10+ образа на Владимир Ленин в съвременното изкуство

Вождът на световния пролетариат и лидер на руските революционери Владимир Ленин е вдъхновявал и продължава да вдъхновява редица художници.

„Неофициален албум“, Ринат Волигамси (2005-2006) 

„Неофициален албум“, Ринат Волигамси (2005-2006) 

Волигамси най-много от всички митологизира образа на вожда. Той измисля на Ленин забавна алтернативна биография с брат-близнак Сергей, с когото заедно „правят революция“.

„Ленин хваща такси в Ню Йорк“, Комар и Меламид (1993) 

Комар и Меламид (1993)

Майсторите на соц-арта Виталий Комар и Александър Меламид се надсмиват на съветското идеологическо изкуство с неговите култове към личността, еднотипни паметници и свръхпропаганда.

„Ленин-кока-кола“, Александър Косолапов (1982)

vladey

При друг пионер на соц-арта Косолапов Ленин се превръща в истински герой на поп-арта. За художника вождът е като популярния бранд, по същия начин, както супата Анди Уорхол възприема супите на Кембъл. 

„Последният подвижен паметник на Ленин“, Владимир Козин (2013)

Колекция на Игор Суханов

 Трогателна шейна с тухли, парче бетон и малък бюст на Ленин – един вид прощаване с героите от отминалите времена.

„Ленин в теб и в мен, или Мавзолей: ритуален модел“, Юрий Шабелников и Юрий Фесенко (1998) 

ТАСС

В разгара на обществените дискусии за евентуалното изнасяне на тялото на Ленин от Мавзолея, Шабелников и Фесенко решават да устроят художествена акция – да раздадат по едно парче от вожда. Естествено, от бисквити и крем.

„Ленин и момичето“, Павел Пеперщейн (2019)

Евгения Новоженина/Sputnik

Концептуалистът Пеперщейн пояснява, че е искал да изобрази вожда, обзет от вълшебен сън. Момичето веднага получи прякора Русия.

„Ленин-патенце“, Маяна Насибулова (2016) 

vladey

Творба от цикъла на художничката „Ленин за душата“, в която героят се появява в най-неочаквани образи – от патица до Жокера…

„Среща на две скулптури“ („Ленин и Джакомети“, Леонид Соков (1987)

vladey

Пластична метафора на срещата между две принципно различни художествени системи и два свята: социалистическия реализъм и модернизма.

„Ленин-горка“, Александър Кутовой (2015) 

vladey

Кутовой увлича трансформацията на съветския опит и поколенческата памет, като чест се обръща към собствените си детски спомени. „Ленин-горка“ („Ленин-пързалка“) е вариация на тема митично творчество около фигурата на революционера, който процъфтява в СССР, включително в детски градини, и около образа на прощаването с миналото.

„Ленин в зимна премяна“, Наташа Юдина (2017)

@1natashayudina

Юдина, която е от Сибир, често използва клишета и етнографизми, свързани със Сибир: студ, козина, сняг, зимен сън, безкрайност и пустота. В тази художествена стратегия се вписва и ироничния космат Ленин.

„… В онази дупка, в печална тъмнина/Полюшва се кристален ковчег/На вериги между стълбове/Не се виждат ничии следи/Чува се само виенето на вятъра/В този ковчег е творят управник!“, Ирина Дрозд (2020)

Петербургската художничка Ирина Дрозд представя Ленин като някакво чудовище с пипала, което буквално пуска корените на Ленин в кристален гроб – и пише и стихотворение към творбта си. Още една вариация по вечната тема за непогребайния вожд и неговото място.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest