Общество

10 необичайни изоставени места в Русия

Сред тях са къща с призраци, корабно гробище и дори изоставен адронен колайдер.

  1. Планинско село в Дагестан

Legion Media

Село Кахиб се намира на 160 км от Махачкала, столицата на Дагестан. Централната му част се състои от каменни руини, построени преди векове на стръмен планински склон с изглед към река Кахибтлар.

Руините са вписани в ландшафта до такава степен, че визуално се сливат със скалите и се вписват в околната среда. При по-внимателно вглеждане обаче старият изоставен град се показва в цялото си великолепие.

Историците смятат, че тези живописни къщи и кули са се появили през VIII-X век. Възможно е хората да са се заселили в този труднодостъпен район, за да отблъскват по-ефективно нашествениците.

  1. Зърнени елеватори в Ярославъл

Legion Media

Тези зловещо изглеждащи конструкции, наподобяващи филмова сцена от времето на постапокалипсиса, не са нищо повече от останки от съветската селскостопанска индустрия. По съветско време тези гигантски бетонни конструкции са били използвани за съхранение на стратегически запаси от зърно и затова са били оградени и строго охранявани. Точното им местоположение често е било засекретено. След разпадането на Съветския съюз много от тези стратегически обекти са изоставени и в крайна сметка се рушат. Днес тези кули привличат случайни посетители.

  1. Екраноплан на брега на Каспийско море

Legion Media

Този произведен в Съветския съюз екраноплан почива изоставен на брега на Каспийско море в Дагестан. Необичайното превозно средство, известно като „екраноплана Лун“, е било съветски военен проект, изоставен в началото на века.

Военната машина е създадена, за да бъде използвана в битки срещу вражески самолетоносачи, и е трябвало да лети близо до повърхността на водата, като по този начин избягва вражеските радарни системи.

  1. Корабно гробище в Мурманск

Legion Media

За да „пенсионира“ някои от своите кораби, Русия създава няколко „корабни гробища“ в Северния ледовит и Тихия океан. Може би най-разпознаваемото корабно гробище се намира в близост до военноморската база на Северния флот на Русия в Оленя Губа в Мурманска област. Там почиват десетки изведени от експлоатация кораби и дори подводници, след като са приключили активната си служба в армията.

  1. Диамантена мина в Якутия

Legion Media

През 1950-те години съветски геолози откриват огромни запаси от диаманти в Якутия. Легендата разказва, че след жизненоважното откритие те изпратили кодирано съобщение до Москва: „Ние изпушихме тръбата на мира. Тютюнът е страхотен.“ Оттук идва и името на диамантената яма: „Мир“, за която се твърди, че е наречена така заради кодираното послание.

Диамантената яма „Мир“ се разраства до огромни размери: над 500 метра дълбочина и 1200 метра в диаметър. В един момент разработването и поддържането на кариерата става опасно и собственикът ѝ я затваря, предпочитайки по-нов начин за добив на диаманти.

Гигантският открит рудник, в който са добити диаманти на стойност около 17 милиарда долара, е изоставен. В по-късни години архитекти се опитват да използват откритата шахта, за да разработят проект за футуристичен град под купол, но плановете им се провалят и мината остава изоставена и до днес.

  1. Фар на остров Сахалин

Legion Media

Този великолепен изоставен фар от години е туристическа атракция. Построен от японците преди последните дни на Втората световна война, фарът се издига на нос Анива, на едно от най-недостъпните места на острова.

Посетителите казват, че скоро фарът може да стане опасен за посещение, тъй като много от частите му са започнали силно да се рушат.

  1. Призрачен град в Магадан

Legion Media

Този призрачен град е изоставен от жителите, след като властите решават да затворят близките мини след тежък инцидент, при който загиват шестима работници. Останките от града, построени от затворници от ГУЛАГ през 1940-те години, стоят като стражи в този зловещ район. Въпреки че градът-призрак е обявен за обезлюден през 2010 г., редки пътешественици съобщават, че са забелязали няколко жители, които са отказали да го напуснат.

  1. Адронният колайдер в Московска област

Алексей Дружинин/ТАСС/Legion Media

През 80-те години на миналия век съветски учени планират да построят адронен колайдер за изучаване на частиците. Проектът изисква много копаене: под град Протвино, Московска област, са изградени огромни тунели. Когато проектът е спрян след разпадането на Съветския съюз и последвалата липса на финансиране, тунелите също са изоставени. Те се намират на 60 метра дълбочина, надхвърлят 20 километра дължина и привличат любителите на индустриалния туризъм, които се спускат на собствен риск.

  1. Водноелектрическа централа в Алтай

Legion Media

Водноелектроцентралата „Чемалская“ е построена през 1935 г. от около 700 затворници. През 2010 г. на централата се случва авария; конструкцията е частично наводнена. Оттогава централата не работи. Понякога туристически групи посещават изоставения обект.

  1. Вила Порр в Приморск

Юрий Котов/Youtube.com/Legion Media

В град Приморск в Калининградска област има призрачна вила. Тя е построена около 1905 г., когато градът е известен с немското си име Фишхаузен.

Нейният собственик, успешен бизнесмен, закупува над 100 хектара земя и построява имение от 13 стаи със сутерен и таван. Когато след Втората световна война градът става съветска територия, сградата е предадена на съветското министерство на отбраната и е превърната в санаториум, където лекуват туберкулоза.

Днес вилата стои изоставена и зловеща, наподобявайки обитавано от духове имение от типичен филм на ужасите.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest