Задържаха пиян шофьор

Прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия С. Н., на 45 години, за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

С. Н. е обвинен в това, че на 12.11.2020 г. около 17,11 ч в гр. София, на пътя София – Перник, преди разклона за с. Владая, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,67 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410+“.

Съгласно чл. 3, ал. 1 от Наредба № 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози при извършване на проверка на място от контролните органи употребата на алкохол се установява с техническо средство, а съгласно чл. 6, ал. 9 при отказ на лицето да получи талона за изследване, при неявяване в определения срок на посоченото място или при отказ за изследване, употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози се установява въз основа на показанията на техническото средство или теста. В случая С. Н. е отказал да даде кръв за изследване.

Обвиняемият С. Н. е осъждан. Престъплението, за което той е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 13.11.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия С. Н. за срок до 72 часа. На 15.11.2020 г. ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Pin It on Pinterest