Общество

10 неща, които чужденецът никога не трябва да прави в Санкт Петербург

Културната столица на Русия с красива архитектура, много музеи и паркове е идеалният град за всеки турист.

Но не забравяйте, че вдигането на шум е забранено през нощта и не бива да забравяте чадъра си, когато излизате навън!

10. Да излизате от къщи без чадър

Eshma/Getty Images

Санкт Петербург е разположен на Финския залив и в него редовно вали, затова много от жителите на града винаги имат в себе си чадър. Един от най-популярните мемове е, че в Санкт Петербург вали непрекъснато от 1703 г., т.е. от датата на основаването му.

9. Да забравяте за културата

Bob Krist/Getty Images

Градът, построен от най-добрите руски и европейски архитекти на своето време, винаги е привличал талантливи и амбициозни хора от цялата страна. Той е бил дом на много писатели, художници и изпълнители и разполага с най-добрите музеи. Дори и да се смятате за безразлични към изкуството, в Санкт Петербург е много лесно да се опияните от света на красотата. Започнете с посещение на Мариинския театър или на музея Ермитаж!

8. Да закъснявате за вдигането на мостовете

BIG_TAU/Getty Images

Ако дойдете в Санкт Петербург през лятото, не забравяйте, че през нощта мостовете над река Нева се отварят и градът се превръща в няколко острова. Да се разхождате из Санкт Петербург през нощта всъщност е удоволствие, особено по време на Белите нощи. Но ако хотелът ви е от другата страна на Нева и мостовете вече са вдигнати, ще трябва или да ходите пеша до сутринта, или да си поръчате такси за много пари, което трябва да обиколи целия град.

7. Да вдигате шум през нощта в жилищен квартал

Александър Демянчук/ТАСС

В Санкт Петербург има закон за шума. От 23:00 ч. до 7:00 ч. сутринта в града е забранено да се вика, да се свири, да се блъска, да се местят мебели, да се пее, да се свири на музикални инструменти и т.н. През почивните дни също е забранено да се вдига шум от 7 до 12 часа. Глобата за физически лица е до 5 000 рубли (около 55 долара).

Като цяло, ако искате да пеете и танцувате, насочете се към улица „Думская“, където всичко започва едва през нощта!

6. Да се разхождате бавно по Невски проспект

Anne Czichos/Getty Images

Централната улица на Санкт Петербург е най-туристическата и много шумна и оживена. Искате ли да се разходите спокойно из центъра? Просто завийте по някоя от уличките и ще намерите много уютни и тихи места, далеч от тълпите за разходка из града.

5. Да си поръчате шаурма

Елена Никонова/Getty Images

Не забравяйте, че в Москва тази вкусна бърза храна се нарича „шаурма“, а в Санкт Петербург – „шаверма“. Да, визуално няма никаква разлика, но всеки град смята за правилен само своя вариант. Дори филолозите спорят за правилното наименование на тази популярна храна!

4. Да търсите правилния вход

anouchka/Getty Images

Обикновено входът на една къща на руски език се нарича „ПОДЕЗД“ (произлиза от глагола „подехать“, ), но петербургчани официално го наричат „ПАРАДНАЯ“ („величествен вход“). И това е взето предвид в адресите. В исторически план повечето от старите къщи в центъра са имали както параден вход, така и задна врата.

Като цяло жителите на Санкт Петербург имат и други думи, които изглеждат неразбираеми дори за човек, който знае добре руски език. Например, „поребрик“ е бордюр, а „бадлон“ е поло.

3. Да откажете поничка „пъйшка“

Mike Copeland/Getty Images

Поничката „пъйшка“ също е едно от нещата, които не трябва да пропускате. По принцип това е прясно изпечена поничка, поръсена с пудра захар. Местата, на които се продават, се наричат „пъйшенка“ и са доста чести. Може би най-„туристическата“ е на улица „Болшая Конюшенная“, но и на други места са също толкова добри! Разбира се, „пъйшките“ са пълни с калории, но те са важна част от гастрономическата култура на града, с която всеки жител се гордее.

2. Да се разхождате само в центъра

Олга Сейфутдинова/Getty Images

Санкт Петербург е град, разположен на 33 острова, и ще пропуснете много, ако не посетите отдалечения остров-крепост Кронщад или уникалния Василиевски остров с неговите обществени зони, преустроени от бивши фабрични помещения.

Санкт Петербург включва и бивши императорски резиденции с великолепни дворци и паркове: Петерхоф, Ломоносов (Ораниенбаум), Павловск и други. Заслужава си да посетите поне един от тях!

1. Да се възхищавате на Москва

AlexKazachok2/Getty Images

Санкт Петербург е бил столица на Руската империя в продължение на повече от 200 години и не е обичайно местните жители да хвалят Москва. Много хора смятат, че пътуването до сегашната столица е принудително, тъй като там има повече възможности за кариера, но можете да обичате само Санкт Петербург, тъй като той има най-красивата архитектура и Ермитажа. Ето защо никога не трябва да казвате на жителите на Санкт Петербург, че нещо в Москва ви е харесало или ви е допаднало, например нова станция на метрото или музей. Всеки знае, че най-добрите метростанции и музеи се намират само в Северната столица!

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest