Общество

10 църкви в Москва, разрушени по времето на СССР

Московският храм „Христос Спасител“, разрушен по съветско време, е отново построен през 1990-те.

В списъка на „безвъзвратно загубените“ при съветска власт има още стотици цървки. Нека видим някои от тях.

Съветската власт води агресивна антирелигиозна кампания и след като приключва Гражданската война, започва масово разрушаване на църкви в цялата страна. След „първата вълна“ през 1920-те години, има още една в Москва през 1930-те, когато Йосиф Сталин подписва Генералния план за реконструкция на Москва. (Прочетете по-подробно какво правят Съветите с останалите църкви тук). Разказваме ви за едни от най-интересните столични църкви от различни векове.

Църквата „Св. Евплий“

Църква

Църква „Св. Евплий“, 1882 г.Николай Найдьонов

Църквата, посветена на раннохристиянския светец, е построена на ул. „Мясницкая“ в средата на XVIII век. Храмът е известен с това, че е единственият, който не прекратява службите си даже когато войската на Наполеон влиза в Москва през 1812 година.

Той е разрушен при „първата вълна“ през 1926 г. под предлог, че на негово място ще се построи Дворец на тръстовете. Както Дворецът на съветите, който трябва да се появи на мястото на храма „Христос Спасител“, и този така и не е построен. В момента на мястото на църквата се намира едно от зданията на Висшата школа по икономика.

Църквата „Успение на Пресвета Богородица“ на ул. „Покровка“

Църква

Църква „Успение на Пресвета Богородица“. Литография на О. Кадол, 1825 г. – Успенски храм, 1883 г.О. Кадол; Свободни източници

Невероятно красивата ажурна църква в бароков стил е построена през 1696-1699 година. Това е любимият московски храм на Фьодор Достоевски, а известният академик Дмитрий Лихачов го нарича „застинал облак от бяло-червена дантела“.

Заради разширяване на пътя през 1936 г. московските власти решават да разрушат този паметник на руската архитектува, въпреки че в негова защита се изказват много архитекти и реставратори. Сега на негово място има ресторант.

Църквата „Николай Чудотворец на Стълба“

Църквата

Църквата „Николай Чудотворец на Стълба“, 1883 г.Николай Найдьонов

Един от най-старите каменните храмове в Москва е построен през 1669 г. на Арменски переулок. Камбанарията му с шатров покрив и многостепенните му фронтони са ярък пример на архитектурата на XVII век.

Разрушен е през 1938 г., но архитектите успяват да запазят няколко елемента от декора – сега те са вградени в стените на Донския манастир, заедно със съхранени фрагменти от други разрушени сгради. А на мястото на храма в момента има педагогически колеж.

Църквата „Борис и Глеб“ на ул. „Поварская“

Главната фасада на църквата

Главната фасада на църквата „Борис и Глеб“ на ул. „Поваровская“. Снимка от книгата на Николай Найдьонов „Москва. Събори, манастири и църкви“. 1882-1883 г.Николай Найдьонов

Тази църква е построена в началото на XIX в. в стил класицизъм с редки за православната архитектура на Москва ротонда и портик. Учените предполагат, че каменната църква стои на мястото на по-древна такава, издигната по заповед на цар Борис Годунов през XVII век.

В средата на 1930-те храмът е разрушен, а през 1946 г. на негово място е построено едно от зданията на Руската музикална академия „Гнесин“.

Църквата „Фрол и Лавр“ на Мясницки врата

Църквата

Църквата „Фрол и Лавр“ (снимка от албума на Николай Найдьонов, 1882 г.)Николай Найдьонов

Тази малка църква е построена през XVII в. на Мясницка слобода, където живеят царските месари. Тя е изобразена и на картината на Аполинарий Васнецов „На Мясницки врата в Белий город през XVII век“. Картината е нарисувана през 1926 г. – художникът познава църквата добре.

Църквата на картината на Аполинарий Васнецов

Църквата на картината на Аполинарий Васнецов „На Мясницки врати на Белий город през XVII век“Аполинарий Васнецов

През 1930-те храмът е предаден на „Метрострой“, а след това е разрушена и на нейно място е построен един от входовете на метростанция „Чистие пруди“.

Църквата „Козма и Дамян“ в Нижни Садовники

Църквата

Църквата „Козма и Дамян“ в Нижни Садовники – Порталът на църкватаИ. Ф. Барщевский

В района Нижни Садовники на брега на река Москва живеят градинари, които обслужват големите царски градини. През 1657 г. тук е построена църква в орнаментален стил, към която по-късно присторяват камбанарията.

През 1920-те храмът е разграбен и от него са изнесени множество прибори и скъпоценни рамки на икони, а през 1938 г. е разрушен. Сега на негово място има жилищна сграда.

Катедрала „Александър Невски“

Външният вид на храма. Рисунка по проект на А. Н. Померанцев (1904)

Външният вид на храма. Рисунка по проект на А. Н. Померанцев (1904)Свободни източници

Тази катедрала на Миуския площад на север от центъра на града е втората по големина в Москва, след храма „Христос Спасител“. Строителството ѝ започва през 1910-те, но поради Първата световна война, а след това и революцията, тя така и не е достроена.

Катедралата

Катедралата „Александър Невски“, 1921 г.Свободни източници

Съветските власти смятат да използват сградата като крематориум или да я разрушат, но тя е изоставена до 1950-те, когато вече е съборена. Сега на нейно място има паметник на съветския писател Александър Фадеев.

Църквата „Петър и Павел“ в Якиманка

Църква от 1882 g.

Църква от 1882 g.Николай Найдьонов

Тази ниска църква в центъра на Москва е построена още през 1651 г., но е строена наново още няколко пъти. През 1812 г. армията на Наполеон я превръща от храм в конюшня. След това тук се появява стол и камбанария в руски стил.

През 1920-те църквата е предадена на баптистите, а след това е възстановявана още няколко пъти, за да се използва за жилищни помещения. Останки от църковните стени сега са част от жилищната сграда на ул. „Болшая Якиманка “ №31/18.

Църквата „Св. Николай Мокри“

Изглед на югоизток

Изглед на югоизтокНиколай Найдьонов

Тази църква от червена тухла е построена в историческата местност „Зарядие“ до Кремъл, вероятно през 1625 година. През 1802 г. храмът е престроен в готически стил.

Само за ХХ в. „Зарядие“ е престроен няколко пъти. През 1932 г. църквата е разрушена, за да се издигне на нейно място гигантското здание на Наркомтяжпромa (министерството на тежката промишленост на СССР). След смъртта на Сталин обаче се решава и недовършената сграда да бъде разрушена и да се построи огромният хотел „Русия“. През 2006 г. и той е съборен и сега тук се намира новият парк „Зарядие“.

Лутеранска църква „Св. Михаил“

Църквата

Църквата „Св. Михаил“, 1928 г.Свободни източници

Немската лутеранска общност се появява в Москва още през XVI в., а тази стара лутеранска църква е построена през 1764 година. До последно в нея се съхраняват оригинални олтари и органи.

През 1925 г. авиационният институт, който се намира наблизо, иска църквата да бъде разрушена, за да разшири базата си. Въпреки активните протести на огромната енория, през 1928 г. е взето решение за събаряне.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest