10 факта за Русия, на които чужденците не вярват, докато не я посетят

Може да подозирате, че по улиците на Русия обикалят мечки, но никога няма да го повярвате, докато не го видите със собствените си очи.

Русия е безопасна

Сергей Киселев/Агенция „Москва“

Това е нещо успокояващо, което всеки турист, отправил се към Русия, чува от туристическите агенции и онлайн източниците. Повечето хора се оказват в Москва и Санкт Петербург, а притесненията им за тези два града са особено силни, сякаш е трудно да се повярва, че места с милиони жители могат да бъдат безопасни.

Следователно не можете да сте сигурни, освен ако не го видите лично. В Москва и Санкт Петербург местните жители и туристите спокойно използват своите телефони, лаптопи и камери на публично място. Това, което може да изненада чуждестранните посетители, е, че същото се отнася и за провинциите.

Както във всяка друга държава има определени места, които трябва да избягвате, но като цяло липсата на безопасност е едно от най-заблуждаващите и погрешни схващания, които хората имат, преди да посетят Русия.

Веригите за бързо хранене са по-добри тук

Петър Ковалев/TASS

Изненадващо е за много чужденци – и дори за самите руснаци – да открият, че международните вериги за бързо хранене тук обикновено са по-подредени и чисти, отколкото същите могат да бъдат в други страни.

Ето какво казва онлайн потребителят Макс Янков:

„Странно е, че международните вериги за бързо хранене в Москва са далеч по-добри от всякъде другаде. Не мога да понасям McDonalds или Burger King в чужбина, но тук те са съвсем приемливи.“

Едно от възможните обяснения може да бъде, че в Русия служителите по сигурността са в изобилие на обществени места, включително в ресторантите за бързо хранене. Докато ресторантите McDonalds в чужбина може да са „пристан“ за бездомни хора, то в Русия не е необичайно да видите как охраната гони бездомни хора от кафенета за бързо хранене.

Има бърза храна с хайвер

Агенция „Москва“

Така, установихме, че заведенията за бързо хранене като цяло са по-добри в Русия, отколкото в чужбина. Това, което е още по-невероятно за чужденците, е, че руснаците си имат особен начин на мислене относно бързото хранене.

Да, има кафенета за бързо хранене, които предлагат палачинки с черен хайвер или фоа гра за €30 за брой и съществуват множество малки кафенета, където гостите могат да опитат местни (или не толкова местни) деликатеси от цяла Русия.

Руснаците не говорят просто така

Константин Кокошкин/Global Look Press

Изглежда, че всички го знаят, и въпреки това толкова много чуждестранни посетители се изненадват, когато се опитат да започнат разговор с руснак.

„Единственият път, в който непознат осъществи контакт с мен доброволно на улицата в Русия, беше когато мила стара сляпа жена каза: ‘О, ти си красиво момче!’, погледна въздуха точно до лицето ми и каза: ‘… и вие също'“, пише един от сътрудниците на Russia Beyond Бенджамин Дейвис.

Казано по-просто, малките приказки просто не са част от руската култура, така че следващия път, когато дойдете тук, просто оставете метеорологичната обстановка намира и говорете директно.

Руските жени са красиви

Сергей Киселев/Агенция „Москва“

Това е може би най-разпространеният стереотип за Русия, който е валиден във всички краища на света и все пак се счита за точно това – стереотип.

В действителност обаче далеч не е просто още един предразсъдък – а абсолютен, неопровержим факт. Красотата на руските жени идва в резултат на упорит труд от тяхна страна и други фактори, над които те нямат много контрол. Така този микс води до безпрецедентна красота, ценена в и извън страната. Но отново няма да повярвате, докато не го видите сами.

Има живот отвъд Москва и Санкт Петербург

Турсити си почиват на о-в Олхон
Турсити си почиват на о-в Олхон Иля Питалев/Sputnik

Може да ви е минало през ума, че трябва да има някой, който да живее в това „свободно пространство земя, наречено Русия“, което се намира отвъд двете столици. И все пак, как да се убедят чужденците?

Има само един начин да се убедите: да го видите със собствените си очи. Осмелилите се никога не забравят преживяното.

Руските региони предлагат толкова много радост на посетителите, колкото и столиците. Посещение на Сочи – слънчев град на брега на Черно море, който беше домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г., Кримският полуостров, непознатият Сибир, уникалното езеро Байкал, руската Арктика и зашеметяващата красота на руския Далечен изток са само няколко примера, които ще ви осигурят драстично различни, но също толкова зашеметяващи преживявания.

Зимите са студени

Хората на улицата в Якутск. Температурата на въздуха на територията на Якутия за първи път в сезона падна под -50 градуса.
Хората на улицата в Якутск. Температурата на въздуха на територията на Якутия за първи път в сезона падна под -50 градуса. Болот Бочкарев/Sputnik

Внимавайте! Посещаването на някои от горепосочените места през зимата може да бъде рисковано начинание, ако не сте свикнали със смразяващите зими и екстремни метеорологични условия. Повечето хора са чували, че зимите в Москва и Санкт Петербург са лоши, но в действителност нищо не знаят!

Представете си, че сте навън при -50 °C. Това всъщност е норма за Якутия, най-големият регион на Сибир, а също и най-студеният. Две селища, разположени там, Оймякон (500 души население) и гр. Верхоянск, се състезават за титлата на най-студеното място на Земята.

Въпреки че туристите може да имат неясна представа за това колко е студена Русия, всеки ще се шокира, виждайки как се обличат някои руснаци при тези условия.

Мечките обикалят улиците… но само в малките градове и села

Кафява мечка след хибернация на федералния път Санкт Петербург - Мурманск близо до гр. Беломорск в Карелия
Кафява мечка след хибернация на федералния път Санкт Петербург – Мурманск близо до гр. Беломорск в Карелия Иля Тимин/Sputnik

„Надявам се навън да няма мечки“, шегува се типичният турист, който се настанява в един от най-луксозните хотели в близост до Червения площад в Москва. Независимо колко широко разпространен е този стереотип сред чужденците, повечето руснаци никога не са виждали мечка да обикаля улиците на техните градове.

Повечето, но не всички… Тези, които живеят в малки градове или села на руския Север, от време на време виждат мечки и други диви животни, които се скитат по улиците. Едно е да знаеш, че мечките обикалят улиците в Русия, и съвсем друго – да видиш дива мечка със собствените си очи.

Опасно е да шофирате в Русия

Андрей Никеричев/Агенция „Москва“

Руските шофьори са известни с високата скорост и цялостно незачитане на правилата за движение. Всички го знаят, но малцина могат да се похвалят с опит от първа ръка.

Ограничението на скоростта не е това, което изглежда, жълтата светлина е почти несъществуваща, а мигачите са редки „животни“ не само в Москва, но и в останалите региони. Положителната страна обаче е, че, ако оживеете след шофиране в Русия, след това шофирането навсякъде другате по света ще бъде детска игра за вас.

Руснаците не говорят английски

Туристи избират шал
Туристи избират шал Владимир Вяткин/Sputnik

Повечето туристи подозират, че може би е добра идея да научат няколко думи преди да дойдат в Русия, освен „да“ и „нет“. Много от тях обаче не го правят и се надяват, че английският ще им свърши работа.

Сигурно сте чували това вече милион пъти, но чуйте го пак: малко руснаци говорят английски, камо ли свободно. Въпреки че може да изкарате късмет в Москва и Санкт Петербург, не се надявайте да си говорите на английски с хора от руските региони, където дори още по-малко жители го знаят. Много руснаци просто не изпитват нужда да научат този труден и ужасяващ език, защото не пътуват много в чужбина.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest