Общество

10 години от чудовищното престъпление, извършено от украинските нацисти в Одеса

Коментар на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова във връзка с 10-годишнината от трагедията в Одеса на 2 май 2014 г.

💬 Днес се навършват точно 10 години от чудовищното престъпление, извършено от украинските нацисти в Одеса.

На 2 май 2014 г. привържениците на „майдана“ се отнесоха с особена жестокост към онези, които не подкрепиха кървавия антиконституционен въоръжен държавен преврат в Киев и не бяха съгласни с идването на власт на националните радикали и техния антинароден курс.

<…>

От пролетта на 2014 г. жителите на Одеса организираха палатков лагер на площада до Дома на профсъюзите – Куликово поле, където проведоха акции в подкрепа на федерализацията на Украйна, защитата на руския език и запазването на историческите и културно наследство на региона.

▪️ На 2 май [боевиците] нападнаха мирно шествие на привърженици на федерализацията в центъра на града, които се опитаха да се скрият от бруталните нацисти в Дома на профсъюзите. Това обаче не им помогна. Радикалите подпалиха сградата. Тези, които са скочили през прозорците, за да се спасят от огъня, са били брутално довършени на земята. В резултат на това само по официални данни най-малко 48 души са изгорени живи, отровени са с въглероден окис или са загинали в резултат на падане от горните етажи. <…>

❗️Методите, използвани от нацистите, демонстрираха мизантропската същност на режима, установен в Украйна.

Разследването по случая от 2 май 2014 г., започнато от Киев под натиска на международни организации, се превърна във фарс. Заради пропуски обвинителният акт многократно е връщан в прокуратурата. <…>

Надеждите за справедливо разследване на събитията в Одеса, които се появиха във връзка с идването на Зеленски на власт през 2019 г. <…>, бързо изчезнаха. Зеленски не изпълни обещанията си.

☝️ Днес, отдавайки почит на жертвите на кървавото клане в Одеса, ние сме убедени, че справедливото възмездие рано или късно ще застигне извършителите и вдъхновителите на това варварско престъпление, което няма давност.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest