10 древни танца на руските народи

Танците на руските народи са толкова различни един от друг, че може да ви се стори, че танцьорите идват от различни планети.

В Русия живеят над 190 етноса със своите уникални танцови традиции. Северните народи изпълняват свещени танци, базирани на магически ритуали. Кавказките танци пък изразяват романтични чувства, докато в тези в региона на Волга можете да видите ежедневни сцени. И много от тези древни движения са оцелели и до днес.

Бурятия: Йохор

Този кръгов танц от Бурятия обикновено се изпълнява на големи празници. Хората се държат за ръце в кръг, като се движат отляво надясно, имитирайки слънцето. Забранено е да се движат назад, защото се вярва, че само злите духове се движат срещу слънцето. Йохор се изпълнява около огън, дърво или дори планина. В кръга определен човек пее песен и участниците правят различни движения: скачат (имитирайки кон) и махат с ръце (имитирайки птици). В последните години бурятите започнаха да публикуват в социалните мрежи флашмоб видеа, в които танцуват йохор по цял свят.

Кавказ: Лезгинка

Най-известният танц сред кавказките народи е лезгинка. В древни времена това е войнски танц, но сега се изпълнява от мъже и жени (има някои вариации) и всеки от тях има свои движения. Интересно е, че за мъжете главните движения се правят с краката, а при жените – с ръцете. Значението на това е, че мъжете се „състезават“ едни с други, показвайки сила и търсейки одорбението на някоя дама, но без да я докосват, тъй като това се смята за неуважително. Лезгинка се танцува и от професионални групи и от обикновени хора на празници. Невъзможно е да си представите кавказка сватба без този танц.

Татарстан: Сабантуй

„Сабантуй“ (празник) е татарски колективен танц, който включва различни ежедневни сцени. Главният татарски празник е т.нар. Сабантуй, който се празнува в чест на края на пролетната сеитба (празникът на „плуга“ по правило се провежда през юни). На него хората се състезават по различни спортове, пеят песни, ядат ечпочмак и танцуват сабантуй със завъртания и подскоци.

Калмикия: Танцът на заека

Танците в Калмикия се коренят в шаманските ритуали и комуникацията с духовете. Много елементи на древните движения имитират животни: един от тези танци например изобразява заек. Танцьорът сгъва ръце пред гърдите си като лапички и ги приближава към бузите си. Инетересно, но повече от танците в Калмикия се изпълняват самостоятелно или по двойки лице в лице.

Якутия: Осухай

Традиционният кръгов танц от Якутия е важна част от всеки фолклорен фестивал. По правило осухай се изпълнява от много хора и затова изглежда толкова впечатляващо. Танцьорите се държат за ръце и се въртят в кръг все по-бързо и по-бързо, а един регулира темпото.

Мордовия: Вадря

Вадря означава „добър“ на мордовски. Местните мъже и жени имат равни позиции в танца: жените не флиртурат с мъжете, гледат открито и строго, докато мъжете не хванат ръцете им и не ги последват рамо до рамо. Движенията им са взети от природата и като в други фолклорни танци танцьорите показват небето, полета на птиците и др.

Чукотка: Пантомимични танци

Исторически движенията в танците на чукчите имитират животни, птици и природни феномени (например „ловуване“, „полет на чайка“) и се изпълняват основно солово или по двойки, като имат свещено значение. Чукчите все още са големи ентусиасти по отношение на танците! Дори в малките селца има ансамбли, които изпълняват фолклорни танци.

Кабардино-Балкария: Танц на благородника (или на княза)

Древният танц „уэркъ къафэ“ (или накартко кафа) е много красив кръгов танц по двойки. Първоначално е танц за двойки: гостът е поканен да танцува с най-красивото момиче в селището, а след това към танца се присъединяват и други почетни гости. Главното нещо в такъв танц е благородническата поза и гладките движения на ръцете. Модерните ансамбли често добавят комплексни елементи в партиите на мъжете.

Казаци: Казачок

Това е един от известните фолклорни танци в Русия, разпространен сред терекските и кубанските казаци, както и сред военните. Ако видите много движения с клякания, това е казачок (малък казак). Въпреки привидната лекa и радостна природа на този танц, движенията са много комплексни и изискват добра физическа подготовка.

Руснаци: Хоровод

Главният руски кръгов танц има езически корени. В древни времена славяните правят кръгове в чест на бога на слънцето Ярилo, „следвайки слънцето“. С времето руските кръгове танци стават спектакъл за всеки празник и концерт.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest