Общество

10 дворянски двореца, които са по-разкошни от царските

Руските императори строят резиденциите си с размах, но има и представители на богати княжески и графски родове, които не отстъпват на царските особи по вкус и широта.

  1. Юсуповският дворец в Санкт Петербург

Legion Media

Един от най-старите и най-богати княжески родове в Русия – Юсупови, притежава дворец на крайбрежната улица на р. Мойка в Санкт Петербург от началото на XIX в. до самата революция през 1917 година. Отвън той може и да не порази въображението ви, но интериорът му е един от най-богато декорираните в Русия.

Legion Media

Всяка зала е буквално произведение на изкуството. Има дори разкошен домашен театър, който по пищност не отстъпва на Болшой театър и Мариинския театър.

Legion Media

  1. Строгановският дворец в Санкт Петербург

Alex ‘Florstein’ Fedorov (CC BY-SA 4.0)

В Петербург има много дворци, включително царски, но това необичайно розово здание посреща всеки, който се разхожда по главната улица на града – Невския проспект. Другата му фасада може да разгедате от крайбрежната улица на р. Мойка.

Legion Media

Дворецът е построен от придворния архитект – италианеца Растрели, който е издигнал и Царско село, Петербургския и Зимния дворец. Къщата е собственост на барон Сергей Строганов и неговите потомци, които са страстни колекционери на живопис. Сега в двореца се помещава филиал на Руския музей.

Legion Media

  1. Имението на Шереметиеви в Кусково, Москва

Legion Media

Богатият род Шереметиеви може да си позволи да има просто огромна лятна резиденция в покрайнините на Москва. Самият дворец – дървена сграда от XVIII в., и до днес е в прекрасно състояние. Но още по-поразителен е паркът около него, пълен с павилиони в европейски стил, построени от талантливите крепостни архитекти.

Legion Media

Шереметиеви си имат и оранжерия, където отглеждат екзотични плодове. Най-интересното е, че те не живеят в този дом и дори не нощуват в него – използват го за многолюдни увеселителни мероприятия.

Legion Media

  1. Дворецът на Шереметиеви в Юрино (Република Марий Ел)

Legion Media

Шереметиеви имат много имения из цяла Русия – и известен дворец в Москва, където държат крепостен театър, известен из цялата страна.

Leonrid

Шикозният дворец в неоготически стил е построен на брега на Волга в края на XIX в. от един от потомците на собственика на Кусково.

Legion Media

  1. Воронцовският дворец в Алупка, Крим

Legion Media

Крим е любимо място за летен отдих и на благородниците, и на царското семейство. На южното крайбрежие има няколко шикозни царски дворци – Ливадия, Масандра, принадлежаща на Романови, още един дворец на Юсупови, както и изключително необичаен готически замък на граф Воронцов, наместник на всички южни губернии в Русия.

Legion Media

В строителството участие взема английският придворен архитект Едуард Блор – той е създател на основната фасада на Бъкингамския дворец в Лондон!

Legion Media

  1. Дворецът на Олденбургски във Воронежка област

Insider (CC BY-SA 3.0)

На 40 км от Воронеж в селото от градски тип Рамон се намира още един готически замък, построен през XIX в., когато това течение е модерно.

Дария Апасова (CC BY-SA 4.0)

То принадлежи на представителите на знатния род от немски произход Олденбургски. Сред тях има принцове, князе, херцози… Говори се, че по време на Великата отечествена война нацистите не бомбардират замъка, след като разбират, че собствениците му са с немски корени.

Legion Media

  1. Архангелското имение в Москва

Legion Media

Едно от най-луксозните имения в Подмосковието – Архангелското, сменя много собственици – в различни периоди го владеят древни и богати семейства – и Шереметиеви, и Голицини, и Юсупови. Дворцово-парковият ансамбъл се оформя в края на XVIII-началото на XIX в. и много прилича на разкошните петербургски вилни резиденции на царете.

Legion Media

Тук има парк с много скулптури, няколко двореца, театър и дори семейна гробница на Юсупови с колонада. Живописният ландшафт е увенчан от гледката към р. Москва.

Legion Media

  1. Шуваловският дворец в Санкт Петербург

Сергей Смолски/ТАСС

През 1820-те години представител на знатния род Наришкини купува парцел на брега на р. Фонтанка. Той и роднините правят сериозни преустройства на двореца на няколко пъти. Съвременния си вид той получава в края на XIX в., а еклектичният му стил съчетава елементи от късния класицизъм и неоренесанса.

Музей „Фаберже“

По-късно Наришкини се сродяват с Шуфалови – и семейството владее двореца до самата революция през 1917 година. В съветските години зданието се използва за най-различни нужди, а през 2013 г. тук се нанася Музеят на Фаберже.

Legion Media

  1. Дворецът „Болшие Вязьоми“ в Московска област

Legion Media

Още едно имение, което някога принадлежи на  княз Голицин. В миналото тези земи са владени от царе – Иван Грозни, Борис Годунов, а Петър I подарява имението на своя възпитател Борис Голицин. Недалеч се намира и домът на бабата на Александър Пушкин, затова главният поет на Русия нерядко посещава двореца, дворцовия парк и църквата още като дете.

Legion Media

Имението става свидетел и на историческите събития от войната през 1812 година. Според легендата, през един ден в двореца нощуват руският военачалник Михаил Кутузов, а след него и настъпващият към Москва Наполеон.

Legion Media

  1. Богородицкото имение в Тулска област

Legion Media

То принадлежи на извънбрачния син на Екатерина граф Алексей Бобрински. Пред него има парк и специално преградена река, в чийто център има фонтан.

Legion Media

На територията на имението има и храм и барокова камбанария. Тя е почти разрушена в годините на Втората световна война и е възстановена чак през 1980-те години.

Laktrissa (CC BY-SA 4.0)

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest