10 изненадващи факта за спорта в СССР

Какво е спортното минало на Русия?

Събрахме най-странните и интересни събития и факти. От първата Олимпиада до футболния мач на Червения площад, чийто зрител става Йосиф Сталин. 

  1. Публична поява на комунистическия флаг в Европа

Съветски футболисти в Париж, 1926 г.

Съветски футболисти в Париж, 1926 г.Свободни източници

Символиката и химните на социалистическите страни не са били приветствани на международни съревнования в Европа: например било е забранено да се показва червеният флаг на СССР, както и да се изпълнява съветският „Интернационал“. Футболистите на съветския национален отбор намират хитро решение, за да излязат от ситуацията по време на международния турнир през 1932 г. за страните от Балтика, Скандинавия и Германия. Капитанът на отбора Артьомиев прекарва през митницата знамето като го омотава около тялото си. Отборът излиза на стадиона като носи над себе си огромното платнище.

  1. Първият радиорепортаж за спорта в СССР

Вадим Синявски

Вадим СинявскиСвободни източници

Разпространението на радио върви ръка за ръка с популяризацията на спорта. На 26 май 1929 г. футболният мач между националния отбор на Украйна и на Москва за първи път в историята е коментиран по радиото от 22-годишния Вадим Синявски. По-късно той става легендарен коментатор, един от първите спортни журналисти в СССР. Един любопитен факт – един от най-силните таланти на Синявски е неговият идеален слух, след като преди да стане инструктор по предаване на спортни събития той работи като пианист в московски кинотеатри.

  1. Футболният мач на Червения площад

Свободни източници

През 1936 г. е организиран футболен мач на… Червения площад. Главен зрител на мача става Йосиф Сталин, голям фен на този вид спорт. Срещата е планирана като финал на мащабен физкултурен парад. На полето играе основният състав на „Спартак“ и неговия екип-дубльор. За мача на площада е постлан гигантски зелен килим с площ 9000 кв. м, в чието ушиване участват 300 души. Играта, между другото, преминава по предварително написан сценарий – Сталин вижда каквито си иска голове.

  1. Нормите на ГТО като знак за качество на спортсмена

Н. Кубеев/МАММ/МДФ

През 1932 г. в страната започва прилагането на масовия проект в областта на физическата култура, който определя новата концепция за живота на съветския човек, с абревиатура ГТО (Готов за труд и отбрана). Според плана всеки съветски човек трябва да бяга добре, да скача, да стреля, да хвърля, да плува, да прави лицеви опори и т.н. Степента на неговата подготовка се е определяла от нормите на ГТО, а успехът – отличаван със значка. Проектът се прилага чак до разпадането на СССР. 

  1. Призът за шампионата по футбол е бил ваза

Тренцорът на отбор

Тренцорът на отбор „Арарат“ Никита СимонянАлександър Абаза/МАММ/МДФ

Дълго време съветското ръководство е било против поощряването на спортистите. Считало се е, че медалите и наградите са повеи на буржоазния Запад, които не би трябвало да съществуват в социалистическа страна. С течение на времето тази позиция се променя. Призът на шампионата по футбол е създаден по модел на ръководителя на футболния съвет Алексей Соколов. През 1930-те години той купува ваза с капак в един антикварен магазин в Москва. Бижутери ѝ слагат крачета и поставят по средата герба на СССР, а отгоре – фигурка на футболист. 

  1. Съдбата на братя Старостини

Свободни източници

През пролетта на 1942 г. НКВД арестува символа на столичния „Спартак“, заслужения майстор на спорта Николай Старостин. По-късно на „Лубянка“ са докарани и тримата му братя, които също са били играчи на „Спартак“. Следствието по делото продължава над 1,5 години – те са обвинени в опит за убийство на Сталин на парада през 1937 година. Впоследствие обвинението е преквалифицирано във „възхвала на буржоазния спорт и опити в съветския спорт да бъдат прокарани буржоазни нрави“. Машината, която била във формата на футболна обувка, видите ли, преминавала на десет метра от Мавзолея и това щяло да позволи на Старостни да извършат терористичен акт. Братята са осъдени на 10 години и са пратени на заточение – всеки на различно място, за да не се срещнат.

  1. Спортистите по време на Втората световна война

Свободни източници

Москва остава едно от последните места в Европа, където по време на войната се провежда шампионат по футбол. Въпреки ожесточените стълкновения със силите на врага, спортистите продължават да играят мачове, макар впоследствие шампионатът все пак да е прекратен. На петия ден от войната е сформирана ОМСБОН (съкращение на руски на Отделна мотострелкова бригада със специално предназначение на НКВД), в която влизат различни спортисти – от лекоатлети и стрелци до скиори, боксьори и плувци. Основната задача на ОМСБОН са диверсионни операции на фронта и в тила на врага.

  1. „Динамо“ във Великобритания

Sputnik

След войната, през есента на 1945 година, съветският отбор „Динамо“ поема на турне в различни градове на Великобритания. Официално това спортно мероприятие, чиято задача е да се окаже подкрепа на съюзниците през тежкото следвоенно време, е демонстрация на общите успехи в спорта. Само че съветската делегация предявява на британците редица искания за регламента на приятелските мачове: да се играят мачове само с английски клубове не по-често от веднъж на седмица (предимно в съботите), никакви развлекателни мероприятия, които не са свързани с футбола, загрявания и тренировки преди самия мач (този пункт силно озадачил британците). Съветските футболисти играят четири мача, печелят два от тях, а останалите два са с равен резултат.

  1. Главната шахматна държава

Анатолий Гаранин/Sputnik

През 1948 г. Михаил Ботвиник печели световното първенство по шах, което се провежда като турнир и се играе в Хага и в Москва, и става световен шампион по шахмат. След тази победа шахът става държавен спорт, а съветската шахматна школа придобива доминиращо положение в целия свят в продължение на десетилетия: любители и професионалисти подробно анализират схеми и мачове на съветските гросмайстори Ботвиник, Михаил Тал, Тигран Петросян, Борис Спаски, а по-късно на Анатолий Карпов и Гари Каспаров.

  1. Главният стадион на съветския спорт

Иван Шагин/Sputnik

Един от първите и най-мащабни стадиона в страната става арената на ведомственото спортно сдружение „Динамо“. Това е първият и успешен опит да се създаде съоръжение от железобетон от такъв мащаб: стадионът има места за 25 000 зрители. Построен е за рекордно кратък срок – само за година и вече през лятото на 1928-а там е проведена Всесъюзната Спартакиада. Проектът за стадиона е на Дмитрий Йофан и Моисей Гинзбург, но в крайна сметка стадионът е построен по коригирания план на Аркадий Лангман и Лазар Чериковер. 

Russia Beyond благодари на документалния проект на онлайн-киносалона KION „Спортът на XX век“ за помощта при подготвянето на материала. 

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest