нашествия. Имената на скитския цар Скилур, понтийския владетел Митридат, римския император Гай Юлий Цезар и киевския княз Владимир са свързани със съдбата на Херсонес … Именно тук княз Владимир е приел християнството. На това място непрекъснато се провеждат археологически разкопки…

3. Воронцовский дворец

Воронцовский дворец

Воронцовский дворец – има повече от 150 стаи, поразителни с лукса си, възхитителен парк и, най-интересното, Михаил Воронцов е принадлежал към масонската ложа. Стаите на двореца пазят интересни символи и тайни на предишния собственик.

4. Ливадийский дворец

Ливадийский дворец

Ливадийский дворец — една от най-значимите забележителности на Крим, този дворец се намира на 5 км от Ялта в малкото село Ливадия. Тук през 1945 г. се провежда известната Ялтинска конференция с участието на Сталин, Чърчил и Рузвелт. Събитията на държавно ниво се провеждат в двореца Ливадия и до днес.

На 3  октомври 1876 в Ливадия Александър II  свикал тайна среща, на която присъствали престолонаследникът Александър, великият княз Николай Николаевич и редица министри. На срещата било решено, че заедно с продължаването на дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта на Балканите е необходимо да започне подготовката за война с Турция.

5. Ханский дворец

Ханский дворец

Ханский дворец – разположен в Бахчисарай, прави незаличимо впечатление на всички, които го посещават. Той е строен в продължение на няколко века, всеки хан е искал да внесе нещо свое в този комплекс. Самият дворец е «град в града» – няколко джамии, бани и други сгради. Придобива най-голямата си слава след написването от А.С. Пушкин на поемата «Бахчисарайский фонтан».

6. Планината Ай-Петри

Ай-Петри

Планината Ай-Петри има височина с магическата цифра 1234 метра. Можете да се повозите на кабинковия лифт, за да се любувате на незабравими пейзажи, през зимата да усетете очарованието на високопланинаския ски курорта, да се разходите по известната пътека Боткин и да надникнете в тайнствени пещери.

7. Массандровский дворец

Массандровский дворец

Массандровский дворец (разположен недалеч от Ялта) първоначално е строен за княз С. М. Воронцов, но внезапно собственикът умира и мястото и проектът на двореца са придобити от царското семейство, като същевременно са направени значителни промени в първоначалния замисъл на автора. Александър III не живее дълго след завършването на строителството на замъка, а семейството на Николай II харесвало повече двореца в Ливадия. По времето на И.В. Сталин Массандровский дворец става негова държавна резиденция.

8. Национална картинна галерея «И.К. Айвазовский»

Феодосийская картинная галерея имени И.К. Айвазовского

Националната картинна галерия «И.К. Айвазовский» се намира в град Феодосия. Галерията става първият музей на единствен художник в Русия. Освен доста голяма колекция от творбите на майстора, тук се съхраняват и личните вещи на твореца, който се отличава с творческата си плодовитост – общо е нарисувал над 5,5 хиляди картини.

9. Генузката крепост в Судак

Генуэзская крепость в Судаке, фото

Визитната картичка на Судак е Генуезката крепост, добре запазена и до днес. Това е исторически паметник от световно значение и, по съвместителство, историческо-архитектурен резерват. Крепостта е построена от генуезците през периода от 1371 до 1469 година. Самото съоръжение е разположено върху огромен коралов риф, който представлява конусовидна планина.

10. Пещерният град Ески-Кермен

Эски-Кермен

Ески-Кермен — средновековен град-крепост, в югозападната част на Крим, разположен на платото Столовая гора, простираща се от север на юг и оградена от стръмни скали. Първокласната за времето си крепостта би могла да устои на всеки враг – отвесните скали са практически недостъпни, а там, където има пукнатини в скалите, се извисяват бойни стени с кули. Мощна отбранителна система, развита икономика по това време, изгодно местоположение (недалеч от главния търговски път от степите до Херсонес) – всичко това е направило Ески-Кермен едновременно важен политически и административен център на югозападна Таврика.

Източници:

 https://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/glavnyh-dostoprimechatel’nostej-Kryma-59238

http://militera.lib.ru/h/shirokorad_ab2/15.html

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest