10 основни руски поети, които трябва да познавате

Анна Ахматова (1889-1966)

Руски държавен музей

Ахматова е може би една от най-известните руски поетеси. В зората на своята „кариера“ тя е част от поетичното движение на Сребърната епоха, известно като акмеизъм. Тези поети са противници на символистите (и Блок); те отказват да използват ефемерни образи, а наричат нещата с истинските им имена. Дори използват метафори, сравняващи природата или хората с неживите неща.

По време на Червения терор съпругът на Ахматова Николай Гумильов е убит; по време на Великия терор на Сталин синът ѝ Лев Гумильов е арестуван. Ахматова прекарва 17 месеца (!) на опашки в затвора на НКВД в опити да разбере съдбата му. Тя посвещава най-известното си стихотворение „Реквием“ на онези жени, които, също като нея, не губят надеждата отново да видят своите роднини.

През Втората световна война Ахматова е в Ленинград по време на обсадата и чете стихове по радиото, за да повдигне морала на местното население. След войната поезията ѝ се счита за вредна за съветската нация и ѝ е забранено да публикува. До смъртта си през 1966 г. тя е много уважаван поет сред интелигенцията – и нейните стихове са сред първите, разпространени чрез самиздат – незаконни, ръчно изработени публикации на съветския ъндърграунд.

Стихотворения на Ахматова, които трябва да прочетете:

 • „Сплетох ръце под воала“
 • „Реквием“

Марина Цветаева (1892-1941)

Public Domain

Цветаева е родена в семейство на професора в Московския университет и основател на Музея за изящните изкуства „Пушкин“ Иван Цветаев. Тя е добре образовано момиче и започва да пише поезия от ранна възраст. Изпраща първата си поетична сбирка на уважавания поет и издател символист Валерий Брюсов, който е изумен и пише в рецензия: „Чувствах се неловко на моменти, сякаш гледате нахално през полузатворения прозорец в нечия къща и виждате сцена, която външни лица не би трябвало да виждат.“ Нервните стихотворения на Цветаева отразяват много дълбоки лични чувства; те разказват за любов, страст и самота.

Биографията на Цветаева, също като нейните стихове, е пълна със страдания и загуби. По време на Гражданската война тя се сблъсква с глад и лишения и дори трябва да остави тригодишната си дъщеря Ирина в приют за деца, където момичето умира. След това емигрира в Прага, но силно копнее за Русия и се завръща по времето на Голямата чистка на Сталин. Съпругът ѝ е арестуван и убит, докато по-голямата ѝ дъщеря е изпратена в ГУЛАГ за 15 години. По време на Втората световна война Цветаева е евакуирана, където също страда от липса на пари и храна – и в резултат на това се самоубива.

Стихотворения на Цветаева, които трябва да прочетете:

 • „Към моите стихотворения, написани толкова рано“
 • „Харесва ми, че не от мен сте болен“

Сергей Есенин (1895-1925)

Public Domain

Критиците все още спорят дали Есенин е велик поет, но със сигурност той е един от най-обичаните поради измамната простота на стиховете му. Той величае руската природа, пише сърцераздирателни стихове за красотата на златните полета, брезите и просторите на нашата родина (Тези, които са имали шанса да посетят родното му село Константиново в Рязанска област или всъщност която и да е централна руска зона, могат да си представят какви простори и пейзажи има предвид).

Той е определян като хулиган и в текстовете си признава за начина си на живот: запои и пиянски сбивания… „Шумен съм московски гуляйджия“, пише той в едно стихотворение. И през целия си живот се опитва да намери онзи баланс на дявола и ангелите в себе си, които му помагат да обича и да пише поезията. През 1925 г. той е намерен мъртъв в ленинградски хотел и все още не е напълно ясно дали се е самоубил или е бил убит от съветската тайна полиция.

Стихотворения на Есенин, които трябва да прочетете:

 • „Сега е решено. Няма връщане““
 • „Аз не жаля, не зова, не плача…“

Владимир Маяковски (1893-1930)

Public Domain

Маяковски е представител на футуризма, авангардно поетично движение. Той иска да разруши стария ритъм и рими и да създаде на тяхно място абсолютно нова строфа. Дрипавите му стихотворения имат необичайни за онези времена графични и смели теми и думи. И той е много запален по Болшевишката революция и новия режим. „Яж ананаси, дъвчи фазани, твоят последен ден иде, буржоазна въшко!“

Маяковски е Малевич на поезията, но той също така внася нещо ново в драмата и театралното изкуство и дори прави опит в киното. Той е и един от първите, които създават постери в изумителен авангарден стил.Public Domain

Начинът му на живот също е доста модерен за времето си – той живее с любимата си Лиля Брик и съпруга ѝ Осип Брик. Днес бихме казали, че това е токсична връзка и наистина Маяковски страда много (феновете му дори смятат Лиля за вещица). Поезията и животът му са толкова ярки, че изгаря твърде бързо – застрелва се на 36 години.

Стихотворения на Маяковски, които трябва да прочетете:

 • „Лиличка“
 • „Облак в панталони“
 • „А вие бихте ли могли?“

Йосиф Бродски (1940-1996)

Anefo / Croes, R.C. (CC BY-SA 3.0 NL)

Един от най-изтъкантите руски поети е невероятно обичан от интелигенцията в Съветския съюз, а днес той е един от идолите в руската поезия – до голяма степен заради своя ореол като поет в изгнание. Официалните съветски вестници наричат ​​Бродски „почти литературен търтей“, а поезията му е етикетирана като упадъчна и чужда за съветския народ и той не е публикуван в Съветския съюз. Обвинен е в социален паразитизъм, тъй като няма работа (такъв статус е незаконен в СССР).

Бродски не може да печели пари с поезията си и е уморен от наблюдението на КГБ. Въпреки това продължава да пише и чете стиховете си по време на творчески събирания и дори ги публикува на Запад. Накрая държавните власти го молят да напусне страната. Американските му издатели му помагат да стигне до САЩ и да намери работа в Мичиганския университет. Преподава руска литература, а през 1987 г. му е присъдена Нобелова награда за литература.

Стихотворения на Бродски, които трябва да прочетете:

 • „Пилигрими“
 • „Не излизай от стаята“
 • „Рождествен романс“

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest