10 основни съветски бързи храни
Какви бързи храни са яли руснаците преди McDonald’s, Burger King и KFC?
Един от най-известните съветски лозунги e призивът за свобода от „кухненското робство“. Хората могат да се хранят в огромен брой столове, кафенета и ресторанти. И, разбира се, съветските граждани имат своя собствена „бърза храна“. Но какво биха избрали за бърза закуска?
- Чебурек
Александър Гращенков/Sputnik
Тази пържена питка, пълна с кайма, е най-известното ястие в кримско-татарската кухня. Чебурекът става популярен в Съветския съюз с развитието на черноморските курорти, където може да си го купите по пътя към плажа. След това в цялата страна започват да се отварят така наречените кафенета „чебуречная“. В такива заведения могат да се ядат не само месни питки, но и такива със сирене или зеленина, и да се пие кафе (или нещо по-силно!).
Чебуречная „Дружба“ на Сухаревския площад, открита през 1957 г., все още обслужва гости в Москва. Нейните посетители идват тук заради носталгичната атмосфера – и за любимите си чебуреци, разбира се! А в черноморските курорти те все още са популярна улична храна.
- Поничка
Архив на списание LIFE/pastvu.com; Legion Media
Жителите на Петербург ги наричат „пишки“, а кафенетата, в които се предлага основно този специалитет, се наричат „пишечная“. Московчани ги наричат „пончики“, а заведенията – „пончиковая“. Казват, че тези понички са наистина различни, но тази тема винаги предизвиква спорове.
Във всеки случай съветските понички са много различни от американския вариант: това е просто пържено тесто с дупка в средата и покрито с пудра захар. За да се заситите, са ви необходими само 3-4 понички.
В Санкт Петербург пишките все още са част от местната кухня – там има много „пишечни“, където можете да опитате тази съветска класика.
В Москва в парковете Соколники и ВДНХ все още можете да пробвате вкуснотиите на местната „пончиковая“.
Също така в Татарстан и Башкирия можете да опитате регионалните понички, наречени „баурсаки“.
- Сладолед
Дмитрий Балтерманц/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru
Павилионите за сладолед в СССР са много популярни не само в парковете, но и в универсалните магазини. Много хора отиват в ГУМ, Главния универсален магазин на Москва, само за да си купят специален сладолед във вафлена фунийка. Сладоледът винаги се продава, дори и през зимата, и е много популярен.
Днес в големите градове можете да видите модерни павилиони за сладолед, може би в по-малки количества, но с по-голямо разнообразие от видове.
- Захарен памук
Legion Media
През лятото може да се яде захарен памук във всеки съветски парк. Това е едно от най-любимите (и достъпни) лакомства на всяко дете. Единствените съставки са захар и сироп, който оцветява захарния памук. Предлагат се бял, син, розов, жълт и зелен цвят.
Днес обаче захарният памук не е толкова популярен в Русия.
- Шашлик
Мамедов Агали, Халилов Яшар/ТАСС
Месото на шиш, приготвено на скара, е традиционно кавказко ястие, което по съветско време става синоним на летните уикенди. Съветските граждани просто обичат своите барбекюта на открито. Освен че си го приготвят сами, шашликът една от най-популярните улични храни от териториите на Прибалтика до Далечния изток. Но, разбира се, най-вкусният шашлик може да се намери в Кавказ.
- Пирожок
Александър Овчинников/TAСС
Руската народна храна – пирожок (печена или пържена пирожка с мая във формата на лодка с различни пълнежи) – се продава на сергии по пазарите, гарите и в специални кафенета, наречени „пирожковая“. Вътре има високи маси, на които може само да се стои. Гостът може да избере един от десетина вида пирожки и да пие горещ чай. Сред удобствата е също така, че можете да вземете пирожки от такива кафенета със себе си за из път.
- Пелмени
В. Тарабашчук/ТАСС
Друг вариант на кафене за бързо хранене с монокухня е „пелменная“. По съветско време това са много евтини заведения, в които често има само един вид пелмени. В Урал, освен различни месни пелмени, може да се намерят и рибни пелмени. Обикновено се поднасят със заквасена сметана или майонеза.
В днешно време такава бърза храна може да се намери в търговските центрове и гастрономическите улици, но те вече приличат на модерни кафенета.
- Сандвич
Сергей Метелица/ТАСС
Основната закуска в СССР е била бутерброд – взета от немски език и преведена като „сандвич“, но изглежда малко по-различно. По същество това е просто руски хляб с масло и нещо друго, например колбас, сирене, краставица или дори червен хайвер.
Обикновено сандвичите се приготвят вкъщи, но можете да ги намерите във всяко кафене за бързо хранене в СССР. По съветско време в големите градове дори има кафенета с автомати, в които се продават тези сандвичи. Днес този формат вече почти не съществува, въпреки че някои кафенета имат в менюто си сандвичи в съветски стил. Вместо това много по-често се срещат сандвичи в европейски стил.
- Сода
Харрисон Форман/Архив Leonoro Karel/Russia in photo
Във всеки парк има автомати за продажба на различни видове безалкохолни напитки: след захарния памук и сладоледа хората, очаквано, ожадняват! Обикновено може да се избира между газирана вода и газирана вода със сироп. Освен това всички пият от една и съща чаша, която идва с автомата, като само я изплакват с вода!
Сега такива машини могат да се намерят само в музеите.
- Палачинка
Владимир Федоренко/Sputnik
„Блинная“, или заведение за палачинки, е по-рядко срещано място в СССР, отколкото „чебуречните“ или „пончиковите“. В тях се приготвят блини (палачинки) с масло, заквасена сметана, конфитюр, кондензирано мляко и месо. Но палачинки с хайвер, например, не се предлагат навсякъде.
В наши дни павилиони за палачинки има в почти всеки търговски център.
автор: АННА СОРОКИНА
източник: bg.rbth.com