1 октомври – Световен ден на кафето

От Етиопските полета до многомилионните високотехнологични фабрики – каква е историята на любимата ни напитка?

1 октомври е Световният ден на кафето, отбелязван в много страни по света. На този ден най-популярните кафенета често организират интересни инициативи и имат атрактивни празнични предложения за своите посетители, а ние ще се възползваме от специалния повод да си припомним как и къде се появява любимата на всички ароматна напитка и как се развива кафе индустрията в днешно време.

Добре известна е легендата за кафето, която разказва, че за първи път ефектът от него е бил забелязан от етиопски пастири през 9 век, които установили, че козите ставали по-енергични и жизнени, след като са похапнали от растението. Това ги вдъхновило да приготвят напитка от зърната му, като много скоро след това то добило популярност и се разпространило в Африка и Арабския свят.

За родината на кафето и произхода на думата всъщност все още се водят спорове. Според някои източници пастирите от легендата са живели в областта Каффа в Югозападна Етиопия, от където се смята, че произхожда и думата „кафе“. Други смятат, че родина на растението всъщност е Йемен, а друга версия за неговото наименование е, че „кафе” идва от арабското „кауе”, което означава сила, енергия. Тъй като в началото кафето е било известно в Европа като „арабското вино“, някои правят връзка между „кафе” и „кахва”, което на арабски означава „вино”.

Ето и няколко много любопитни факта за кафето, които може би не знаете:

  • Най-популярните сортове кафени зърна са два – Арабика и Робуста. 70% от кафето на световния пазар е Арабика. По-малко популярният сорт Робуста е с по-горчив вкус и 2 пъти по-високо съдържание на кофеин.
  • По-голямата част от кафето се произвежда в Бразилия. Там се произвежда 40% от световното кафе, а на второ и трето място по този показател се нареждат Виетнам и Колумбия.
  • Страната, в която се консумира най-много кафе, е САЩ с внушителните 400 млн. чаши кафе, изпити дневно или 146 млрд. годишно. Но ако говорим за употреба на кафе на глава на населението – то класацията се оглавява от Финландия, а САЩ дори не са в челната десетка.
  • Разтворимото кафе за масово производство е измислено през 1906 година от … Джордж Вашингтон, който обаче не е онзи Вашингтон, за когото всички си помислихме първо, а е белгиец по произход, който създава в Гватемала първото разтворимо кафе, пригодно за масово производство.
  • Първата кафе машина е изобретена през 1827 година във Франция.
  • Смята се, че думата „Cappuccino“ произхожда от приликата на напитката капучино с облеклото, носено от монасите капуцини.
  • Знаете ли кое е най-скъпото кафе в света? То се произвежда от слонски екскременти и се нарича Black Ivory. Една чаша от това кафе струва 50 долара.
  • 57% от кафето се пие на закуска, 34% – без връзка с хранене и 13% – след обяд и вечеря.
  • В една чаша кафе без захар има 0 калории.

В днешно време кафе индустрията става все по-мащабна – любопитно е, че кафето е вторият най-търгуван продукт в световен мащаб след нефта и втората най-консумирана напитка след водата. Произвежда се в над 60 страни в света – около 85% от световното население пие поне 1 чаша кафе дневно, а над 600 милиарда чаши кафе се изпиват годишно.

Иновациите с популярното растение са изключително много – съществуват най-различни топли или студени, пресни или пакетирани кафе напитки. Айскафето например е чудесен начин за освежаване и благодарение на компании като HELL ENERGY Group, които произвеждат внушителните 50 000 кенчета премиум айскафе на час, може да се наслаждаваме на напитката не само през лятото. За да постигне този респектиращ брой, един от най-големите световни производители на енергийни напитки HELL ENERGY Group инвестира над 22 милиона евро и откри наскоро изцяло нова фабрика за тяхното производство на площ от над 11 880 м2 в Унгария. При изключително стриктни хигиенни процедури и иновативна техника за производство се създава магията – айскафе в кен. Може да видите модерното съоражение и отблизо тук.

Ежедневната ни доза енергия може и да идва под различна форма ароматно кафе, но със сигурност най-консумираната напитка в света след водата се пие и просто за удоволствие. A нa вcичĸи пpoтивници нa ĸaфeтo щe пpипoмним дyмитe нa фpeнcĸия пиcaтeл и yчeн Бepнap льo Бoвиe, ĸoйтo ĸaзвa: „Aĸo ĸaфeтo e oтpoвa, cъc cигypнocт дeйcтвa твъpдe бaвнo, щoм aз гo пия вeчe oceмдeceт гoдини”.

Pin It on Pinterest