Общество

10 нива на съветския комунист: от пелените до поста държавен глава

От „октябрьонок“ (октомврийче) до пионер и лидер на Партията: съветският гражданин започва комунистическия си път на много ранна възраст.

Колко стъпки обикновено трябва да направи и докъде може да стигне в кариерата си?

  1. Малко октомврийче

Да сглобим образа на идеалния и примерен комунист и да разгледаме как може да се развие на теория неговата партийна кариера. Да го наречем Петя.

Когато Петя стане на седем и влезе в началното училище, може да се присъедини към първата си организация. Става „октябрьонок“ и получава почетна значка във формата на червена звезда и изображение на Ленин като дете.

Московско училище № 875

Московско училище № 875Иван Зотин/Sputnik; Свободни източници

Титлата „октомврийче“ идва от името на Октомврийската революция – най-често използваният термин за Болшевишката революция през 1917 година. (Това е така, защото през 1917 г. има и Февруарска революция). Първите октомврийчета се появяват през 1924 г. и всъщност са на възрастта на Революцията.

Октомврийчетата обикновено се разделят на групи и се разпределят по двойки с по-големи деца на възраст от 14 до 16 години. Малките октомвристи трябва да се учат добре, да имат примерно поведение, да уважават възрастните и старите хора и като цяло да са чисти и спретнати. Учениците от дадена група трябва винаги да се държат приятелски един към друг, да организират съвместни дейности, да пеят, да рисуват и да се радват на живота.

Като малък октомврист, отсега нататък Петя ще трябва да спазва кодекса на честа на детската комунистическа организация.

  1. Пионер

Когато Петя стане на 9 години, което е около трети клас, той има право да влезе в Пионерската младежка организация. Младите пионери (или, както се наричат официално, Общосъветската пионерска организация „Владимир Ленин“) са най-масовата младежка организация в СССР. Официално, те са нещо като скаутите, но основната цел е младежта да се възпитава в духа на комунизма.

Лев Поликашин/Sputnik; Свободни източници

Пионерите трябва да са полезни и да допринасят на съветското общество. Те събират хартия и скрап за вторични суровини и ги носят в пунктовете за преработка (често състезавайки се кой ще донесе най-много). Пионерската организация си има собствени правила и закони: пионерите трябва да са верни на Родината, да са добре възпитани, да работят добре в колектив и да са трудолюбиви.

Девизът им е „Винаги готов!“. Петя трябва с готовност и желание да работи за отбраната на отечеството и за идеалите на Комунистическата партия. Мечтата му е да стане герой (а ако е роден след Втората световна война, завижда на героите, победили нацистите, или на партизаните). Петя помага на възрастните хора, като им носи торбите и ги превежда през улицата.

Украинска ССР, японската ученичка Ханако Накамура (с китарата) в лагер

Украинска ССР, японската ученичка Ханако Накамура (с китарата) в лагер „Лазурни“Константин Дудченко/ТАСС

Отсега нататък Петя трябва да носи червена връзка и значка във формата на петолъчка с пламък и Ленин (но вече като възрастен). Ако Петя стане примерен пионер, ще има късмета да получи карта за безплатен летен лагер – най-големите късметлии отиват на легендарния и култов летен лагер „Артек“ на морето в Крим.

  1. Комсомолец

Когато навърши 14 години, Петя ще има честта да стане член на Общосъветската ленинска младежка комунистическа лига (или просто Комсомол). Това вече е сериозна работа, защото е политическа младежка организация и често е наричана по-малкия брат на Комунистическата партия. На комсомолската значка има червено знаме и портрет на Ленин.

За да кандидатства за членство в Комсомола, Петя трябва да представи препоръки от комунисти или опитни комсомолци. Освен това трябва да мине изпит пред комисия от другари-комунисти.

Всеволод Тарасевич/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru; Свободни източници

Петя, обаче, може лесно да бъде изключен от организацията за лошо поведение и слаб успех в училище, както и за други неща, които не отговарят на комунистическата чест, включително ако някой член от семейството е осъден и пратен в Гулаг. Ако Петя бъде изритан от Комсомола, може да бъде лишен от всички шансове да стане член на Комунистическата партия!

Петя може да членува в Комсомола до 28-годишна възраст. Това членство обикновено помага в основното училище, а после и в гимназията, както и при търсене на работа по-нататък. Комсомолците плащат малък членски внос.

Комсомолци строят отбранителни съоръжения край Москва, ВСВ

Комсомолци строят отбранителни съоръжения край Москва, ВСВЦентрален държавен архив за кино и фотодокументи на СССР/Sputnik

В същото време, когато не е зает, комсомолецът може да бъде пратен да помага на строежи, на полето или в колективните ферми, както и да върши други най-различни работи, но това обикновено е шанс да изкара допълнително пари.

  1. Секретар на комсомолска организация

Връчване на грамота за активност

Връчване на грамота за активностАрхив на РИА „Новости“, image #730407/ Alpert/CC-BY-SA 3.0

Всяка гимназия си има собствено звено на Комсомолската организация, която организира срещи и урежда работа за студентите. През 1977 г. в Комсомола членуват над 36 милиона души. Те дори провеждат обществено изслушване, когато даден ученик има лош успех или е проявил антикомунистическо поведение. На тези изслушвания провинилият се комсомолец е порицаван пред много хора.

Борис Елин/Sputnik

Но ако Петя е активен човек и се учи добре, спортува и е пример за останалите, може да стане секретар (шеф) на местния клон на Комсомола. Тази позиция носи допълнително уважение (и пари), но и допълнителни отговорности.

  1. Кандидат за партиен член

От 18-годишна възраст Петя има право да кандидатства за членство в Комунистическата партия. Но за да получи тази чест, Петя трябва да докаже, че я заслужава. Първо, трябва да стане кандидат за член на Партията, за да „се запознае с Програмата на Комунистическата партия и да се подготви за членство“, според Голямата съветска енциклопедия.

Юрий Абрамочкин/Sputnik

Кандидат-членовете имат право да присъстват на партийни срещи, но не могат да гласуват.

Изпитателният срок на кандидата може да продължи от няколко месеца до три години. Въпреки предписанието на Ленин кандидатът да бъде изправян пред истински предизвикателства, за да бъде изпитан, статутът на кандидат всъщност е по-скоро формалност.

  1. Член на Комунистическата партия

Накрая, Петя получава партийна книжка и вече е истински комунист. Петя трябва да плаща членски внос, като в книжката се нанася бележка за всяко направено плащане.

Свободни източници

В ранните дни на Съветския съюз повечето членове на Партията са работници в заводите и селяни (колхозници). С времето, обаче, броят на комунистическите дейци, които не са работници или селяни, започва да расте.

Сега Петя трябва да присъства на партийни срещи и със сигурност го прави с ентусиазъм, очаквайки да обсъжда сериозни проблеми и да намира начини светът да стане по-добро място. Ако Петя се докаже като съвестен работник, може да реши Партията и нейната комунистическа мисия да се превърнат в основна цел и център на живота му.

За комунистите като Петя в СССР има няколко гимназии, които готвят партийни функционери – т.нар. „номенклатура“. Завършилите тези училища могат да изградят голяма кариера в Партията.

  1. Секретар на партиен комитет

Комунистическата партия има вездесъща структура със собствени представители във всички съветски организации – в училищата, гимназиите, във всеки завод и болница, в научните институти и в армията.

Архив на Евгений Викторович Ахматов/Russia in photo

Тъй като Петя е решил да стане професионален комунист, може да работи като ръководител на партиен комитет и да получи титлата „секретар“. Петя ще отговаря за разпространението на политическата грамотност. Ще трябва да организира срещи на партийните членове и да се занимава и с различни други въпроси. Например, жената на даден работник може да се оплаче на Петя, че съпругът ѝ пие твърде много и ѝ изневерява. И Петя ще трябва да организира публична среща на другарите, които след това да се опитат да върнат мъжа в правилния път.

  1. Секретар на окръжен комитет

Освен малки партийни звена на работното място, има и партийни комитети, отговорни за окръжните градове, областите и за цели съветски републики. Ако Петя се докаже като харизматичен лидер, може да бъде предложен за член на по-голям комитет. И ако извади късмет, има шанс да бъде избран за секретар на този комитет.

Анатолий Семьохин/Ельцин Центр/Russia in photo/

Вече е стигнал до висша позиция в Партията и хора обикновено имат много власт. Петя ще може да влияе и да управлява партийните членове, които са на подчинени постове, както и да им нарежда да изпълнява задачи, които самият той получава отгоре. Като секретар на окръжен или областен комитет, Петя ще има много отлични връзки и ще познава много хора, от които може да се възползва, просто защото може!

  1. Член на Централния комитет на Комунистическата партия

След като се представи добре в областния или републиканския Партиен комитет, Петя може да получи и огромната чест да се присъедини към елита на Партията и целия Съветски съюз – Централния комитет на Комунистическата партия. Това са най-важните хора в цялата страна. И макар че в съветската държавна структура има министерства и министри, членовете на ЦК на партията отговарят и за определени сфери като култура, пропаганда, тежка и лека промишленост, строителство, транспорт и още много.

Михаил Петров/Държавен исторически музей на Южен Урал/russiainphoto.ru

Освен това, Петя може да бъде назначен за шеф на политическото ръководство в дадено министерство и да контролира дейностите на Партията в административните структури.

За да стане част от ЦК, Петя трябва да завърши специална гимназия за членове на ЦК. ЦК е основната ръководна институция в СССР и има малко членове. През 1990 г. максималният им брой е 412.

  1. Генерален секретар на ЦК на КПСС

Петя вече е брилянтен партиен член, комунист и лоялен служител. Има възможност да бъде избран в ръководната структура на ЦК, Секретариата, който отговаря за всички партийни дейности и за самото му съществуване – Политическото бюро (Политбюро), което е идеологическият изпълнителен орган.

Леонид Брежнев, 1978 - 1981

Леонид Брежнев, 1978 – 1981Юрий Абрамочкин/Russia in photo

В СССР има парламент („съвет“), който се състои от Върховния съвет и Президиума на Върховния съвет. А главата на Президиума на Върховния съвет… всъщност официално е ръководител на СССР! Но на практика истинският съветски лидер е главата на КПСС (тази позиция се нарича Генерален секретар или Първи секретар на ЦК на КПСС).

За жалост, шансът Петя да стигне до тази позиция е много малък. Но познаваме няколко души, на които това им се е случило: Йосиф Сталин, Георгий Маленков (за половин година), Никита Хрушчов, Леонид Брежнев, Юрий Андропов, Константин Черненко и Михаил Горбачов, който реформира поста и цялата държава система… преди да се разпадне.

източник:RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest