Общество

10 лесни начина да откриеш Русия

Ако не е възможно да пътуваш, можеш да се запознаеш с нашата голяма страна онлайн.

Предлагаме ти избраните от нас топ пътешествия.

  1. Прочети „Война и мир“

„Война и мир“Харпер, 2010 г.

Ако все още не си имал възможността да прочетеш този четиритомник, сега е моментът! Ще скочиш направо от скучната реалност на карантината във великолепния свят на Русия от XIX  век, пищни дворцови баловете, истории за благороднически фамилии, първа любов, война с Наполеон, предателство и смърт, разбира се. Не само ще се насладиш на интригуващ сюжет, но и ще намериш философските идеи на Лев Толстой за природата на хората и смисъла на нашия живот. Освен всичко това ние се гордеем с този роман, защото той е класически пример за голямата руска литература.

  1. Гледай „Огледалото“ на Андрей Тарковски

Андрей Тарковски/Киностудио „Мосфильм“,1974

Наследството на руския режисьор Андрей Тарковски е златен архив на руското кино и неговите произведения са включени във всички възможни задължителни списъци с филми, които трябва да се гледат. Освен това те са номинирани за десетки международни награди. Бавните кадри на Тарковски и епичните пейзажи, широките пространства и поля отразяват руския живот – и той бавен и премерен. И в същото време Тарквоски показва прочутата руска „таска“ (на руски тоска), непреводим вид на отчаяние, което чужденците едва ли могат да разберат. Сюжетите на седемте му филма могат да се случат по всяко време и във всеки свят, но те са изключително значими и са руският живот.

  1. Гледай балета „Лебедово езеро“

Танцът на четирите малки лебеда вероятно е най-разпознаваемата част от известния балет  „Лебедово езеро“ на композитора Пьотр Чайковски. Балетът е наистина една от най-известните и популярни постановки на руските балетни трупи. Във времена на самоизолация невероятната хореография, сценография и прекрасната музика остават достъпни за зрителите по целия свят чрез YouTube. Следвай графика на онлайн излъчванията на Болшой и Мариински театър или гледай пълната версия на балета на Кремъл.

  1. Научи някои фрази на руски

Getty Images

Да, руският език е труден и е голямо предизвикателство да го овладееш. Но има много начини за научаваенто му дори безплатно и, ако имаш време и желание, всичко е възможно. Или поне можеш да научиш няколко от най-лесните фрази, за да изненадаш приятелите си. Но, в случай че вече знаеш малко руски, ето ти и някои от най-дългите и трудни думи, плюс бонус-подсказка как можеш да ги овладееш! А за особено любознателните, ето и 5 руски думи, които трудно се превеждат на български език.

  1. Разгледай най-големия подземен музей

„Славянский Бульвар“Legion Media

Пътуването с московското метро е (или преди е било) ежедневие за милиони московчани, но за туристите е прекрасна колекция от красота. Гледай зашеметяващите му мозайки и скулптури и направи виртуална обиколка по топ 10 + 10 от най-красивите станции, избрани от Russia Beyond.

  1. Пътувай до езерото Байкал с Russia Beyond

Всеволод Пуля

Русия е известна не само с Москва и Санкт Петербург, но и с уникалната си природа. Едно от най-големите чудеса е езерото Байкал, най-дълбокото езеро на нашата планета и невероятно живописно. Виж тези спиращи дъха снимки на байкалския лед, направени през зимата от нашия главен редактор.

  1. Възхити се на уникалните дървени руски църкви

„Малые Корелы“

Руският север е известен със своята дървена архитектура. Разгледай тези абсолютно уникални дървени църкви. Няма да повярваш, но всички тези църкви са построени без нито един гвоздей и не са се разрушили до ден днешен!

Друго място, пълно с древни църкви, предимно каменни, е туристическият маршрут на Златния пръстен на около 160 мили от Москва. Списъкът с уютни градове ще те удиви със златните си куполи и живописните манастири и ще те накара да планираш следващото си пътуване до Русия точно по този пръстен.

  1. Опитай се сам да приготвиш борш

Legion Media

Всяка руска домакиня или готвач имат своя собствена рецепта и тайна как да се приготви тази популярна супа. Руснаците имат особена любов към тези храни – виж тези 10 вкусни руски супи, които непременно трябва да опиташ!

  1. Научи се как да пиеш водка

Legion Media

Много чужденци, които посещават Русия, нямат търпение да опитат истинската водка, защото течността, която се продава в чужбина, наречена водка, няма нищо общо с нашата, освен името. Научи се как да пиеш водка и да не се напиеш. Ето и списъкът на основните мезета за водка, защото винаги трябва да ядеш, докато я пиеш. И накрая, научи основните тостове, с които да впечатлиш онлайн приятелите си, когато се пие.

  1. Танцувай на песни на руска поп група

Little Big

Една от най-популярните руски групи, Little Big, събира милиони гледания в YouTube на своите приказни видеоклипове и песни. Тя трябваше да се представи на конкурса за Евровизия тази година … но ние можем да се наслаждаваме само на техните изпълнения онлайн. Тук събрахме най-готините композиции на Little Big.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest