10 любими на всеки руснак ястия от съветските столови

Хората, израснали в Съветския съюз, със сигурност помнят тези питателни и достъпни обеди, сервирани в обществените столови. Менютата из страната са почти еднакви, приготвени според официалния държавен стандарт.

  1. Месни кюфтета с картофено пюре

Legion Media

Най-популярният обяд в съветската столова включва кюфте с картофено пюре и салата от зеле и моркови, наречена „Витаминна“. Звучи простичко, нали? Но е наистина сложно да приготвиш това блюдо вкъщи – има тайна съставка. Тези кюфтета са толкова вкусни… заради ръжения хляб в тях! Според рецептата трябва да сложите месо и хляб в пропорция 60/40. Не, наистина! В Русия ръженият хляб е смятан за по-здравословен от белия, така че го слагат дори в каймата! Разбира се, по чисто икономически причини. Но тогава се случва магията на истинските съветски кюфтета – и вкусът е такъв, че ще си оближете пръстите!

Ястието си подхожда най-много с картофено пюре, свежа салата и… филийка ръжен хляб!

Ето и нашата рецепта за съветските кюфтенца.

  1. Гулаш с паста

Legion Media

Парченца говеждо с паста е съветският вариант на най-известното унгарско ястие. Специалното в него е сосът, направен от бульон и доматено пюре, наречен подливка. Някои дори молят персонала да им сипва повече подливка и не ги вълнува месото. „Мисля, че добавяха брашно в соса“, казва московчанката Дария Соколова, спомняйки си детството. „Съвестта не ми позволява да ям брашно с паста, но за столовите е нормално. Беше вкусно, когато подливката заливаше цялата паста…“.

  1. Печен омлет

Legion Media

Как това обикновено ястие става толкова пухкаво? Първо, когато готвите, никога не трябва да ползвате растително олио, само масло. Второ, в столовите има специални дълбоки тигани.

Когато печете във фурната, омлетът става пухкав. Ако искате да приготвите вкъщи, ще ви трябват 5 яйца, чаша мляко, сол на вкус и масло за намазване. Печете около 30-35 минути.

  1. Бяла риба с марината

Legion Media

В съветските столови четвъртък е ден за риба и това ястие е най-популярното. Това може да е костур, треска, шаран, минтай – или която и да е риба от магазина. За да я направят по-питателна, готвачите топят парчетата в брашно и ги пържат в така наречената „марината“ от моркови, лук и доматено пюре. Това ястие е вкусно дори на следващия ден – студено.

  1. „Таралежи“ с ориз

Legion Media

Тези месни топки се наричат „таралежи“, защото заради ориза кюфтетата изглеждат сякаш имат бодли. Готвят се в домати или в бял сос (нещо като бешамел). Първоначалната идея е „таралежите“ да стават и за основно, и за гарнитура, но много хора просто ги ядат с повече ориз, картофено пюре или хляб. И защо не?

  1. Супа солянка

Legion Media

Тази супа може да се приготви от различни „остатъци“, затова е много популярна в съветските столови. Традиционната рецепта включва месо и кисели краставички, но може да се прави също с риба или наденички. Горещата супа обикновено се сервира със сметана.

  1. Сирники

Legion Media

Съветските столови обикновено не предлагат много десерти. И все пак често има сирники, сервирани с кондензирано мляко. Брашното в тези сладкиши е заменено с грис, което ги прави по-нежни. „Пробвах да направя такива сирники вкъщи, но се провалих“, признава Юлия Петушкова от Нижни Новгород. „Може би заради идеалните пропорции на творог и грис, а може би заради хартията за печене, която използвах, но само в столовите изглеждаха толкова вкусно.

Пробвайте и нашата рецепта за сирники, пържени палачинки с извара!

  1. Пухкави оладушки със сладко

Legion Media

Сред различните видове палачинки, тези малки и пухкави олади често се поднасят в училищата и заводските столови – и до днес са популярна закуска в Русия. Автентичната съветска рецепта включва брашно, яйца, захар, сол, вода и мая – без последната съставка палачинките няма да са пухлави.

Пробвали ли сте някога пухкавите олади? Опитайте ТАЗИ рецепта!

  1. Московски кифлички

Виктория Дрей

В съветските столови винаги можете да намерите ръчно направени сладкиши. Може би не са изискани и разнообразни като във френските пекарни, но са пресни и от натурални продукти. Тези кифлички днес се наричат Московски и обикновено се пекат във формата на сърце. Изглеждат много простичко и не изискват специални умения – просто парче тесто с малко захар. Но можете ли да си представите прекрасния аромат на тези прясно изпечени лакомства?

  1. Компот

Legion Media

Супа, основно и компот от сушени плодове за десерт. Най-добрите съставки за тази безалкохолна напитка са ябълките, крушите, прасковите или стафидите. В съветските столови компотите обикновено са много сладки и мнозина обичат да ги пият и днес.

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest