Общество

10.10. Световния ден за психично здраве България посреща с най-малко психиатри

Световният ден за психично здраве се отбелязва за първи път на 10 октомври от 1992 г. с решение на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО). Според СЗО психичните разстройства ще се наредят сред първите пет болести, водещи до загуба на трудоспособност.

На фона на непрекъснатото увеличаване на заболеваемостта посрещаме този ден с най-малко психиатри на глава от населението в Европейския съюз – в пъти по-малко, алармира д-р Никола Марков. Изтъкнатият специалист с над 20 години самостоятелна практика е носител на годишната награда за принос към българската психиатрия „Доц. д-р Георги Койчев` 2020“ на сдружение „Колегиум частна психиатрия“. Д-р Марков посочва, че в България практикуват от 3 до 8 пъти по-малко психиатри на глава от населението в сравнение със страни като Гърция и Швейцария, например. А измерено обективно народите на тези държави са по-щастливи от нас.

„Шепа млади психиатри търсят мотив да останат да работят у нас. Нека им помогнем финансово като подкрепим със средства фондация „Млади медици за България!“, апелира д-р Марков. Той даде личен пример като дари на фондацията паричното измерение на присъдената му преди дни награда от 1000 лв. „Инвестирайки в тях инвестираме в собственото си психично здраве!“, категоричен е лекарят. Фондацията вече има двама кандидат бенефициенти, специализиращи психиатрия. Организацията има за цел да подкрепя специалисти на възраст до 35 години, учещи и/или работещи вече медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България. 25 бенефициента на фондация „Млади медици за България“ започват да получават от октомври финансова подкрепа от 500 лева на месец. Кои са те, как да се кандидатства за паричния стимул или как да дарите средства – вижте в сайта на сдружението www.mm4bg.com.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest