Общество

10 места в Русия, където можеше да снимат „Игра на тронове“

Сериалът изуми почитателите на сагата „Песен за огън и лед“ с неочаквани сюжетни обрати, непредсказуеми герои и, разбира се, с автентичната атмосфера на приказното Средновековие.

И у нас имаме подобни места!

  1. Уинтърфел – крепостта Ивангород

HBO, 2011-2019; Matthias Graben/Global Look Press

Заснежени хълмове обграждат родовия замък Уинтърфел, където започва действието на поредицата. Той е дом на поданиците на семейство Старк и зад стените на тази могъща постройка те се крият по време на вражески нападения.

Уинтърфел не отстъпва по нищо на крепостта Ивангород от XV в. на брега на река Нарва. Построена от италиански архитекти, тя има мощни стени с бойници, множество кули с конусовидни покриви и няколко сгради на територията си. Отвън гледката към крепостта наподобява очертанията на замъка на Старк.

  1. Територия отвъд Стената – Хибините

HBO, 2011-2019; Yulia-B/Getty Images

Първият сезон започва отвъд Стената – в слабо известните снежни територии. Тук има гори, но по-голямата част от тях е неизследвана, покрита със сняг и лед.

Руските Хибини, планинска верига на полуостров Кола, са неразличими през зимата от земите на „свободните хора“ отвъд Стената. Хибините са на 390 милиона години, има няколко ледника, в планините се провеждат състезания по фрирайд, а най-големите късметлии могат да „хванат“ северното сияние.

  1. Стената – Национален парк Ленски стълбове в Якутия

HBO, 2011-2019; Legion Media

Изглежда отправна точка за Северната стена, която разделя Седемте кралства от Дивите и Белите бродници, е бил Националният парк „Ленски стълбове“ в Якутия.

В телевизионния сериал Стената е гигантски леден вал висок 200 метра и дълъг стотици километри от море до море. Според легендите за построяването ѝ са помогнали първите хора и великаните.

Ленските стълбове се простират на 40 км покрай брега на р. Лена, но са също толкова високи – от 100 до 220 метра. Този природен комплекс, включен в списъка на ЮНЕСКО, наподобява каменна гора. Преди стотици милиони години той е бил дъно на море, но след издигането на сибирската платформа вследствие на тектонични размествания, тези варовикови отлагания са се превърнали в планини.

Стълбовете изглеждат особено живописно през зимата, покрити с лед и сняг – те се надвесват над реката като великани. А ако се погледне от върха на хребета към брега, колоните приличат на опашката на дракон.

  1. Дворец в Кралския чертог – Лястовиче гнездо

HBO, 2011-2019; Legion Media

Първият епизод от проекта показва антагониста на Севера – Кралски чертог, столицата на Седемте кралства. Тук на един хълм се издига величественият Червен замък, резиденция на управляващия дом: от едната страна на крепостта се открива панорама към града, а от другата – към скалата над реката.

Подобно място има и на нос Ай-Тодор в Крим – псевдоготическият замък Лястовиче гнездо, разположен на 40-метрова стръмна скала. Постройката в романтичен стил прилича на сграда от приказките. Тя е по-грациозна и компактна от своя аналог в Кралския чертог.

Лястовичето гнездо има само четири стаи, антре, каменна кухня без прозорци и със стъклен покрив. Първоначално е била построена за богато благородническо семейство, което е живяло в нея известно време. Но след революцията от 1917 г. сградата е изоставена, в нея са се помещавали складове, читални и ресторанти.

  1. Степите по пътя към Ваес Дотрак – Кузоменски пясъци

HBO, 2011-2019; Лев Федосеев/ТАСС

След като става халиси, Даенерис Таргариен пътува с халския си съпруг Дрого и неговата конна армия през многокилометрова степ по пътя към Ваес Дотрак, единствения град на номадските племена дотраки.

На брега на Бяло море, в непосредствена близост до поморийското село, се намират Кузоменските пясъци. Те се наричат още Северната пустиня. Преди около век поради изсичането на дърветата и пашата на добитъка тук се появява антропогенна пустиня: тук се образуват пясъчни дупки, бархани и дюни.

Символично е, че Кузоменските пясъци сега са популярни сред „ездачите“ – обаче не конници, а водачите на АТВ-та или джипове. Гонките по дюните са добре познато забавление за местните жители и туристите.

  1. Замъкът на Тирел от Хайгарден – Генуезката крепост

HBO, 2011-2019; Legion Media

Замъкът Тирел от Хайгарден, разположен в гъсто населен и един от най-богатите райони на Седемте кралства, е смятан едва ли не за най-красивия във Вестерос. Разположен е на река, а главната крепост е заобиколена от три пръстена от зъбчати стени.

Веднага прави аналогия с Генуезката крепост в Судак, която заема площ от 30 хектара. Първите ѝ отбранителни съоръжения са построени тук още през VII в. от византийците, а през Средновековието са добавени наблюдателни кули.

  1. Водни градини на Дорнийския дворец – Дербентската цитаела Нарън-Кала

HBO, 2011-2019; Legion Media

Още по на юг в Седемте кралства се намира Дорн – регион на пустини, горещи ветрове и планини. Той се управлява от рода Мартел от семейния замък Слънчево копие и страноприемницата Водни градини. Последната се намира на високо място, заобиколена от здрави стени, които крият високи кули и лабиринти от анфилади.

По описание Дорн се асоциира с Дагестан, а Дербент би могъл да бъде колоритно място за заснемане на филма. В древния град на висок хълм се намира персийската цитадела Нарън-Кала с мощни стени, дебели три метра и високи 20 метра.

Построена през VI в. на стратегически важно място на Каспийско море, крепостта е запазена в добро състояние. В нея се намират и впечатляващи бани, подземно водохранилище, извор, както и руини на дворец и джамия. Прилича на средновековна фантазия.

  1. Железни острови – крайбрежието на Камчатка

HBO, 2011-2019; Pavel Shabanov/Getty Images

Сурови хора и жестоки пирати живеят на Железните острови, управлявани от Дома на Грейджой. Те са разположени в залив с буйни води и се възползват от честите мъгли, за да нападат изпаднали в беда мореплаватели.

Крайбрежието на Камчатка е не по-малко живописно. В източната част на полуострова има много заливи и заливчета, а покрай бреговата линия се простират стръмни склонове. Уникалната природа, термалните извори, плажовете с черен пясък привличат любителите на атмосферни гледки.

  1. Кулата на Радостта – Ингушкия комплекс Вовнушки

HBO, 2011-2019; Stanislav Sablin/Getty Images

Кръглата каменна кула в подножието на Червените планини е представена в шести сезон. Постройката е кръстена на Рейгар Таргариен – това е мястото, където той прекарва времето си с любовницата си Лиана Старк. И именно тук тя ражда Джон Сноу.

Величествената постройка, брулена от ветровете от Дорийските марки и Принцовия превал, изглежда внушително в сериала. Но не по-малко впечатляващ е и средновековният комплекс Вовнушки в Джейрахския район на Ингушетия.

Това е комплекс от високопланински отбранителни съоръжения, състои се от три кули: две са на върха на скалата, а друга се издига срещу нея. Предполага се, че високите постройки с пресечена пирамидална форма и тесни прозорци с бойници са построени през XVII-XVIII век.

Разположени са в живописно речно дефиле на фона на планински вериги. Човек веднага се сеща за приказки за принцеси, рицарски турнири и дракони.

  1. Драконите на Есос – Казанският Зилант

HBO, 2011-2019; Legion Media

На изток от Вестерос се намира обширният континент Есос, който е дом на много дракони. По времето, когато започва „Игра на тронове“, те са смятани за изчезнали – в първите сезони в кадрите се появяват само гигантски скелети и вкаменени яйца.

Зилант е смятан за „казанския дракон“ – образът му виждаме и на герба на Казан, на сградите на централната жп гара, Адмиралтейството и в метрото. Ако искате да се впуснете в лов на дракони, трябва да потърсите скулптурите на Зилант в местния парк „Хилядолетие“.

автор: АННА НЕХАЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest