Задържаха извършител на грабеж

Софийска районна прокуратуравнесе за разглеждане в съда обвинителен акт спрямо обвиняемия Х. Б., на 27 години, за това, че отнел чужда движима вещ – златен синджир, 14 к., на стойност 297 лева, от владението на С. Т., с намерение противозаконно да го присвои, като употребил за това сила – престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

На 23.07.2020 г. около 14,00 ч. в гр. София пострадалата С. Т. се прибирала от работа, като се качила в трамвай от спирка на бул. „Дондуков“. В задната част на трамвая се намирал обвиняемият Х. Б. Докато пътувал, обвиняемият забелязал С. Т. и златния синджир, който тя носела на врата си, както и че жената пътува сама. Той решил да отнеме синджира ѝ, след като тя слезе от превозното средство.

Около 14,18 ч. на спирка в близост до ул. „Рилска обител“ С. Т. слязла от трамвая и тръгнала към подлез. Непосредствено след нея слязъл и обвиняемият Х. Б. В подлеза по това време нямало други хора. С. Т. забелязала, че обвиняемият я следва. Той настигнал пострадалата, хванал я с ръка за врата и едновременно с това, с другата си ръка, дръпнал със сила синджира ѝ, който се скъсал. След това обвиняемият започнал да тича и бързо се отдалечил от мястото с отнетата вещ.

Докато вървяла, С. Т. забелязала патрулен полицейски автомобил на 05 РУ-СДВР и отишла при полицейските служители, за да им съобщи за извършения спрямо нея грабеж.

Междувременно, на същата дата, Х. Б. се прибрал в дома си и предал синджира на жената, с която живеел, с цел тя да го заложи и да му предаде получените пари. Още същия ден жената отишла до заложна къща в гр. София и заложила златния синджир за сумата от 170 лева, за което бил съставен заложен билет.

В хода на разследването било установено, че обвиняемият Х. Б. е осъждан. Понастоящем той изтърпява мярка за неотклонение „задържане под стража“ в Централния софийски затвор. Предстои делото срещу него да продължи в съда.

Pin It on Pinterest