Затвор за опасен рецидивист

31-годишният Васил М., който е бил предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, представляващ опасен рецидив, придружен със средна телесна повреда за пострадалия, бе осъден на 4 години лишаване от свобода, които ще търпи при строг режим.

До определяне на наказанието му се стигна след съкратено съдебно следствие с признаване на всички факти и обстоятелства в обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна. Така  състав на Варненския окръжен съд му наложи наказание от 6 години лишаване от свобода, които заради съкратената процедура намали с една трета. Васил ще заплати  обезщетение от 15 000 лева на пострадалия Валентин Д., както и държавни такси върху уважения граждански иск и разноските по делото.

Тежкото престъпление било извършено на 8 януари 2019 г. в Долни чифлик. Пострадалият отишъл в дома на своя позната, която му дължала 20 лева.  Подсъдимият Васил видял, че жената връща парите, а Валентин ги прибира в портфейла си. Решил да го последва.

Влязъл в стаята, където потърпевшият лежал. Взел метална тръба и с нея нанесъл удари в крака и лицето на жертвата. След това взел портфейла му с наличните там 65 лева.  

На следващия ден 31-годишният подсъдим споделил пред свидетели, че  ходил в дома на Валентин и там направил „беля“. Помолил ги да не казват на никого за това. Въпреки това свидетелите посетили дома на пострадалия, който им разказал как е бил пребит с металната тръба от Васил, за да му вземе портфейла. Подаден бил сигнал на 112 и Валентин бил отведен за лечение в болницата.

Заключението на съдебномедицинската експертиза по делото показала, че пострадалият е със счупени носни кости и лява подбедрица, което обусловило трайно затруднение на движението на крака за период не по-малък от 4 месеца. По смисъла на член 129, ал. 1 от НК това е средна телесна повреда.

Осъденият Васил М. е многократно осъждан за кражби, представляващи опасен рецидив, като е търпял ефективни присъди.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Pin It on Pinterest