Задържаха обвиняем за престъпление по транспорта

По искане на Районна прокуратура-Габрово, Районен съд-Севлиево взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняем за престъпление по транспорта.

По досъдебно производство на Районна прокуратура–Габрово, С.М. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 03.11.2021 г. около 00,15 ч. в гр. Севлиево управлявал лек автомобил без свидетелство за управление на МПС. 24-годишният мъж извършил това в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото престъпление – по чл. 343“в“ ал.2 от НК. С.М. не спрял на подаден звуков и светлинен сигнал от полицейски патрулен автомобил за извършване на проверка и продължил движението си с по-висока скорост, опитвайки се да осуети проверката. В резултат на това причинил ПТП с материални щети, удряйки се в паркиран автомобил.

Съдът е приел доводите на прокурора, че от събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил умишлено престъпление, за което се предвижда наказание от една до три години лишаване от свобода и глоба от 500 до 1200 лева. Установено е, че лицето редовно управлява лек автомобил без да има документ за това, а шофирането му е рисково и създава опасност. Има административно наказание по чл.78а от НК за управление на нерегистрирано МПС и присъда за управление на автомобил след употреба на наркотици. Срещу него се води и досъдебно производство за кражба, по което е с взета мярка за неотклонение „подписка“ и „Забрана за напускане пределите на Република България“. Налице е опасност С.М. да извърши престъпление, да се укрие или да се опита да напусне страната, въпреки наложената му забрана.

Определението на Районен съд-Севлиево подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Габрово.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Габрово.

Pin It on Pinterest