10 факта за битката за Берлин

Армията на коя страна щурмува столицата на Третия Райх заедно със съветските войски и как се сражава съветският военноморски флот в сухопътен Берлин?

Битката за Берлин, която се води от средата на април до началото на май 1945 г., могла да започне още в началото на февруари. В резултат на Висло-Одерската операция съветската войска се оказва на 60-70 км от немската столица. Първи Беларуски фронт под командването на маршал Георги Жуков е готов да започне решителна атака срещу Берлин. Офанзивата обаче е предотвратена от отчаяните вражески атаки на съседните 1-ви Украински и 2-ри Беларуски фронт, както и от прехвърлянето на немски войски от Курландия в Померания. Заради това Жуков получава заповед да помогне на съседите си, а берлинската операция е отложена за пролетта.

Втора световна война, 1941 -1945 гг. На штурм в Берлин.
Втора световна война, 1941 -1945 гг. На штурм в Берлин.Е.Егоров/Sputnik

Преди началото на решаващия щурм над Берлин е повдигнат вопросът, кой в крайна сметка ще го завземе – 1-ви Беларуски фронт на Жуков или 1-ви Украински фронт на Иван Конев. Сталин негласно дава разрешение за провеждане на своеобразно „състезание“ между двамата маршали. Конев се увлича толкова много, че армията му, която се втурва към центъра, нарушава разграничителните линии между двете военни групи и предизвиква смут и безпорядък в тила на войските на Жуков. Накрая е решено, че войниците на 1-ви Беларуски фронт ще завземат сърцето на града, а 1-ви Украински фронт ще им окаже съдействие.

Червената армия на улиците на Берлин през 1945 година.
Червената армия на улиците на Берлин през 1945 година.Getty Images

Червената армия не е единствената, участвала в битката за Берлин. Подкрепа ѝ оказва 1-ва армия от Полската войска с численост ат 200 000 души, което представлява около 10% от всички участващи войски. Съюзниците, снабдени със съветско оръжие, се подчиняват на Временното комунистическо правителство на Република Полша и се бият под собствения си флаг и в националната си униформа. Най-известният епизод с тяхно участие стават боевете в района на парк Тиргартен, когато войниците от 1-ва дивизия на името на Тадеуш Косцюшко помагат на оставащата без прикритие 2-ра гвардейска танкова армия.

Георги Хомзор/Sputnik

До началото на битката за Берлин Германия вече е загубила всички свои съюзници. Въпреки това хиляди чужденци все още се сражават за нея. В града също действа и 1-ви батальон на латвийска доброволческа дивизия СС, датчани, шведи, норвежци и холандци от дивизия СС „Нордланд“, както и французи от дивизия СС „Шарлеман“. Освен това столицата на Третия Райх защитават и няколкостотин испанци, които след изтеглянето на Синята дивизия от Източния фронт през 1943 г. решават да останат и да продължат борбата срещу Съветския съюз.

Съветски бомбардировачи участват във военни операции в битката при Берлин, 20 април 1945 г.
Съветски бомбардировачи участват във военни операции в битката при Берлин, 20 април 1945 г.Getty Images

За съветската 203-мм гаубица Б-4, наричана от немците „Сталински чук“, няма нищо невъзможно. Тя лесно унищожава укрепителното съоръжение от линията „Манерхайм“ и може да превърне многоетажна сграда в руини за няколко минути. Въпреки това, именно в Берлин е открит костелив орех, който се оказва непосилен за прочутото оръжие. Това е така наречената противовъздушна кула на Луфтвафе в района на Берлинския зоопарк. Въпреки продължителния и упорит обстрел, само един ъгъл на тази масивна сграда е повреден. Гарнизонът се предава едва когато спират бойните действия в целия град.

Берлин, Германия
Берлин, ГерманияМарк Редкин/TASS

Райхстагът не е завзет от първия път. Щурмът от 29 април се проваля и да се завземе става възможно едва вечерта на 30 април. На следващия ден, когато съветски знамена вече се веят над този символ на Третия райх, 1500 немци се опитват да излязат от подземия на сградата на улицата, но безуспешно.

Getty Images

„Американците“ също участват в битката за Берлин. Това са американски средни танкове M4A2 „Шърман“, доставени на Съветския съюз от САЩ по програмата „заем-наем“. Така само 2-ра гвардейска танкова армия губи в боевете за града 209 такива танка.

Битката за Берлин: площадът Софи-Шарлот в Шарлотенбург, завзет от съветските воиски. Танк
Битката за Берлин: площадът Софи-Шарлот в Шарлотенбург, завзет от съветските воиски. Танк „Шерман“ на съветската армия, 29.04.1945гGetty Images

Въпреки факта, че Берлин се намира доста далеч от Балтийско море, съветският флот участва активно в битката за града. От 23 до 25 април при пресичане на река Шпрее малки катери на Днепровската флотилия под вражески огън отправят над 16 000 войници и 100 артилерийски оръдия в бойната зона.

Април 1945 г.
Април 1945 г.Archive photo

Берлин става единствената западноевропейска столица, която руската армия завзема три пъти. Градът за първи път е превзет през 1760 г. по време на Седемгодишната война, за втори – по време на войната на 6-ата коалиция срещу Наполеонова Франция през 1813 година.

Берлин е опустошен в края на Втората световна война. Градът претърпява безмилостни авиационни удари от съюзническите сили през 1945 година.
Берлин е опустошен в края на Втората световна война. Градът претърпява безмилостни авиационни удари от съюзническите сили през 1945 година.Getty Images

Парадоксално е, че докато Червената армия щурмува столицата на Третия райх, част от територията на Съветския съюз все още е окупирана от немците. До 250 000 вражески войници са блокирани в така наречения Курландски котел в западна Латвия, който получава хумористичния прякор „Лагер за въоръжени военнопленници“. Тази група капитулира на 10 май, но хиляди балтийски сътрудници и определен брой немци не оставят оръжието, а започват партизанска война в местните гори срещу съветския режим.

Войници на Червената армия празнуват победата над нацистка Германия при Райхстага, след битката за Берлин по време на Втората световна война, Германия, 1945 г.
Войници на Червената армия празнуват победата над нацистка Германия при Райхстага, след битката за Берлин по време на Втората световна война, Германия, 1945 г.Getty Images

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest