Общество

10 неочевидни забележителности в Москва

Мост за милион, жар-птици от приказките, станция „Мир“ в реални размери – разказваме ви за това, което можете да видите в столицата извън задължителните туристически маршрути.

  1. Савинско подворие

Ludvig14 (CC BY-SA)

Невероятно красива сграда в стил руски ар нуво е скрита от погледите – в двора на сграда на улица „Тверская“. Тя е построена в началото на ХХ век по проект на Иван Кузнецов. Облицована с абрамцевски керамични плочки с изображения на жар-птици и странни цветя и плодове, тя прилича на огромен терем от приказка.

Някога на това място е имало подворие, т.е. представителство на Савино-Сторжевския манастир. В началото на миналия век старите постройки са съборени, а на тяхно място е построена доходна къща. По това време тя е най-голямата сграда в квартала, но в края на 1930-те години е „скрита“. По време на реконструкцията на „Тверская“, главната московска улица, къщата е преместена на 50 метра дълбочина и на нейно място е построена друга сграда.

  1. Павилион „Космос“

Ura.ru/ТАСС

Един от най-красивите павилиони на ВДНХ е посветен на историята и бъдещето на космическата индустрия. Той е построен в края на 1930-те години по проект на Виктор Андреев, Надежда Бикова и Иван Таранов. А след Великата отечествена война те добавят зала с величествен стъклен купол.

Тук могат да се видят повече от сто образеца на космическо и летателно оборудване, включително макет на орбиталната станция „Мир“ и ракета-носител Н-1 в реални размери, а в 5D киното посетителите могат да научат как в различни епохи хората са мечтали да покорят Вселената.    

  1. Акведукт „Ростокински“

bbsferrari/Getty Images

Живописният мост, който минава на височина от 15 метра, някога е бил наричан „Милионен“. И е имало защо: по време на управлението на Екатерина Велика за изграждането на Митишката водоснабдителна система, част от която е бил мостът, са похарчени повече от един милион рубли! От тази водоснабдителна система е оцелял само акведуктът, около който е оформен живописен парк. През него минава част от поклонническия маршрут до Троице-Сергиевата лавра.

  1. Японски парк в Куркино

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

Традиционни къщички минка, пагоди, лъвове, самураи на коне – къде е това, в Токио? Ами не – в Куркино! Преди няколко години в този московски квартал беше открит парк в японски стил – и същевременно панаир, където можете да закусите и да си купите селскостопански продукти. Дори ако пазаруването не е в плановете ви, струва си да се отбиете в павилионите, за да видите спретнатите дървета бонсаи и веселите котенца манеки-неко, които махат с лапички от сергиите за късмет.

  1. Най-старата трамвайна спирка в Москва

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

В края на XIX в. от Бутирска застава до Петровската селскостопанска академия е минавал парен трамвай. Пътниците са чакали пътуването си в спретнати павилиони, проектирани от архитекта Франц Когновицки. Един от тях съществува и до днес – трамвайната спирка на Красностудентски проход се смята за най-старата в Москва. Преди няколко години тя беше реставрирана – докато чакате трамвай, можете да се полюбувате на гледката ѝ или да изпиете кафе в малко местно кафене.

  1. Домът на Народния комисариат на финансите

Мобилен репортер/Агенция „Москва“

Дом-мечта, дом на експеримента. Този уникален конструктивистки проект, създаден в края на 1920-те от Мойсей Гинзбург, Игнатий Милинис и Сергей Прохоров, е замислен като къща за новите съветски хора, които не бива да се разсейват от изграждането на светлото бъдеще. В сградата за служителите на Народния комисариат на финансите, освен двуетажните килийни апартаменти, са проектирани отделни сгради за столови, детска градина и пералня и гараж.

През 2020 г. Домът на Народния комисариат по финансите е обновен: днес той е жилищна сграда и същевременно паметник на мечтите на комуната на бъдещето. Тук се организират обиколки с екскурзовод, а изложбеното пространство на Музея за съвременно изкуство „Гараж“ е отворено за посетители.

  1. Подводница в парк „Северно Тушино“

Павел Бедняков/Sputnik

Един от най-необичайните обекти на Химкинското водохранилище е дизеловата подводница Б-396. През 1980-1990 г. тя е част от Северния флот и патрулира границите в Баренцово море. След като подводницата е изведена от експлоатация, тя е предадена на Военноморския музей – от двадесет години се намира в парк „Северно Тушино“ и можете да влезете в нея.

  1. Сиромятнически хидровъзел

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

Откъде в Москва ще се появи средиземноморска вила? И гръцки храм? Макар че, ако се вгледате внимателно, вместо кариатиди и божества можете да видите фигури на работници. Това не е визуална измама, точно така изглеждат сградите на Сиромятническия хидровъзел, построен по проект на Георгий Голц. През 1930-те река Яуза е трябвало да стане плавателна, като се изгради система от шлюзове и се свърже с река Лихоборка и язовира Химки. В крайна сметка идеята е изоставена, но все пак е построен един шлюз. Хидровъзелът е заобиколен от ябълкова градина – недалеч от дизайнерския център Artplay е скрит малък парк.

  1. Гостини Двор

Александър Шчербак/ТАСС

В съседство с Кремъл се издига внушителната сграда на Гостиния двор – това място се използва за търговия още от XVI век. Тя е престроявана няколко пъти по проекти на известните архитекти Джакомо Куаренги и Осип Бове, а в началото на XIX в. Карл Гипиус я реконструира частично в класически стил.

Трябва да дойдете тук заради необичайната атмосфера: впечатляващото пространство е покрито със стъклен купол, през който прониква слънчева светлина. Може дори да ви се стори, че не сте в Москва, а някъде в Гран Пале в Париж. Или пък – в огромна бална зала, където гостите скоро ще започнат да пристигат.

  1. Метростанция „Комсомолская“

scaliger/Getty Images

Тази гара се смята и за една от „портите“ на Москва – тя се намира на площада на три железопътни гари. Освен това тя е и най-„облечената“ в столичната подземна система. Пищната украса е посветена на победата във Великата отечествена война. Украсена е с мозайки на Павел Корин с образите на Александър Невски, Дмитрий Донской, Михаил Кутузов, Александър Суворов, Кузма Минин и Дмитрий Пожарски, съветски войници край Райхстага. Мрамор, гранит, много бронзови полилеи, колони – всичко създава тържествено, празнично настроение.

автор: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest