Общество

10 главни съветски филма от 1950-те

Заснетият през 1957 г. „Летят жерави“ изобщо не подхожда на всичко, снимано преди това в СССР.

В него едва ли не за първи път в съветското кино главните герои не са шаблонно „правилни“, а са човечни.

  1. „Верни приятели“ (1954)

Михаил Калатозов/Мосфильм,1954

Сашка, Борка и Васка от московските покрайнини някога дават клетва, че непременно ще направят пътешествие на сал по голяма река. След 30 години зарязват всичката си работа и се събират, за да осъществят отдавнашната си мечта.

„Верни приятели“ е една от най-успешните и популярни съветски комедии. И все пак може и да не се появи на екрана заради своенравието на киночиновниците. Те искат сюжетът да се замени с круизен параход, тъй като, според тях, солидните и уважаващи себе си хора не могат да се занимават с такива детинщини. За щастие успяват да запазят оригиналната идея.

  1. „Максим Перепелица“ (1955)

Анатолий Граник/Ленфильм, 1955

Максим Перепелица е весел и находчив младеж от украинско село, но и крайно мързелив и без късмет. От всичко това страдат съседите му. Когато е призован в армията, съселяните му са обнадеждени, че може поне тя да направи от него човек.

Именно във филма „Максим Перепелица“ за първи път на големия екран е показан автомат „Калашников“, приет на въоръжение през 1949 година.

  1. „Делото на Румянцев“ (1955)

Йосиф Хейфиц/Ленфильм, 1955

Шофьорът Саша Румянцев изпълнява рутинна задача от началника си да достави товари, без да предполага, че престъпници замислят голяма афера срещу него. В крайна сметка товарът е откраднат. Румянцев е арестуван и сега трябва сериозно да се постарае, за да докаже невинността си.

Един от първите съветски детективски филми е заснет в Талин и първоначално лидерът на цялата тази престъпна мрежа в него е естонец. Чиновниците виждат в това разпалване на междунационална вражда, затова на създателите им се налага да направят нов главен герой – руснак, който се представя за естонец.

  1. „Карнавална нощ“ (1956)

Елдар Рязанов/Мосфильм,1956

Работниците в Дома на културата се подготвят за новогодишен маскин бал, когато Серафим Огурцов, назначен за изпълняващ длъжността директор, се намесва в техните планове. Началникът не харесва веселата презентационна програма и ще я замени със скучна стандартна бюрократична. Служителите, разбира се, не са съгласни с това.

Преди излъчването на големия екран „Карнавална нощ“ е гледан от официални лица, които оценяват филма като изключително неуспешен. Поради това премиерата на музикалната комедия преминава тихо и без реклама. За всеобща изненада, лентата има невероятен успех сред публиката – той не само става лидер на боксофиса, но и е признат за най-добрия филм за 1957 г. според списанието „Съветски екран“.

  1. „Пролет на улица Заречная“ (1956)

Феликс Миронер, Марлен Хуциев/Одеско киностудио, 1956

Татяна Левченко, учител по руски език и литература, получава работа във вечерно училище за работници от металургичен завод. Но тази работа не е лесна. Не само, че младата възпитаничка на педагогическия институт няма никакъв опит, но и студентите са или на същата възраст като нея, или много по-възрастни от нея.

Името на улицата „Заречная“ е измислено от сценариста Феликс Миронер. След шумния успех на филма улици с това име започват да се появяват в целия Съветски съюз и днес има такива в повече от 30 града.

  1. „Летят жерави“ (1957)

Михаил Калатозов/Мосфильм,1957

Борис и Вероника се женят и изглежда, че ги очаква красиво безоблачно бъдеще. Внезапно обаче избухва война, която поставя връзката им на изпитание.

Актьорите не се жалят по време на снимките. Татяна Самойлова, която играе Вероника, се разболява от туберкулоза, но не прекъсва работата си, а Алексей Баталов, който играе Борис, дори ляга на операционната маса със сериозно нараняване на лицето. Благодарение на професионализма на хирурзите всичко минава добре.

„Летят жерави“ е единственият съветски игрален филм, който печели „Златна палма“ в Кан.

  1. „Тихият Дон“ (1957)

Сергей Герасимов/Московско киностудио „М. Горки“, 1957

Трисерийният игрален филм по едноименния роман на Михаил Шолохов разказва за трудната съдба на донските казаци по време на Гражданската война в Русия, когато роднини и близки приятели са от двете страни на барикадите. В центъра на историята е фигурата на казашкия командир Григорий Мелехов, който се лута от единия воюващ лагер в другия, опитвайки се да разбере кой път в крайна сметка е правилният.

„Тихият Дон“ е заснет в казашките райони на съветския юг, където участниците в тези трагични събития по онова време са все още са живи. Те са главните съветници на филма, като разказват на актьорите как да станат истински казаци.

  1. „Височина“ (1957)

Александър Зархи/Мосфильм,1957

Филмът разказва за трудното ежедневие на съветските енергетици, които се занимават с изграждането на доменна пещ. Всеки ден те рискуват живота си, изкачвайки се на голяма височина. В същото време трябва да се справят с редица проблеми в личния си живот.

Сцените, които се развиват на голяма височина, са заснети с комбинирани методи на снимане. Актьорите, заснети в залата, са наслагвани на фона, заснет на място.

Някои сцени обаче са заснети на реалната конструкция на доменната пещ на металургичния завод в Днепродзержинск (днес град Каменское в Днепропетровска област, Украйна) на височина около 40 метра. На площадката постоянно присъстват каскадьори, но изпълнителите на главните роли предпочитат сами да изпълняват всички каскади. 

  1. „Съдбата на човека“ (1959)

Сергей Бондарчук/Мосфильм,1959

Войната лишава Андрей Соколов от всичките му близки: съпругата и двете му дъщери са убити при бомбардировка, а точно в навечерието на Деня на победата е убит и синът му, офицер от Червената армия. Животът почти е сломил Андрей, но изведнъж той среща момчето Ваня – то също е загубило цялото си семейство. Мъжът осъзнава, че е твърде рано да се погребе, защото може да замени бащата на сирачето.

„Съдбата на човека“ е режисьорският дебют на Сергей Бондарчук, който след това става известен с адаптацията на романа „Война и мир“ и с постановката на грандиозния „Ватерло“. Той изпълнява и главната роля в лентата.

Филмът е признат за най-добър филм на 1959 г. от списание „Съветски екран“ и е награден на международни филмови фестивали в Чехословакия и Австралия.

  1. „Балада за войника (1959)

Григорий Чухрай/Мосфильм,1959

Редник Алексей Скворцов унищожава два немски танка с противотанково оръдие и командването за награда му разрешава да отиде вкъщи да се види с майка си. Филмът разказва за това нелеко пътуване, при това в началото на лентата глас зад кадър ни съобщава, че войникът така и не доживява до Победата.

„Балада за войника“ излиза с голям успех както в Съветския съюз, така и зад граница. Филмът е отбелязан със специален приз на журито на фестивала в Кан, а освен това получава и номинация за Оскар в категория „Най-добър оригинален сценарий“.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest