Общество

10 най-нови произведения на изтъкнати руски дизайнери

От комплект за криптошах до рециклирани резбовани прозорци: дизайни, които преосмислят националните традиции и въвеждат новите технологии.

Вази „Четири сезона“ Treivas x B.Lab

Ирина Белоносова

Серията „Четири сезона“ се състои от четири кристални вази с различен дизайн (снежинки, венчелистчета, слънчеви лъчи, листа). Вдъхновена е от 2020 г., труден момент, когато наблюдавахме смяната на сезоните основно от прозорците си. Архитектурно студио Treivas, ръководено от архитекта и художник Олга Трейвас, дава ново значение на самата природа на материала.

Кристалната чаша обикновено се свързва с крехкост, но тези са точно обратното – изглеждат монументални и дори брутални. Освен това дизайнерите предлагат различна перспектива на културния беграунд: в СССР кристалната чаша не е само синоним на дефицитен артикул, но и символ на празника и очарованието. Серията е поризведена в колаборация с Бизнес лабораторията на Ирина Баранова B.Lab и се реализира в историческите кристални заводи „Гусевски“ и „Бахметиевски“.

Часовник-арома дифузер Spiritus, студио KIBARDINDESIGN

Студио KIBARDINDESIGN

Вадим Кибардин стартира Spiritus от KIBARDIN – продуктът е патентован от дизайнера и има няколко функции: това е аромадифузер и електронен часовник със смарт управление. Устройството е в корпус, който имитира овъглено дърво (в стила на традиционната японска техника якисуги) и включва LED осветление, създаващо почти магически ефект. Можете да зададете различно време на работа на дифузера (който има 300 мл резервоар) – от 30 до 180 минути.

Пейка от серията BABUSHKA, Олга Енгел

Пресснимка

Работата на дизайнерката е в стил, който може да се опише като „емоционално рециклиране“. Нейните неща „дават втори живот“ на детските спомени и предмети от миналото. Например колекцията BABUSHKA възстановява ежедневието от селската къща на бабата на Олга. Дизайнът на мебелите напомня на чекрък и на лопатите, които се използвали при приготвянето на хляб на руска печка. Серията пресъздава атмосферата на спокойствието на детството и домашната топлина. Тя включва седем различно оформени пейки от дъб, произведени в ограничени бройки – по 20 всяка. Могат да бъдат открити и в европейските галерии за дизайн Mia Karlova Galerie (Амстердам) и Armel Soyer (Париж).

Скулптура-лампа „Нов поглед“, Polli Products

Пресснимка

Зад този грабващ окото художествен обект от гипс и оптическа пластмаса стои цяла философия. „Нов поглед“ е отговор на нашата променяща се реалност. Дизайнерите описват работата си като разсъждение по темата за новото възприятие на света, което днес се формира през призмата на социалните мрежи и дигитализацията.

Витрина Made in AUGUST

Пресснимка

Дизайнерската лаборатория на Виталий Жуйков работи на границата между занаятите и новите технологии. Например редовно актуализираната колекция Portal включва уникални интериорни предмети в духа на „рециклиране на местната история“: те са изработени от старинни резбовани прозорци. Tази уникална витрина, например, е направена от реставриран наличник (руска рамка за прозорец – бел.ред.) от началото на ХХ в. от град Городец, исторически известен със своята дърворезба. От вътрешната страна шкафът е декориран с жостовска живопис (работилница UG-ART HOME DESIGN).

Килим от колекция Hear my Roooar, Андрей Будко

Полина Полудкина

Андрей развива темата за килимчетата от вълна, типичен руски традиционен материал. Те са украсени с дигитални принтове, създадени с помощта на бродираща машина и напомнят за бродериите, които някога са се използвали за руските традиционни облекла. Всеки дизайн е шарка, която се свързва с конкрета суперсила: камуфлажът маскира този, който носи дрехата, и следователно дава предимство в битка, докато татуировките (като вълча кожа) служат като защитен талисман.

Арт шах „Друго царство“, Тарас Желтишев

Пресснимка

Желтишев е първият на руската сцена на изкуството, който използва NFT технологии. Хрумва му идея за високотехнологичен шах с вградени микрочипове, който да служи като постоянен виртуален „сертификат на производителя“, предназначен да проследява автентичността на продукта в дигиталния свят. Дизайнерът използва разработчици в Хонг Конг. Той вярва, че новият речник на предметния дизайн включва „токени“ и „блокчейн“. Шахматните комплекти са достъпни в ограничен тираж от 20 броя. Прецизно изработените фигурки са създадени чрез 3D принтиране с висока разделителна способност и са завършени на ръка.

Маски re:d totems, 52 Factory

Оля Огоньова

Тези маски от рециклирана пластмаса са сред финалистите в миналогодишния международен конкурс Ro Plastic Prize 2021 за предмети от рециклирана или рециклириуема пластмаса. Колекцията, наречена RE:d totems, е създадена от осем дизайна, вдъхновени от славянската ритуална традиция. Тук миналото среща модерността: маските, които някога се изработват от клонки, брезова кора и ленти, днес се създават от рециклирана пластмаса, която ще може отново да служи на хората.

Гребен за коса от колекцията Tropicana, Григорий Маслеников (Gregory Emvy)

Пресснимка

Художникът и дизайнер често се обръща към руските си корени, за да преосмисли националните културни модели. Миналата година беше запомняща се с представянето на колекцията му от гребени за коса за новата московска марка за бижута Bun Jewellery. В търсенето си на нов културен код, той създава традиционни руски орнаменти за коса в модернистичен дух.

Лампа Amulet, Алексей Данилин за Maytoni

Пресснимка

През изминалата година работите на Алексей получиха около десетина престижни награди за дизайн, сред които и международните награди за дизайн на IDA 2021. Лампата е вдъхновена от древни украшения, които са имали свещено значение и са служили като амулети. Тогава на тях са нанизвали черупки, днес вместо това се използват съвременни технологии. Така лампата се фиксира към тавана с магнити, а захранването се подава директно чрез кабелите, на които е окачена. В резултат на това лампата не изглежда обемиста, а лека и компактна. За светлинен източник служи LED лентата на рамката, а украсата е от „мъниста“ от продухано стъкло.

автор: НАДЯ КУПРИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest