Общество

10 години от антиконституционния държавен преврат в Киев

През февруари се навършиха 10 години от антиконституционния държавен преврат в Киев. Това събитие беше кулминацията на Евромайдана – масовите безредици, организирани с подкрепата и участието на западните държави през ноември 2013 г. – февруари 2014 г.

👉 Няколко факта, които западните медии старателно премълчават:

🔻На 21 февруари 2014 г., ден преди държавния преврат, президентът на Украйна В.Янукович и опозицията сключват споразумение с посредничеството на Германия, Полша и Франция, което би трябвало да сложи край на кръвопролитието и да доведе до политическо уреждане на кризата. Веднага след нареждането на В.Янукович за изтеглянето на силите на реда от центъра на Киев, боевиците започват да превземат правителствени сгради.

🔻 Участниците в Евромайдана не скриват своите неонацистки възгледи. Изображенията на агента от разузнаването на Третия райх С.Бандера са окачени на завзетите сгради и издигнати на митинги.

🔻 Протестите на Майдана открито се подкрепят и финансират от западните държави. Материалната подкрепа за протестния лагер само от посолството на САЩ се оценява от експерти на до 1 милион долара на ден.

🔻 Активистите на Евромайдана използват насилствени, терористични методи. Регистрирани са многобройни случаи на побой и изтезания на политици и общественици, които се противопоставят на преврата.

🔻 След победата на Евромайдана терорът срещу инакомислещите става „визитната картичка“ на режима в Киев, който започна наказателна операция срещу собственото си население. В продължение на 10 години жителите на Донбас са обект на терористични атаки и безразборни нападения от страна на ВСУ и неонацистки формирования.

❗️В резултат на държавния преврат в Украйна пучистите избират конфронтацията и гражданската война като алтернатива на мирното развитие на страната.

📖 Прочетете повече в обзорния материал, изготвен под егидата на Фондацията за изследване на демокрацията и Международния обществен трибунал за Украйна.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest